Vrijdag 13 november 2015

1988, toen was ik er nog net niet, dus geen herinneringen voor mij aan dit jaar. 1994, toen was ik 5 lentes jong en zat ik in groep 1 of 2 van de basisschool, het was het jaar waarin de flippo zijn intrede deed in de zakken chips en een enorme rage werd die nog jarenlang stand wist te houden. Deze twee jaren markeren tevens de enige jaren dat er een Woestijngrasmus in Nederland werd waargenomen. Tot afgelopen vrijdag 13 november 2015.

Via Dutch Bird Alerts en waarneming.nl komt vrijdag de 13e aan het eind van de middag een melding van een Woestijngrasmus op Terschelling binnen, een keiharde soort en voor veel vogelaars nog een nieuwe soort om in Nederland te zien. Al snel verschijnen er op Facebook en waarneming.nl overtuigende foto’s en staat vogelend Nederland meteen op scherp. Die volgende zaterdag trekken een dikke 100 vogelaars naar de haven van West-Terschelling in de hoop dat de vogel nog aanwezig is, en dit bleek gelukkig het geval. Helaas voor mij kan ik zaterdag niet (Te veel verplichtingen), en zondag ook niet (Zevenheuvelenloop Nijmegen, 15 km in 68 min. 20 sec.). En dus zit ik mezelf min of meer op te vreten met het knagende gevoel dat ik niet meteen naar Terschelling kan. Het is wel genieten van de vele mooie foto’s en filmpjes die online verschijnen van deze zeer zeldzame dwaalgast. Maar toch, het liefst zou je zelf ook deel uitmaken van die gelukkige menigte op de vele foto’s en filmpjes rondom dat kleine verenpropje.

Maandag 16 november 2015

Gelukkig kan ik maandag de 16e wel een gaatje vinden, dus spreek ik af met Theo van Veenendaal op station Zwolle. Om 09:00 vertrek ik uit Velp waarna ik een dik uur later in Zwolle arriveer. Al snel weet Theo mij te vinden in de trein, en vertrekken we naar Leeuwarden. In Leeuwarden de overstap op de trein naar Harlingen-Haven. De sneldienst  van Rederij Doeksen heet gelukkig niet voor niks zo, en voor we het weten zijn we de Waddenzee over, en zetten we voet op Terschelling.

Vanaf hier is het een 10 minuutjes lopen naar de Woestijngrasmus, en onderweg komen we Ronald Stolk e.a. tegen die net zijn geweest. Na een kort praatje lopen we snel door en nog geen minuut later is het een kwestie van gezellig aanschuiven, want de Woestijngrasmus zit op zeer korte afstand te foerageren, verrekijker niet nodig. Prachtig, uiteindelijk dan toch nog dit gave beestje met eigen ogen aanschouwen, een slaak van opluchting volgt. De komende uren  is het alleen maar genieten van de Woestijngrasmus, die zo nu en dan een stukje vliegt en “hide and seek” speelt, maar zich iedere keer weer fantastisch laat bekijken. Zie hier een filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=GDhAts5fMtc

img_20151116_133432
Vogelaars bij Woestijngrasmus
6
Woestijngrasmus (Foto: Theo van Veenendaal)

Minder bijzonder maar zeker niet minder leuk zijn een flinke groep Groenlingen die snoepen van de rozenbottels, groepjes Eiders en Bergeenden op het wad, her en der een zwemmende of slapende zeehond, groepende rustende Tureluurs en Scholeksters op de basaltblokken, eigenlijk zoals het hoort bij een dagje waddeneiland. Theo weet een hele reeks foto’s te maken van het beestje, net als de andere 30/35 mensen die vandaag een kijkje namen bij deze woestijnbewoner. Ook treffen we Jelle Aalders en wederom Ronald Stolk, die ook erg toffe foto’s hebben gemaakt.

M18A1699
Woestijngrasmus, Terschelling (Foto: Theo van Veenendaal)

Deze Woestijngrasmus betreft de derde waarneming voor Nederland en de eerste in ruim 21 jaar. Vorig jaar kon vogelend Nederland genieten van het nog veel zeldzamere neefje de Afrikaanse Woestijngrasmus bij Alphen a/d Rijn. De Woestijngrasmus broedt rondom de Kaspische Zee tot aan Mongolië en overwintert tot ver in Pakistan. Oftewel: hij heeft de verkeerde afslag genomen tijdens zijn trektocht naar het overwinteringsgebied. Onlangs werd er ook een Woestijngrasmus ontdekt in Noorwegen.

Voor mij betrof deze Woestijngrasmus de 6e nieuwe vogelsoort voor dit jaar, en nummer 391 op mijn levenslijst vogels in Nederland.

Links:

Meer info: http://www.dutchavifauna.nl/species/woestijngrasmus

Filmpje: vogelaars bij Woestijngrasmus https://www.youtube.com/watch?v=7VYcAm3vJDw&feature=youtu.be

Waarnemingen: http://waarneming.nl/soort/view/1149


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: