Zaterdag 11 maart 2017

In de nacht van vrijdag 10 maart op zaterdag 11 maart ben ik 04:00 zo goed als klaarwakker. Een halfuurtje later stap ik uit bed, gooi ik mezelf onder een halfkoude douche en ontbijt in alle rust. De wekker stond eigenlijk op 07:30, dus waarom ik zo vroeg ontwaak uit mijn slaap is me een raadsel. Maar goed, er staat een mooie lentedag voor de deur. Ik ben positief, zeker als ik buiten al Merels en Zanglijsters hoor zingen. Als ik 07:45 de deur uit ga is het genieten van een fraaie zonsopkomst.

sdr
Zonsopkomst in Velp

09:00, rust en absolute stilte, geen mensen, geen gebouwen. Overal zingende vogels en een fijne voorjaarszon. Zo begint mijn wandeling in natuurgebied Planken Wambuis deze fraaie lenteochtend, een groot deelgebied op de westelijke Veluwe welke bestaat uit heide, bos, oude lanen, grazige velden, poeltjes en stuifzand. Verwelkomt door de zang van Groenling, Vink en Boomkruiper nader ik de ingang van Planken Wambuis. Een prachtige laan bestaande uit eiken en beuken. Een luidruchtige en enthousiaste Zanglijster in één van de eiken zingt van alle vogels de hoogste toon. Na amper 10 minuten te hebben gewandeld met mijn oren gespreid kan ik constateren dat ik al 4 spechten heb waargenomen. Grote Bonte Specht (meerdere), Groene Specht (meerdere), Zwarte Specht en tot slot een Kleine Bonte Specht die even zijn ‘kiek-kiek-kiek’ zang ten gehore brengt.

dav
Ingang Planken Wambuis
sdr
Planken Wambuis

Vanaf het uitkijkpunt Oud-Reemst heb ik een mooi uitzicht over een grasvlakte met grazend wild dat me even doet denken aan een Afrikaanse savanne. In de lucht zingende Veldleeuweriken en een groepje Koperwieken dat zich klaarmaakt voor een lange reis naar Scandinavië. In een stukje bos wemelt het van de vogels: Appelvinken, Vinken, Sijzen, Putters, Koolmezen, Kepen (waaronder een zingende vogel) en een Grote Lijster. Het specifieke doel voor vandaag is het zien van de eerste reptielen voor 2017.

Zodra lenteweer zich aandient in maart begint het weer te kriebelen bij reptielen. De biologische klok zegt dat het tijd is om te ontwaken. Als er meerdere dagen met aangename temperaturen zijn geweest worden de koudbloedige dieren weer actief. Op de uitgestrekte heide van Planken Wambuis kunnen maar liefst 6 van de 7 inheemse reptielensoorten worden aangetroffen: Zandhagedis, Levendbarende Hagedis, Hazelworm, Adder, Gladde Slang en Ringslang. Eens kijken of we vandaag het een en ander kunnen vinden. Het KNMI voorspelt voor vandaag voorjaarsweer met een temperatuur van +/- 12 graden, weinig wind maar met sluierbewolking. Zou theoretisch moeten lukken vandaag.

dav
Planken Wambuis, wandelpad over de uitgestrekte hei. Langs de paden kunnen reptielen zich lekker opwarmen

Mijn eerste zoektocht naar reptielen voor dit voorjaar is begonnen. Onder het genot van Veldleeuweriken, Boomleeuweriken en Groene Spechten zoek ik kansrijke plekken af. De heide van Planken Wambuis is vanuit ecologisch oogpunt gezien zeer interessant. Het betreft structuurrijke heide met variatie in kleine- en grote heideplanten, grasachtige pijpenstrovegetatie, veel open plekjes tussen de vegetatie waar de dieren kunnen opwarmen in de zon en reliëf (hoogteverschillen) in het heidelandschap. Tot mijn vreugde kom ik een soort greppel tegen, vaak geschikte habitats voor reptielen. Mijn vreugde blijkt juist, al heel snel zie ik een hagedis wegschieten, ik kan nog net zien dat het een Levendbarende Hagedis betreft. En het eerste reptiel voor 2017 is voor mij een feit.

Even verderop zie ik een Zandhagedis hangen in de vegetatie. Wellicht net ontwaakt uit zijn winterslaap, aangezien het beestje nogal sloom en weinig alert overkomt. Ik pak het beestje op om het eens goed te bekijken. Later zet ik ‘m op het pad. De Zandhagedis neemt het ervan en pakt in mijn aanwezigheid in alle rust een zonnebad, misschien zijn eerste zonnestralen voor dit jaar. Even later leg ik het beestje weer in de heidestruik en kom ik even verderop nog een vrouwtje van dezelfde soort tegen.

dav
Mijn eerste Zandhagedis voor 2017. Dit mannetje was mogelijk net ontwaakt uit zijn winterslaap
dav
Zandhagedis
dav
En al snel een 2e exemplaar, een mooi vrouwtje

Mijn zoektocht naar reptielen gaat door, in de hoop een Adder, Hazelworm of zelfs een Gladde Slang te vinden. Ondertussen is het volop genieten van de voorjaarsperikelen, voornamelijk wat betreft vogels. De eerste zingende Roodborsttapuit dit voorjaar, meerdere paartjes Holenduiven, baltsende Buizerds in het luchtruim, een territoriale Havik met zijn luide ‘kek-kek-kek’. Een Witte Kwikstaart overvliegend, 2 Kneutjes, 2 Kruisbekken, af en toe een Keep en in een stukje naaldbos Kuifmees. Verderop een Raaf die met zijn luide roep van zich laat horen en vanuit een historisch aandoende beukenlaan zingen Boomklevers en heeft een paartje Zwarte Specht intrede gedaan. De vogels roffelen en roepen er flink op los, het is lente.

Het lijkt alsof 2 seizoenen vandaag tegen elkaar strijden, de lente vs. de winter. Hoewel de zon redelijk schijnt ondanks de sluierbewolking, voelt het nog verraderlijk fris aan in de ochtend. Zanglijsters en Vinken zingen er lustig op los, Witte Kwikstaarten keren terug vanuit het verre zuiden, spechten bakenen hun baltsterritorium af. Toch zijn wintergasten nog in grote getale present, zoals Koperwiek, Kramsvogel, Sijs, Keep en Barmsijs. De winter, die heeft lang genoeg geduurd toch? We zijn het kwakkelende en druilerige weer meer dan zat en snakken naar de lente. Zo denkt moeder natuur er ook over.

Na een boswandeling waarbij ik 3 Wilde Zwijnen tegenkom, loop ik weer de hei op en speur ik weer naar reptielen. Ondertussen kijk ik ook wat naar mossen en korstmossen en tref ik her en der Rendiermos, altijd weer een lust voor het oog. Ook de eerste Rode Bosmieren zijn weer actief op hun nest. Meerdere hommels, een Driehoornmestkever, maar nog geen vlinders. Het duurt even, maar na een poosje vindt ik weer een Zandhagedis, weer een mannetje. Weer een stukje verderop nog een vrouwtje en een Levendbarende Hagedis. Eindstand: 4 Zandhagedissen en 2 Levendbarende Hagedissen, niet slecht voor een eerste zoektocht van het jaar.

dav
Rendiermos
dav
Kolonie Rode Bosmieren
dav
Zandhagedis, mannetje. Over een paar weken kleuren de dieren felgroen tijdens de paartijd

Ik sluit mijn wandeling af in een naaldbosperceel welke is gevuld met groepjes Sijs, Putter, Barmsijs, Keep en Groenling. De zoveelste Appelvink vliegt over, weer een Groene Specht die me toelacht en in een beukenlaan een vrouwtje Zwarte Specht welke bezig is met het uithakken van een potentiële nestholte. Een mannetje Goudvink en zelfs een zingende Zwartkop (nu al, mijn vroegste ooit!) zijn de perfecte afsluiters voor vandaag. Een eerste nodige dosis voldoening in de vorm van lentewaarnemingen is binnen. Op naar de volgende lentewaarnemingen.

dav
Planken Wambuis
dav
Planken Wambuis

 

 


Eén reactie op “Lente en winter: Planken Wambuis”

  1. gvg2017 Avatar

    Samengevat… adembenemende wandeling Willem, waar ik kan van dromen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: