Parasiet op de Veluwezoom: Klein Warkruid

In de natuur kom je van alles tegen, mits je er een beetje oog voor hebt en je ogen de tijd gunt om te ontdekken. Zo kwam ik afgelopen weekend een parasiet tegen. Parasieten zijn bij het grotere publiek vooral bekend om de soorten die mensen en dieren als gastheer prefereren, zoals de Teek. Maar ook in de plantenwereld komen parasieten voor.

Op zaterdag 22 juli ging ik een ommetje maken over de Veluwezoom. Ik ging op het Herikhuizerveld op zoek naar insecten, waaronder vlinders en sprinkhanen. Op een gegeven moment valt mijn oog op een zeldzaam bloeiend plantje dat dusdanig interessant genoeg is voor een blogje.

IMG_20151223_135338
Veluwezoom – Herikhuizerveld

Mijn oog was namelijk gevallen op Klein Warkruid (Cuscuta epithymum), in de volksmond ook wel bekend als ‘Duivelsnaaigaren‘. Deze plant komt voor op droge heideterreinen en is in het verleden sterk achteruitgegaan, omdat veel heideterreinen de afgelopen 100-200 jaar zijn verdwenen. De soort staat daarom ook op de rode lijst met beschermde- en kwetsbare plantensoorten.

Je herkent Klein Warkruid vaak als dunne, woekerende, vaak meest rode stengeltjes, die ook wel aan lange slierten doen denken. Dat deze stengels rood zijn en niet groen heeft te maken met de leefvorm. Deze plant maakt niet zoals de meeste planten zelf bladgroen aan en moet daarom voedingsstoffen bij andere planten halen. Vooral Struikhei (Calluna vulgaris) wordt vaak gebruikt als gastheer, maar ook andere soorten zoals Brem (Cytisus scoparius) en Gaspeldoorn (Ulex eurpaeus) worden soms geparasiteerd. De dunne stengels van deze parasitaire plant wikkelen zich om de uitgekozen plant (epifytisch op Struikhei bijv) waarna de stengels zich een weg boren in de plant. De gastheer wordt uiteindelijk grotendeels leeggezogen. Klein Warkruid steelt dus de voedingsstoffen van andere planten.

dav
Klein Warkruid (Cuscumum epithymum) op het Herikhuizerveld (Veluwezoom), gewikkeld rondom Brem (Cytisus scoparius)

En dan die gedateerde naam Duivelsnaaigaren, die naam gaf men omdat iets dat weinig voorkwam of niet of nauwelijks was de verklaren, aan de duivel werd toegeschreven. En als je een keer het geluk hebt om deze plant tegen te komen, kan het ook doen denken aan een rolletje garen dat is uitgerold over de heide. Dus mocht je deze zomer een wandeling maken ergens over een heideterrein op de Veluwe, ergens in Drenthe of bijvoorbeeld Overijssel, wees dan alert voor duivelsnaaigaren.

8826667
Een soort tapijt aan garen/slierten op een heideterrein kan maar één ding betekenen

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: