Vanuit alle hoeken in Nederland worden ze weer gemeld de afgelopen weken, vanuit iedere provincie, er lijkt sprake te zijn van een invasie. Ons land wordt weer getrakteerd op kleurrijke verrassingen uit het hoge noorden, vogelaars staan op scherp. Zelf heb ik er ook al wat van mee mogen krijgen, Pestvogels. Het doet mij sterk terugdenken aan de winter van 2010/2011, toen er ook veel Pestvogels zaten in Nederland. Gedwongen door voedselschaarste trekken vele groepen Pestvogels vanuit Scandinavië en Siberië naar het zuiden, waaronder Nederland. Er zijn winters dat er nauwelijks Pestvogels te zien zijn hier, in sommige winters duiken ze overal in Nederland op, snoepend van bessendragende struiken zoals Gelderse Roos, Liguster en Meidoorn.

img-20161106-wa0017
Pestvogel (Foto: Theo van Veenendaal)

In december 2008, toen ik nog niet zo heel lang vogelde, zag ik mijn eerste Pestvogels, 2 stuks in bessenstruiken nabij station Assen. Nu ik er zo over denk, is het eigenlijk één van mijn eerste twitches, misschien wel de eerste. De eerste keer dat je een vrij zeldzame, niet-alledaagse soort ziet, vergeet je als vogelaar niet gauw. Ik herinner me nog dat ik bijna kon fluiten naar die 2 voor mij eerste Pestvogels destijds, ik had ze nog net op het nippertje voor het donker. Gelukkig kende ik het geluid goed, een kenmerkend trillerig roepje, dat doet denken aan een soort belletje, waardoor de vogels snel gelokaliseerd konden worden.

Nu, anno 2016, heb ik al heel wat Pestvogels mogen zien. Erg bijgebleven is het najaar van 2010, waarin ik veel groepen zag. Een groep van 17 in Leeuwarden, een groep van 37 op Schiermonnikoog die niet bepaald mensenschuw waren en in alle rust zaten te drinken uit een plas, 79 stuks in Den Helder en zeker 100 op Texel. Ook leuk was een zelfontdekte Pestvogel in Arnhem, een mannetje snoepend van een lijsterbes-struik.

4423593
Pestvogel foeragerend op Gelderse Roos, Leeuwarden (Foto: Jeroen Breidenbach)
1088962
Pestvogel in Arnhem (Foto: Theo van Veenendaal)

2014 was een ‘pestvogelloos’ jaar voor mij, helaas. Want ieder jaar verlang ik weer naar die beestjes die ongeveer zo groot zijn als een Spreeuw, voorzien van een onmiskenbare tekening bestaand uit een rossig en beigebruin verenkleed, een zwart oogmaskertje, zwarte kin en keel en een markant geel-wit-zwart vleugelpatroon, vaak voorzien van een vleugje rood. Een naar achteren gerichte kuif maakt het plaatje helemaal compleet.

Zeer welkom was dan ook een groep van 21 overvliegende Pestvogels begin februari 2015 in Groningen, tijdens het kijken naar de Grijze Junco die daar geruime tijd verbleef. Zoals gezegd heb ik dit najaar ook al iets meegekregen van de Pestvogel-invasie. Tijdens een rondje vogelen onlangs bij Velp, merkte ik een vogel op die al roepend in een meidoornstruik zat. Plus nog enkele vogels op Vlieland heeft er voor gezorgd dat ik die fijne genoegdoening in de zin van Pestvogels weer binnen heb voor deze winter, al hoop ik er nog veel meer te zien. Het verlangen naar Pestvogels neemt toe naarmate er steeds meer vogels worden gesignaleerd in Nederland, dan wil je graag een graantje genoegdoening meepikken als vogelaar.

img-20161106-wa0016
Pestvogel hangend aan Gelderse Roos (Foto: Theo van Veenendaal)

Wat betreft de naam, die is misschien een beetje ongelukkig gekozen, want Pestvogels pesten niet, ook geen andere vogels door soms hele bessenstruiken leeg te plunderen. Ik heb ooit ergens gelezen dat Pestvogels hun naam danken aan het feit dat men vroeger dacht dat ze bijdroegen aan het verspreiden van de pest (ziekte), onterecht. Pestvogels mag je gerust beschouwen als cadeautjes van moeder natuur, houdt dus de bessendragende struiken goed in de gaten de komende tijd, prima kans dat een groepje Pestvogels zich hieraan tegoed doet.

Zie ook:

Recente waarnemingen van Pestvogels in Nederland

1088961
Pestvogel in Arnhem (Foto: Theo van Veenendaal)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: