Blauwbekken in de Loonse Waard voor een ‘Ringsnavelmeeuw’

Vrijdag 27 januari 2017

Een (half)koude douche, twee flinke koppen koffie en muziek van Deep Purple. Dat zijn de eerste ‘wapenfeiten’ op de vroege morgen van deze vrijdag. 07:30 pikt Folkert Jan mij op en een dik halfuur later staan we in de Loonse Waard bij Wijchen (Gelderland) te blauwbekken. Voorzien van telescoop, verrekijker, warme kleding en een lading brood om de vele aanwezige meeuwen te voeren. Het doel voor deze ochtend is het terugvinden van de vorige week door Jeroen Nagtegaal ontdekte ‘Ringsnavelmeeuw‘.

sdr
Onderweg naar de Loonse Waard

Even na 08:00 parkeren we de auto op de dijk in de Loonse Waard. Door de snijdende wind voelt het ijskoud aan. Toch maar een extra vest aantrekken aangezien je toch voornamelijk stilstaat terwijl je de honderden meeuwen uitkamt. We zijn getuige van een fraaie zonsopkomst en de eerste soorten worden waargenomen. Groepjes overvliegende Kolganzen sieren het luchtruim en in de uiterwaarden vele Kokmeeuwen, Stormmeeuwen, Zilvermeeuwen en een enkele Pontische Meeuw. Kuifeenden, Tafeleend, Knobbelzwanen, Ooievaar, Bergeenden en een Witte Kwikstaart. Folkert Jan scant het gebied af met zijn telescoop, ik tuur rond met de verrekijker. Meerdere groepen meeuwen bevinden zich op het ijs, plus nog vele rondvliegende meeuwen. Een Wulp vliegt over, even later 3 Ringmussen.

sdr
Zonsopkomst
dav
Folkert Jan doet een eerste scan over het gebied. Hieruit blijkt al snel dat er meeuwen in overvloed zijn
dav
Loonse Waard e.o.

Terwijl we enigszins blauwbekkend de meeuwen afspeuren, worden we vergezeld door Thijs Glastra. Hij heeft net als ons een flinke lading brood meegenomen, in de hoop hiermee de meeuwen in beweging te krijgen en de vogels wat dichterbij te lokken, om de kans op het terugvinden van de waarschijnlijke Ringsnavelmeeuw te vergroten. Thijs gooit wat brood op het ijs en al snel is er beweging. Vele meeuwen zien hun kans schoon en pikken een graantje mee van het brood. Ondertussen komen er nog enkele vogelaars bij en besluit Folkert Jan ook brood te gooien, waaronder een stokbrood. Een dik uur blauwbekken later is het dan opeens raak. Het is Folkert Jan die de vogel dan plots op het ijs ziet staan, enigszins solitair. Na wat aanwijzingen heeft de rest van de vogelaars de vogel ook in beeld. De vogel springt er, o.a. dankzij een lichte, gele iris (oog) er toch wel uit op een gegeven moment. Als je de bewuste vogel éénmaal gezien hebt heb je ‘m al snel weer in beeld.

img-20170127-wa0001
Ringsnavelmeeuw, tussen kokmeeuwen en stormmeeuwen, Loonse Waard (Foto: Folkert Jan Hoogstra)

En dat mooi dichtbij. Zo nu en dan zijn de meeuwen schuw, maar zodra mensen wat verder weg gaan staan komen de vogels volop in beweging. Op een gegeven vliegt de vogel tezamen met andere meeuwen een stukje naar rechts waar de vogel weer landt in een andere groep meeuwen, voornamelijk kokmeeuwen. Verderop blijkt ook iemand te staan die met brood aan het strooien is. Even later blijkt dit Harvey van Diek, die ook bij ons komt staan. Inmiddels heeft iedereen de vogel mooi gezien en verschijnen er allemaal blije gezichten en felicitaties. Voorlopig gaan we er maar vanuit dat het een zuivere Ringsnavel is, al zal er nog wel gedebatteerd worden over deze interessante en leerzame vogel. Voorlopig onder ‘voorbehoud’ +1, #406 en alweer de 2e nieuwe soort voor dit jaar. Zo mag het van mij wel doorgaan.

dav
Vogelaars in de Loonse Waard

Meeuwen, soms nogal gecompliceerde vogels als het gaat om determinatie. ‘Ringsnavelmeeuw’, tussen enkele aanhalingstekens, aangezien het laatste woord omtrent de identificatie van deze vogel nog niet is gezegd. Meeuwen kunnen soms nogal variabel zijn qua verenkleed, en soms moet men het hebben van de meest subtiele details. Zo kan de Stormmeeuw, één van de algemeenste soorten nogal variabel zijn qua handpenpatroon, snavelkleur, snavelring etc. Daarnaast zijn er ook nog ondersoorten die soortgelijke details kunnen hebben. Larofielen (meeuwenexperts) kunnen hun hart ophalen met deze interessante vogel. Maar de vogel lijkt zoals het er momenteel voorstaat de beste papieren te hebben voor een zuivere Ringsnavelmeeuw. Een dwaalgast afkomstig uit Noord-Amerika waarvan er nog maar 9 zijn vastgesteld in Nederland.

Ringsnavelmeeuw of niet, het was een mooie ochtend daar in de Loonse Waard. Hoe langer je staat te blauwbekken in de ijzige kou, des te groter de voldoening als je de bewuste vogel hebt gevonden, geluk.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: