Big Day 2017: Nieuw TOH record

Intro

Beknopte samenvatting van onze (Ik, Folkert Jan, Theo, Jeroen en Gijs) big day op 13-05-2017. Het grote verslag tot in detail verschijnt binnenkort, geschreven door Folkert Jan Hoogstra.

Zaterdag 13 mei 2017 was het weer zover, onze jaarlijkse big day, dit keer in de TOH (Top Of Holland, oftewel Friesland, Groningen en Drenthe). Gezamenlijk zoveel mogelijk vogelsoorten zien en horen in de 3 noordelijke provincies. Het was weer een geslaagde, strijdbare, enigszins vermoeiende, maar vooral mooie dag met veel leuke soorten en een kijkje in de mooiste natuurgebieden in Noord-Nederland.

Verloop van de dag

Zoals iedere big day is het de dag in het jaar waarop je als vogelaar de meeste soorten ziet binnen 24 uur tijd. We begonnen stipt om 00:00 en zijn geëindigd om 00:00, we hebben er het maximale uitgehaald. We wisten uiteindelijk de 182 soorten te halen, waarmee het oude record van 180 soorten werd verbroken. De eerste soort, Kokmeeuw, werd om 00:08 genoteerd. De laatste soort, Porseleinhoen, werd om 22:28 genoteerd. Na het horen van het Porseleinhoentje werd koers gezet naar een gebied waar Grote Karekiet zou moeten zitten, maar deze liet het helaas afweten en hield zijn snavel.

dav
In het Fochteloërveen op zoek naar o.a. Boomvalk en Paapje

Lang niet alles verliep even soepel deze dag, sommige soorten werkten lastig mee, of lieten het helemaal afweten, ons soms in teleurstelling achterlatend. Vorig jaar ging het qua soorten soepeler. Ook kregen we enkele regenbuien te verduren gedurende de dag.

Soorten en hoogtepunten

Hoogtepunten waren er meer dan genoeg voor mij. De hoempende Roerdompen in het holst van de nacht, Kwartel, een roepende Steenuil die aanvankelijk lastig was maar zich uiteindelijk luidkeels liet horen, de eerste Nachtzwaluw voor dit jaar, een baltsende Houtsnip, een mannetje Grauwe Klauwier, relatief veel zingende Wielewalen op verscheidene locaties, een onverwachts langsvliegende Zomertortel, mysterieus roepende Kraanvogels vanuit het prachtige Fochteloërveen, het paartje Wilde Zwaan dat zich moeilijk liet zien dit jaar, 2 Casarca’s op een veldje, een Middelste Bonte Specht die nagenoeg meteen lukte, Steltkluten, Witwangsterns en Geoorde Futen in het Zuidlaardermeergebied en de prachtige zomerkleed Zilverplevieren blijven ook een lust voor het oog.

dav
Fochteloërveen

Het Lauwersmeergebied had weer goeie soorten te bieden in de vorm van BrilduikerWitoogeend, Kleine Zilverreiger, Krombekstrandloper, Pijlstaart en IJsvogel. Bijzonder was een mannetje Kemphaan in de Ezumakeeg dat leek te fungeren als een soort standbeeld. De groep van ca 20 Morinelplevieren werkten ook mee en waren leuk te zien. Rondom Paesens/Moddergat vinden we Goudplevier, Witbuikrotgans en Zwarte Rotgans.

dav
Lauwersmeer – Egbert Schuldinkeiland, waar o.a. Kleine Zilverreiger broedt
dav
In de Ezumakeeg op zoek naar o.a. steltlopers

In het Leeuwarderbos laat een Ransuil zich mooi bekijken op zijn nest, bij Harlingen vinden we Drieteenstrandlopers. Langs de Afsluitdijk vinden we een meerdere goeie soorten: Krooneend, Grote Stern, Topper, Dwergmeeuw en een Kleine Rietgans. In natuurgebied Brandemeer zien we Grote Zilverreiger en Purperreiger. In het Oosterschar noteren we de laatste soort voor vandaag, Porseleinhoen.

dav
Harlingen – Wad
dav
Brandemeer tijdens zonsondergang

Extra aandacht verdienen de vele roofvogels die we deze dag zagen. Zoals ieder jaar vele Buizerds, Bruine Kiekendieven en meerdere Torenvalken. 2 Haviken en 1 Sperwer. Een Boomvalk liet zich zien in het Fochteloërveen en een Slechtvalk in de Eemshaven. Enkele jagende mannetjes Grauwe Kiekendieven in Oost-Groningen en 2 vliegende Zeearenden in het Zuidlaardermeergebied. De 3 beste soorten betroffen een overvliegende Visarend in het Fochteloërveen, een Rode Wouw bij Finsterwolde die even vrij laag rondvloog boven onze hoofden en een overtrekkende Zwarte Wouw in de Eemshaven. Deze 3 roofvogels hadden we nog nooit eerder op onze big day. Het was vandaag dan ook een goeie dag qua roofvogeltrek.

IMG-20170518-WA0005
Rode Wouw die een korte vliegshow weggaf (Foto: Theo van Veenendaal)

Het was weer een fantastisch spannende dag met geweldig mooie soorten. Op naar de volgende editie.

dav
Op de Afsluitdijk op zoek naar eenden, meeuwen en sterns

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: