Sallandse Heuvelrug & Winterswijk

Zondag 26 maart 2017

05:45: na een te kort nachtje slapen gaat de wekker alweer. Een koude douche en twee behoorlijke koppen koffie werpen hun vruchten af. Iets na 07:00 staat Iris voor mijn deur. Het plan is om vandaag op zoek te gaan naar enkele schaarse- en zeldzame vogelsoorten in het oosten des lands. Doelsoorten zijn Korhoen, Kortsnavelboomkruiper, Middelste Bonte Specht en Oehoe. Op een carpoolplek bij Apeldoorn pikken we Jeroen en Merel op.

Nadat we Rijssen zijn gepasseerd, arriveren we even na 08:00 aan de rand van nationaal park de Sallandse Heuvelrug. Jeroen ziet meteen een Eekhoorn in de bomen klauteren. Qua vogels horen we al van alles zingen en roepen, o.a. Heggenmus, Roodborst, Vuurgoudhaan, Vink, Boomklever en Boomkruiper. Als we aan de wandel gaan richting de uitgestrekte en heuvelachtige heide kunnen we nog meer soorten noteren, met als leukste soorten Glanskop, Appelvink, Zwarte Specht, Kuifmees en Goudhaan.

dav
Wandelen richting de uitgestrekte heide van de Sallandse Heuvelrug

Eenmaal op de hei horen en zien we een behoorlijk aantal Zwarte Spechten. Enkele vogels laten zich prachtig bekijken, foeragerend op het vele dode hout. Tevens veel Grote Bonte Spechten, zingende Veldleeuweriken, Roodborsttapuiten en nog meer Kuifmezen. Het is Jeroen die als eerste een zingende Korhoen opmerkt. Ver, maar onmiskenbaar boldert een Korhoen, één van de laatste exemplaren die nog in het wild voorkomt in Nederland. Het Korhoen is als gevolg van het verdwijnen van geschikt leefgebied de afgelopen paar decennia enorm achteruit gegaan. Op de Sallandse Heuvelrug leeft nog een handjevol vogels, het is de grote vraag voor hoe lang nog. Enfin, het duurt even, maar uiteindelijk hoort iedereen de vogel goed. Het is overigens zwaar bewolkt, naar reptielen kunnen we deze ochtend fluiten, helaas.

dav
Sallandse Heuvelrug, het enigste gebied in Nederland waar het Korhoen anno 2017 nog voorkomt

We lopen verder en even later zien we enkele roofvogels. Enkele Buizerds die door het gebied fladderen, af en toe een Torenvalk in een boomtop, een overtrekkend mannetje Bruine Kiekendief en een waarschijnlijke Havik. Ondanks gericht zoeken vinden we geen Klapekster. Ik wijs de rest op enkele typische algemene plantensoorten in het gebied, zoals StruikheiGewone Dophei, Kraaihei, Rode Bosbes, Blauwe Bosbes en Jeneverbes. Dan horen we weer een Korhoen zingen verderop, mogelijk dezelfde vogel die we eerder hoorden. Ook horen we een Boomleeuwerik, Goudvink en vlak voor we in de auto stappen hoor ik ver weg nog een Groene Specht lachen. Het Korhoen is binnen, al hadden we de vogel graag ook gezien.

dav
Een tapijt ‘rode’ Kraaihei

Op naar het beekrijke bosgebied de Bekendelle bij Winterswijk. Terwijl we hiernaartoe rijden begint eindelijk de zon langzaamaan terrein te winnen. Als we hier gearriveerd zijn zien we meteen massaal bloeiende Bosanemoon en zeldzaam Schaafstro staan, typische plantensoorten van oudere bossen. Plaatselijk staat het tevens zeldzame plantje Bosgeelster. De doelsoorten werken meteen mee, hoewel ze goed zijn in verstoppertje spelen. De Kortsnavelboomkruiper kruipt als een muis omhoog waarbij hij af en toe niet te zien is en vliegt snel enkele bomen verder. Middelste Bonte Specht zit in de top van een boom waarbij hij even goed is te zien en even later opvliegt. De Kortsnavelboomkruiper horen we nog even zingen.

dav
Winterswijk – Bekendelle

Dat is weleens lastiger geweest met zulke soorten, dit keer zit het mee. Vervolgens maken we een wandeling door het gebied. Ik hoor dan verderop een IJsvogel roepen en zie de vogel snel uit zicht verdwijnen.  We horen verder Appelvink, Goudvink, Kuifmees, Vuurgoudhaan, Matkop en Glanskop. Even later laat de voor dit gebied ook typische Grote Gele Kwikstaart zich horen. Grote Bonte Specht en gewone Boomkruiper zijn volop aanwezig. De groengele Citroenvlinders vliegen massaal nu de zon schijnt. Ook zien we op een kapvlakte een Groene Zandloopkever en zie ik een enkele Levendbarende Hagedis wegschieten. Vlak voor we het gebied verlaten pauzeren we bij de ingang en zien we de Kortsnavelboomkruiper nog een keer, dit keer vlak boven onze hoofden, erg mooi.

En dan op naar de laatste doelsoort voor vandaag, de Oehoe die steevast op zijn stukje rots zit in de steengroeve van Winterswijk, en al door vele natuurliefhebbers is bewonderd. De vogel geeft zoals verwacht meteen thuis en is mooi te zien vanachter een kijkwand. Door de telescoop is de vogel fraai te zien, nog nooit zag ik deze imposante uil zo mooi dichtbij. Het is alsof je de vogel recht in zijn vuurrood/oranje ogen kijkt, een waarneming die nog lang op het netvlies zal staan. Boven het gebied meerdere cirkelende Buizerds, een mannetje Bruine Kiekendief en een Sperwer. Plaatselijk bloeien de opvallende goudgele bloemen van het Klein Hoefblad.

sdr
Digiscoopje van de Oehoe
IMG-20170326-WA0013
Oehoe in steengroeve Winterswijk (Foto: Merel Zweemer)
dav
Klein Hoefblad

Qua insecten is er veel leven langs de bosrand. Zwart-rosse Zandbijen, Vroege Zandbijen en een enkele Wolzwever en Steenhommel profiteren van het eerste beschikbare nectar dit voorjaar.

IMG-20170326-WA0017
Steengroeve Winterswijk

Om 16:30 besluiten we dat het mooi is geweest voor vandaag. Alle doelsoorten werkten mee en daarnaast hebben we nog vele andere leuke dier- en plantensoorten mogen zien. Het is ook leuk om elkaar soorten aan te wijzen en zo weer bij te leren. We keren zeer voldaan terug naar huis.


2 reacties op “Sallandse Heuvelrug & Winterswijk”

 1. Sandra dieLimburgse Avatar

  Zo knap om al die vogelgeluiden te herkennen. Wat dat betreft vorder ik maar erg langzaam, 1 a 2 erbij elk jaar schiet niet echt op.

  1. Willem Bosma Avatar

   Hé Sandra, ja het een kwestie van oefenen en herhalen, op een gegeven moment blijven die geluiden vanzelf in je hoofd zitten. Als je maar graag genoeg de geluiden wilt leren kennen 😉

   Jij hebt ook een leuke blog trouwens, ook zwaar verslaafd aan natuur en alles wat het te bieden heeft. Ik zal je blog af en toe eens lezen 😉

   Met vriendelijke groet,
   Willem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: