Zaterdagochtend 23 april 2016

03:45; het geluid van een luid roepende IJsduiker klinkt door de kamer, het is mijn wekker die me zegt dat het tijd is om op te staan. Dat was een behoorlijk kort nachtje slapen, geen wonder dus dat ik met enigszins moeite van de bank afstap. De bank inderdaad, aangezien ik die paar kleine uurtjes niet in mijn eigen fijne bedje heb doorgebracht, maar op een iets te kleine bank om precies te zijn. Het belangrijkste: ik heb wel goed geslapen, ondanks dat mijn benen een stukje over de rand uitstaken viel ik als een blok in slaap.

Folkert Jan is ook al wakker, en samen lopen we naar Gijs om ‘m wakker te schudden. Het plan is om over een klein uurtje op de Leusderheide (Utrechtse Heuvelrug) te staan, om daar af te trappen met onze vogelochtend. Een flinke kop koffie en een paar boterhammen verder arriveren we rond 04:45 op de hei. Er staat geen zuchtje wind, het is heerlijk rustig. Al snel horen we de eerste vogels zingen: Zanglijster, Gekraagde RoodstaartRoodborst, Roodborsttapuit en Boomleeuwerik zijn er het vroegst bij. Een paar minuten later een baltsende Houtsnip, altijd weer een kleine belevenis. Verder meen ik zelf in de verte een Bosuil te horen, maar de waarnemingsduur is te kort om er een zekere waarneming van te maken.

We joggen vervolgens een stukje terug naar de auto waarna we vertrekken richting Bennekom, bij Wageningen. Iets na 05:30 arriveren we hier en horen we diverse vogels zingen en roepen in het ochtendgloren. Rietgors, Roodborsttapuit, Waterral, Wulp, Kievit, Graspieper, Tureluur, Wilde Eend en Veldleeuwerik. In het naastgelegen Wageningse Binnenveld iets interessantere soorten, namelijk een hoempende Roerdomp en mijn eerste Blauwborst voor dit jaar. Het is even vroeg opstaan vanochtend, eigenlijk iets te vroeg, maar je krijgt er wel iets voor terug.

Vervolgens duiken we Wageningen weer in, beginnend in de Rijnhaven waar we naast algemene zangvogels zoals Winterkoning, Boomkruiper, Zwartkop, Koolmees, Merel en Tjiftjaf ook Groene Specht horen, althans ik. Folkert Jan pikt een Holenduif op. In de binnenstad horen we de eerste zingende Heggenmus deze ochtend. Het lijkt dat we langzaam maar zeker steeds scherper worden naarmate de ochtend vordert.

Om 06:15 wandelen we een stukje door de Wageningse Bovenpolder waar we al snel de tweede Roerdomp voor vandaag horen en Koekoek en Fitis er lustig op los zingen. Twee Waterrallen, Waterhoen, Blauwe Reiger, Buizerd, Grote Bonte Specht, Gaai en de eerste zingende Sprinkhaanzanger voor mij dit jaar. De hier ontdekte Cetti’s Zanger houdt zijn snavel, helaas. Vanuit de bebouwde kom klinkt nog een Groene Specht, Groenling en het koeren van Turkse Tortel. De laatste stop hier in omgeving van Wageningen is de Wageningse Berg, waar we Boomklever en wederom Groene Specht horen.

IMG_20160423_064903
Wageningse Berg

We vertrekken richting Deelerwoud op de Veluwe. Onderweg hiernaartoe zien we een Raaf vliegen. 07:15 rijden we de parkeerplaats van het gebied op. De zon schijnt volop, het belooft een mooie wandeling te worden, en dat wordt het. Het wemelt van zingende vogels: Zanglijster, Fitis, Zwartkop, Winterkoning, Merel, Gekraagde Roodstaart, Boompieper, Veldleeuwerik, Boomleeuwerik, Vink, Tjiftjaf, Boomkruiper, Bonte Vliegenvanger, Houtduif, Boomklever, Koolmees, Fluiter, Koekoek en een roepende Appelvink en Groene Specht. Even later arriveren we op een stukje spaarzaam begroeid terrein waar meerdere Tapuiten bivakkeren. Het Deelerwoud barst overigens van de Gekraagde Roodstaarten. Verderop roept een Zwarte Specht en zingt Grote Lijster. Kneu, Gaai en de altijd deftige Kuifmees zijn ook present. In een verderop gelegen gemengd stukje bos genieten we van zeker twee Fluiters, nog meer Bonte Vliegenvangers, Gekraagde Roodstaarten en als kers op de taart een zingende Keep die zich ook mooi laat bekijken. Voordat we het gebied na een dik uur wandelen verlaten, horen we nog een ‘klagende’ Zwarte Specht en een Glanskop zingen.

IMG_20160423_080411
Deelerwoud

We besluiten dat het mooi is geweest. Moe maar voldaan rijden we naar mijn huis waar we een powernap doen, en daar waren we aan toe na zo’n kort nachtje.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: