Dutch Birding-logo in real life: Ross’ Meeuw bij Numansdorp [April ’11]

De Nederlandse stichting Dutch Birding Association, opgericht in 1979, een onmisbare schakel voor vogelaars. De Dutch Birding stichting werd opgericht met als doel het bestuderen, documenteren en archiveren van bijzondere waarnemingen van vogels.

Dankzij Dutch Birding is het mogelijk om tegenwoordig in slechts een handomdraai een waarneming van een zeldzame vogel door te geven, waarna dit in rap tempo wereldkundig gemaakt wordt. Met de huidige moderne technologie van smartphones, computers etc is een waarneming binnen luttele seconden wereldkundig gemaakt. Vroeger was dat wel anders. Ooit was er een tijd zonder mobiele telefoons en was men in het veld afhankelijk van een telefooncel.

Alweer vele jaren maak ik, en samen met mij vele vogelaars dankbaar gebruik van Dutch Bird Alerts, om zo live info vanuit het veld te vergaren als het gaat om een zeldzame vogel (dwaalgast). Het bekende Dutch Birding-logo is voor velen een vertrouwd gezicht, die ene meeuw, bij sommige vogelaars als een sticker op de auto of telescoop geplakt.

dav
De website van Dutch Birding met links bovenin het vertrouwde logo van Ross’ Meeuw

Ten tijde van de oprichting van Dutch Birding was de Ross’ Meeuw één van de zeldzaamste dwaalgasten om te verwachten in Nederland, Mede doordat deze Siberische/Arctische meeuwensoort leefde in een nagenoeg ontoegankelijk leefgebied. Genoeg redenen om de Ross’ Meeuw tot het logo van Dutch Birding te maken. De Ross’ Meeuw was tot 1980 nog maar één keer waargenomen in Nederland, dit was in 1958. Tussen 1980 en de dag van vandaag (17-05-2017) is de soort inmiddels 16 keer vastgesteld in Nederland.

23 april 2011

Op de donderdagavond van 21 april 2011 word er een Ross’ Meeuw ontdekt bij het Zuid-Hollandse Numansdorp. Na wat wikken en wegen besluit ik om zondag 23 april een poging te doen deze zeldzame meeuw te zien te krijgen, samen met Folkert Jan Hoogstra en Robert Pater. ’s Ochtends waren we eerst wezen trektellen op de telpost Kamperhoek met leuke soorten zoals Steppekiekendief,  Visarend, Zomertortel, Slechtvalk, Grauwe Kiekendief, Purperreiger en Rode Wouw. Als de vogeltrek voor het grootste gedeelte voorbij is, komt de melding dat de Ross’ Meeuw weer is gezien op het Hollandsch Diep bij Numansdorp. Dit zorgt ervoor dat we onze spullen pakken en vertrekken.

Vervolgens plankgas richting Numansdorp. Onderweg ontvangen ons de berichten dat de vogel vrij lastig kan zijn en soms ver weg op het Hollandsch Diep zit, en dan nauwelijks of vrijwel niet is te zien. Spannend dus, we zien het vanzelf wel.

Ongeveer halverwege de middag arriveren we in Numansdorp en moeten we even zoeken naar de juiste locatie. Echter, op een gegeven moment komen we een auto tegen met op de achterkant een sticker met daarop het Dutch Birding-logo. Dan kan maar één ding betekenen, we zijn dicht in de buurt. We volgen de auto en spreken de bestuurder aan of hij ook richting de locatie van de vogel gaat. Hij was juist geweest, maar na wat aanwijzingen van deze beste man arriveren we al snel bij natuurgebied Oosterse Bekade Gorzen. Vanaf hier zou de vogel voornamelijk gezien worden. Het zoeken, afwachten en hopen is begonnen.

Voor ons lopen verscheidene steltlopers zoals Kleine Plevier, Zwarte Ruiter, Witgat, Oeverloper, Groenpootruiter en Bosruiter. Verder zorgen een overvliegende Havik, zingende Koekoek, enkele honderden Kluten en een groepje Lepelaars voor wat leuke afleiding. We wachten rustig af en genieten van het mooie weer, de vogels en het mooie uitzicht over het Hollandsch Diep. Als dan de moed ons een beetje in de schoenen zakt opeens een luide kreet: “Vogel komt volgens mij deze kant opgevlogen!“, aldus een zenuwachtige vogelaar.

En ja hoor, zelfs met het blote oog is te zien dat er een opvallend lichte meeuw vanuit de verte onze kant komt opgevlogen. Op een gegeven moment landt de vogel vlak voor onze neus en gaat foerageren, geweldig! Een schitterende adult winterkleed Ross’ Meeuw gaat voor ons zitten poseren. Één van de mooiere meeuwen als je het mij vraagt. Een grijswit, bijna zilverachtig meeuwtje met een zwart snaveltje en donkere kraaloogjes. Een dikke +1 voor ons, het lange wachten is enorm beloond met deze voor ons nieuwe soort.

2031513
Ross’ Meeuw, Numansdorp (Foto: Maurits Martens)

Later vliegt de vogel weer verder weg van ons af. We feliciteren elkaar met deze fraaie soort en keren vervolgens huiswaarts. Het was een zenuwslopende twitch met een goede afloop.

2031508
Ross’ Meeuw, Numansdorp (Foto: Maurits Martens)

 

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: