Bergheggenmus op de Maasvlakte, nieuwe soort voor Nederland!

Vrijdag 21 oktober 2016

Het was te verwachten, na zeer recente gevallen in Europese landen zoals Engeland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en Duitsland kon Nederland niet achterblijven. Toch sloeg de ontdekking van een Bergheggenmus op de Maasvlakte (Bij Rotterdam) vanochtend bij mij in als een bom, als ik even na 09:00 een appje lees met de woorden: “Bergheggenmus Maasvlakte!!!”. Vanaf dan gaat alles heel snel bij mij, zoals gewoonlijk in dit soort gevallen. Het betreft een nieuwe soort voor Nederland, dat wordt dus weer een drukte van jewelste daar op de Maasvlakte. De vogel is ontdekt door Jurriën van Deijk en Jacob Lotz (Gefeliciteerd en bedankt heren, netjes!)

screenshot_2016-10-21-10-03-18
Het appje sloeg even in als een bom. Hierna volgde er lichte paniek en stress

Verrekijker, flesje water en wegwezen. Op station Arnhem een paar appels halen voor de honger, en snel naar perron 11 rennen om de trein te pakken naar Utrecht Centraal, waar ik wordt opgepikt door Folkert Jan. Na een dik halfuur arriveer ik even na 11:30 in Utrecht en zie al snel Folkert Jan staan. Al snel voegt Gijs zich bij ons en zitten we al snel op de snelweg richting Rotterdam. De Bergheggenmus is op dat moment al een hele lange tijd uit beeld zou zich teruggetrokken hebben in een duindoorn struik. Maar dat houdt ons niet tegen. “Die wordt wel teruggevonden”, zeggen we tegen onszelf, zeker met een paar honderd man. De ‘gezonde spanning’ is onderweg duidelijk aanwezig bij ons, en we praten de hele tijd onderweg over niks anders dan vogels om de spanning een beetje van ons af te laten glijden. Als we net het eerste gedeelte van de Maasvlakte binnen rijden komt de melding waar heel vogelend Nederland op zit te wachten: “Vogel weer in beeld”.

dav
We rijden net de Maasvlakte binnen als we het geruststellende ‘piepje in de rug’ ontvangen, met de mededeling dat de vogel weer in beeld is
dav
Aankomst op de ‘plek des onheils’
dav
Vogelaars op de Maasvlakte, genietend van de eerste Bergheggenmus voor Nederland

Rond 13:00 parkeren we de auto nabij de plek waar de vogel zou moeten zitten in een brede greppel. Er staan naar schatting al 150 man als we ons haasten richting de greppel. De hele greppel is omsingeld door vogelaars. De eerste die ik spreek is Dick Pruiksma, die me verteld dat de vogel net nog te zien was bij een konijnenhol. Ik loop een stukje verder en voeg me weer bij Folkert Jan en Gijs, waar ook Theo staat die de vogel al mooi heeft gezien. Het duurt gelukkig niet lang: De vogel is al snel prachtig te zien op een kaal zanderig stukje, een zeer herkenbaar referentiepunt tussen de verder dode vegetatie. Geweldig, wat een opluchting weer, heerlijk om met zoveel mensen getuige te mogen zijn van een nieuwe soort voor Nederland, prachtig beestje, een ware kick, puur geluk is het! Vogelsoort nummer 401 is een feit voor mij. Vorige week ben ik nog bewust op zoek gegaan naar deze soort in de omgeving van Den Helder, zonder resultaat.

img-20161021-wa0039
Digiscoopje van de Bergheggenmus op de Maasvlakte (Foto: Rik van der Starre)

De Bergheggenmus is af en toe goed zichtbaar, maar kan soms goed verstopt zitten tussen de vegetatie, en is dan even niet te zien. Uiteindelijk krijgen alle aanwezige vogelaars de uit Siberië afkomstige dwaalgast mooi te zien. Het is ook gezellig bijpraten met vele bekenden, waaronder Ronald Stolk, Joost van Bruggen, Jelle Aalders, Herman v/d Brand en Gerard en Frans, die ik dit voorjaar op Texel leerde kennen. Dan was daar toch dat euforische moment waar menig vogelaarshart vol verwachting van klopte de afgelopen paar weken, onvergetelijk!

sdr
Vogelaars bij de Bergheggenmus

Zie ook:

Waarnemingen en foto’s van Bergheggenmus

Hysterie om Bergheggenmus op de Maasvlakte


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: