Succesvol dagje vlinderen met veel soorten en hoge aantallen

Maandag 24 juli 

De laatste tijd is die ene vogelaar in mij in de rustmodus, zoals vrijwel ieder jaar in de periode juni-augustus. De vogelaars herkennen dit gevoel wellicht. Het is wachten op die ene goeie soort, maar helaas is die aan onze neus voorbij gegaan laatst. Een Groene Bijeneter bij onze zuiderburen vlakbij de grens met Nederland was gewoon weer richting het verre zuiden gevlogen, waar ie vandaan was gekomen. Het was anders een mooie herkansing geweest. Overigens wel beter voor de vogel zelf dat ie de goeie afslag heeft genomen na zo ver uit koers te zijn geraakt (soort broedt o.a. in Noord-Afrika).

Maar we treuren niet, integendeel. Gelukkig is daar nog de oneindig veelzijdige wereld van de insecten en andere beestjes. Er is momenteel veel te zien in Nederland op het gebied van vlinders en libellen, wat ook te merken is aan de enorme hoeveelheid fraaie foto’s die voorbij komen op Facebook. Veel natuurliefhebbers trekken er op uit om op zoek te gaan naar die ene leuke en zeldzame vlinder, of vertoeven een dagje in een waterrijk gebied om te genieten van libellen. Zelf ben ik de laatste tijd vooral actief met vlinders, en dan voornamelijk de dagvlinders. De ene keer reis ik af naar een bijzonder stukje Nederland om één of meerdere zeldzame soorten te zoeken, de andere keer ga ik naar een willekeurig gebied in de buurt om deze prachtige insecten te fotograferen, observeren en te tellen.

Zo ook vandaag, maandag 24 juli 2017. Naar aanleiding van een op 23 juli gemelde Keizersmantel op Vrijland Veteranen Landgoed ten noorden van Arnhem, besloot ik mijn geluk hier maar eens te beproeven. Een snelle scan op waarneming.nl verteld me dat het een vlinderrijk gebied is. Als ik aan het begin van de middag arriveer in het gebied is het weer donkerder en grijzer dan ik had gehoopt, maar toch kwam de zon af en toe tevoorschijn en sierden stukjes blauwe lucht door het grijze wolkendek.

Gelukkig schijnt de zon gedurende de middag uiteindelijk meer dan ik had verwacht. Aan het begin is het nog angstvallig stil met twee Bruin Zandoogjes, Icarusblauwtje en een ietwat trage Dagpauwoog, maar langzaamaan worden steeds meer vlinders actief en ziet het er zeer rooskleurig uit. Op een gegeven moment zie ik zoveel vlinders dat het nauwelijks nog bij te houden is, geweldig al die diversiteit aan vlinders en andere beestjes zoals bijen, vliegen, sprinkhanen, libellen, spinnen en wantsen. Er staat ook van alles in bloei waar veel insecten van profiteren. Vooral Boerenwormkruid, Jakobskruiskruid, Duizendblad, Knoopkruid, Akkerdistel, Speerdistel, Slangenkruid en Wilgenroosje zitten bomvol insecten.

dav
Deze Dagpauwoog was één van de eerste vlinders vandaag
dav
Vrijland Veteranen Landgoed Arnhem kenmerkt zich door vele bloemrijke weides, bermen en bosranden waar veel insecten op af komen
dav
Knoopkruid

Na een poosje speuren zie ik een grote oranje vlinder vliegen boven bloeiend Knoopkruid, en ja hoor, het is onmiskenbaar een Keizersmantel, wat een mazzel! helaas blijft de vlinder niet even zitten voor een plaatje en vliegt al gauw uit beeld. Helaas niet meer terug kunnen vinden. Het zal ongetwijfeld hetzelfde exemplaar zijn als degene die hier een dag eerder werd gezien. Bruin Zandoogjes vliegen op een zeker moment veel, evenals Icarusblauwtjes. Leuk is ook een Koevinkje, het zal de enige zijn vandaag. Tussen de Icarusblauwtjes zie ik af en toe een Bruin Blauwtje en ook vliegt er een enkel Hooibeestje en een Zwartsprietdikkopje dat zich mooi laat fotograferen.

dav
Icarusblauwtje
dav
Zwartsprietdikkopje

Dagpauwoog is veel aanwezig, Atalanta een stuk minder en Kleine Vos krijg ik vandaag helemaal niet te zien. Daar staat tegenover dat er wel weer redelijk wat Landkaartjes vliegen. Zo zie je ze wekenlang niet, zo zie je er binnen een paar dagen tijd relatief veel. Opvallend is ook dat de witjes vandaag lang op zich laten wachten. Uiteindelijk krijg ik zowel Groot Koolwitje, Klein Koolwitje en Klein Geaderd Witje te zien, maar een foto ho maar, ze blijven uitdagend om te fotograferen. Gedurende de dag weet ik minstens 158 vlinders te tellen, verdeeld over 22 soorten, een erg goeie score. Hieronder een opsomming van de soorten + aantallen.

dav
Atalanta
dav
Landkaartje
 • Bruin Zandoogje (39 exemplaren, het meest vertegenwoordigd vandaag)
 • Bont Zandoogje (6 exemplaren)
 • Koevinkje (1 exemplaar)
 • Hooibeestje (3 exemplaren)
 • Keizersmantel (1 exemplaar)
 • Grote Parelmoervlinder (1 exemplaar)
 • Boomblauwtje (2 exemplaren)
 • Icarusblauwtje (27 exemplaren, nieuw persoonlijk dagrecord wat betreft aantal op één dag)
 • Bruin Blauwtje (6 exemplaren)
 • Eikenpage (1 exemplaar)
 • Kleine Vuurvlinder (3 exemplaren)
 • Bruine Vuurvlinder (3 exemplaren)
 • Dagpauwoog (20 exemplaren)
 • Atalanta (4 exemplaren)
 • Gehakkelde Aurelia (10 exemplaren)
 • Groot Koolwitje (4 exemplaren)
 • Klein Koolwitje (1 exemplaar)
 • Klein Geaderd Witje (3 exemplaren)
 • Citroenvlinder (2 exemplaren)
 • Landkaartje (9 exemplaren)
 • Zwartsprietdikkopje (11 exemplaren)
 • Oranje Luzernevlinder (1 exemplaar)
dav
Bont Zandoogje

Naast de vele vlinders waren er uiteraard ook andere ongewervelden present. Libellen waren me veel te snel af vandaag voor een foto, enkele andere toffe soorten poseerden gelukkig wel even, waaronder de eerste Wespenspin/Tijgerspin voor mij dit jaar. Overigens was het qua vogels ook nog best leuk vandaag met meerdere Groene Spechten, Kruisbekken en twee Wespendieven.

dav
Wespenspin met prooi
dav
Pyjamaschildwants
dav
Witte Reus
dav
Dagpauwoog
dav
Slangenkruid

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: