Paniek in Groningen: Bruine Lijster!

Dinsdag 8 november 2016

Even paniek is er wel in Velp, als op dinsdag 8 november rond  15:00 de melding via whatsapp binnenkomt dat er een Bruine Lijster zou zitten in de Groningse wijk Beijum. En ja, al snel staan er online knallers van bewijsplaatjes online, gemaakt door Jos Welbedacht (Gefeliciteerd met deze vondst!). En zo staat voor de zoveelste keer dit najaar vogelend Nederland op zijn kop. Donald Trump en Hillary Clinton, lekker interessant. Een Bruine Lijster in Nederland verdient onder ‘ons vogelaars’ de volledige aandacht. Want het is pas de 3e waarneming voor Nederland, en de eerste in meer dan 60 jaar! Eerdere gevallen waren in 1899(!) en 1955(!), en betroffen ook nog eens dode vogels. En bovendien een fraaie vogel die van heel ver komt, o.a. Centraal-Siberië oost, en overwinterend tot in Japan, nog verder weg.

Wat nu? de vogel komt laat door en zit aan de andere kant van Nederland. In een impuls plaats ik op Facebook de vraag of ik vandaag nog met iemand kan meerijden van Velp/Arnhem, maar een snel rekensommetje laat zien dat het onhaalbaar is om voor het donker in Beijum te zijn. Dat wordt dus hopen en bidden vannacht voor veel vogelaars.

Woensdag 9 november 2016

Ondanks dat ik om 02:30 midden in nacht wakker ben geworden door studenten die terug komen van een avondje stappen, heb ik best aardig geslapen. Nog voor 08:00 het verlossende bericht dat de Bruine Lijster nog aanwezig is. Om 10:00 zit ik in de trein naar Zwolle, even na 11:00 van Zwolle naar Groningen. Vanaf station Groningen besluit ik de resterende 5,5 km maar te lopen.

Uiteindelijk arriveer ik rond 12:45 in Beijum, en zie al snel de eerste vogelaars door de wijk lopen. Even verderop de grote meute en de eerste bekende gezichten, waaronder Jeroen Breidenbach en Merel Zweemer. Ik sluit me voorlopig bij hun aan, en samen doorzoeken we de wijk en speuren kansrijke plekken af. De vogel is al sinds ongeveer 10:00 niet meer gezien. Al snel is er een eerste ‘paniekmomentje’ en wordt er gerend en geroepen. Iemand dacht de vogel te zien, maar het bleek slechts een Koperwiek. Vervolgens is alle aandacht even gericht op 4 Pestvogels die in de top van een boom zitten, altijd leuk.

sdr
Vogelaars in Beijum

Het is weer een gezellige woonwijk-twitch waarbij menig buurtbewoner even om de hoek komt kijken en een gezellig praatje komt maken. Een enkele buurtbewoner pakt het slim aan door koffie/thee en koek te verkopen aan de voordeur, en daar maken veel vogelaars dankbaar gebruik van. De koffie glijdt er goed in met dit kille novemberweer. Ondertussen staan overal verspreid door de wijk vogelaars, dus goede hoop dat de vogel wordt teruggevonden. IJsvogel ter plaatse bij één van de sloten die door de wijk lopen. Later op de middag nog meer bekenden waaronder: Cock Dekker, Alwin van Lubeck, André Sikkema, Maurits Martens, Joey Braat,  Andries Zijlstra, Wim Nap en Dick van Houwelingen.

dav
“Koffie/thee, die kant op”
dav
Vogelaars in Beijum

De kou zorgt ervoor dat veel mensen niet te lang stilstaan voor de gezelligheid, en dat men een beetje in beweging blijft door te wandelen door de wijk. Op meerdere plekken grasveldjes waar appels gestrooid liggen in de hoop lijsters te trekken, naast de vele fruit- en bessendragende struiken die volop zijn te vinden in de wijk. Genoeg te halen hier voor lijstersoorten zoals Merel, Koperwiek en Kramsvogel. Even later komen we weer een groepje Pestvogels tegen, maar liefst 8 stuks dit keer, die zich van dichtbij laten bekijken/fotograferen. Weer even later staan we even te kletsen met Cock Dekker e.a. Ondanks dat de Bruine Lijster al vele uren in geen velden of wegen te bekennen is, en de tijd inmiddels een vijand is geworden, is de stemming er niet minder op. Er wordt flink gelachen en gekletst. Omdat Merel en Jeroen een verplichting hebben, taaien ze eerder af en vertrekken rond 15:30. Ik besluit dan maar weer een rondje te maken door de wijk met haar vele kleine zijstraatjes en steegjes.

sdr
Pestvogel

Rond 16:00 arriveer ik weer op de ‘oude plek’, een veldje met appels waar men zijn laatste hoop op heeft gevestigd. Weer een praatje maken, weer een rondje lopen, zo gaat het op een gegeven moment telkens. Ik probeer een lift terug te regelen naar Velp, of ergens een overnachting te fiksen om zo de volgende dag met Cock Dekker vanuit Friesland terug te rijden naar Arnhem. Op een gegeven moment vertrekt Cock ook en biedt me via iemand een overnachting aan. Maar ik besluit toch te blijven tot het donker, ik wil niet het risico nemen dat de vogel vlak voor het donker dan alsnog wordt teruggevonden. Ik bedank Cock en ga weer terug naar het ‘appelveldje’. Hier sluit ik me weer aan bij de tientallen vogelaars.

Even na 16:30 begin ik toch wel erg koude voeten te krijgen en besluit nog maar een laatste wandeling door de wijk te maken. Het is nog niet donker, her en der nog een handvol vogelaars, hopen maar. Na een ander, wat groter veldje te hebben afgezocht kom ik op een gegeven moment weer bij het fietspad dat vanaf de nabij gelegen bouwmarkt Hornbach door Beijum loopt. Hier zie ik in een tuin meerdere Merels komen en gaan. Ik besluit de tuin wat nader te bekijken en zie een Merel drinken uit een schaaltje. Het gaf me ergens een goed gevoel, dus besloot ik de tuinen hier maar in de gaten te houden, ondanks dat ik al ‘de dip van het jaar’, of misschien de ‘dip van de eeuw’ voelde aankomen, en nog weinig vertrouwen had in een goede afloop vandaag.

Terwijl ik aandachtig een tuin observeer, hoor ik iemand “aan de kant joh” roepen. Een nogal haastige fietser passeert me. Ik trek me er niks van aan en blijf de tuin in de smiezen houden. Kramsvogel even ter plaatse, nog een paar Merels erbij die gaan zitten in een klein boompje. In elzenbomen ook wat lijsters, Merels. Dan kijk ik weer in het boompje met nog enkele Merels en zie tot mijn grote schrik een ‘lichte lijster’ zitten met zwarte vlekken, donkere kop met enorme wenkbrauwstreep, onmiskenbaar, het is ‘m! Na een paar seconden vliegt de vogel laag een tuin in met Merels. Mijn hart bonkt in mijn keel en er gaat van alles door me heen. Ik gooi mijn rugzak op de grond en ren zo snel ik kan richting de meute vogelaars. Ik roep als een malle “Help” en “Hé, hij zit hier”, al snel komen de eerste vogelaars op me afgestormd en wijs ik ze de weg. Iemand adviseert me even te wachten. Al snel volgt de rest van alle nog aanwezige vogelaars. Ik geef aanwijzingen en leg de situatie uit. “Vogel zat net in dat boompje met Merels, en dook waarschijnlijk die tuin in, kwam schuw over”.

Vervolgens staat al snel het fietspad vol met vogelaars. Ik geef keer op keer aanwijzingen en details omtrent de korte maar krachtige waarneming. Hartkloppingen, stress, adrenaline, bloed stroomt waar het niet stromen kan, wat een spanning. Alle ogen zijn gericht op de tuintjes waar de vogel wellicht ergens zit, maar hier zit ook dichte beplanting. Zou de vogel ergens in een tuin een rustig plekje hebben gevonden? Even later is er weer even een paniekmomentje en meent iemand de vogel te hebben gezien, maar niet met zekerheid. Mensen schudden mij de hand en ik ben inmiddels weer een beetje gekalmeerd. Al snel neemt het licht af en is het nog net niet donker. Mensen taaien af, ik maak nog een praatje met enkele mensen en rijd vervolgens met Dick van Houwelingen mee naar Velp (Hartelijk dank Dick!)

Daar was weer zo’n stressmoment die gepaard ging met paniek, hartkloppingen, trillende handen, blijdschap, frustratie en uiteindelijk toch opluchting. Mensen, mensen wat een bizarre dag weer, verschrikkelijk, wat een hobby hebben we toch.

Gemengde gevoelens; enorm blij dat ik de vogel even mooi heb kunnen zien, balen dat de vogel zich vervolgens niet weer liet zien aan de rest. Je gunt iedereen zo’n soort, zeker na een lange dag koukleumen, het was hard werken voor veel vogelaars vandaag

UPDATE: Vandaag, op 11-11-16, is de vogel helaas dood gevonden door een bewoonster in de wijk. Vermoedelijk is de vogel gegrepen door een kat, maar het zou ook kunnen dat de vogel tegen een raam is gevlogen en vervolgens is bezweken van de klap. Heel erg zonde van zo’n mooie vogel die van zo ver is gekomen. Voor meer, zie: Bruine Lijster is dood  

Voor een verhaal van ontdekker Jos Welbedacht, zie: Bruine Lijster in Groningen

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: