Vrijdag 15 april 2016
Donderdagavond 14 april ontdekt Robert van der Meer op de campus van Wageningen een spannende Baardgrasmus spec. met kenmerken die alle in de richting van Westelijke Baardgrasmus wijzen. Deze soort is als dwaalgast veel zeldzamer dan zijn oostelijke familielid de Balkanbaardgrasmus, die ik in 2012 in Den Helder kon bijschrijven als nieuwe soort. Met andere woorden: paniek, want Westelijke Baardgrasmus is flink zeldzaam met amper 5 waarnemingen in Nederland. Nog diezelfde avond bedenk ik wat de volgende dag te doen indien de vogel nog aanwezig blijkt.

De volgende dag wordt de vogel iets na 06:30 alweer gemeld, nog aanwezig dus, yes! Via whatsapp wordt een plan gesmeed. Folkert Jan Hoogstra pikt me om 17:00 op bij mijn huis in Velp, vanwaar we direct naar de Wageningen Campus gaan, waar de vogel is ontdekt in een natuurtuin, waar ook veel kwetsbare vegetatie huist. Om het bekijken van het zeldzame vogeltje in juiste banen te leiden, wordt er door toezichthouders gedurende de dag een oogje in het zeil gehouden, om mensen op de wandelpaden te houden.
Enfin, zoals afgesproken is Folkert Jan om 17:00 netjes op tijd. Een halfuur later arriveren we bij de Droevendaalsesteeg op de Wageningen Campus. Nota bene op steenworp afstand van de hogeschool Stoas, waar ik vorig jaar nog een studie heb gevolgd. Ik wist dat op deze plek ooit een knaller zou worden gevonden 😉 Westelijke Baardgrasmus it is.
Na aankomst springen we uit de auto en haasten ons naar de vogelaars die verspreid langs de bosjes op de plek naarstig op zoek zijn. Helaas is de vogel al een paar uurtjes uit beeld en ziet het er niet best uit, erg spannend dus. We mengen ons tussen de menigte en zoeken mee. We treffen een aantal bekenden, maar tijd om gezellig bij te praten is er niet. De vogel terugvinden heeft prioriteit. Het voelt als een soort ‘thuiswedstrijd’, aangezien ik op deze plek vaak ben wezen wandelen. Raar om hier nu in alle stress en spanning op zoek te zijn naar een klein vogeltje dat werkelijk overal kan zitten. We lopen naar achteren om daar de bosjes uit te kammen. Folkert Jan loopt verder, ik kam een rij bosjes uit. Meerdere Tjiftjaffen en Zwartkoppen in het struikgewas voeren de spanning op, maar nog niet iets wat lijkt op Westelijke Baardgrasmus. Even lijkt de situatie uitzichtloos. Zou de vogel foetsie zijn? We voelen de dip al hangen.
Dan hoor ik plots geroep, en kijk ik waar Folkert Jan is gebleven. Als ik die niet kan vinden, kijk ik gestrest om me heen en zie ik nog net 2 mensen wegrennen. De adrenaline giert door mijn lijf en dan zit er nog maar één ding op: ook rennen, zo snel als je kan, netjes via de smalle paden, op schoeisel wat niet gemaakt is om op te rennen ^_^; maar je moet wel.
Ik blijf rennen, vraag snel aan een groepje mensen waar de vogel zit, “bij de bushalte” wordt er gezegd, ik ren door maar wordt meteen teruggeroepen. “Vogel vanaf hier in beeld“, wordt me nu toegeschreeuwd. Snel terug rennen en na wat aanwijzingen heb ik de vogel in beeld. Een enorme ontlading volgt, pffff, hij is binnen, missie geslaagd! Al snel komt Folkert Jan op me af lopen en feliciteren we elkaar met deze fantastische nieuwe soort. Het aantal geruststellende gezichten neemt in rap tempo toe, steeds meer vogelaars krijgen de zeldzaamheid te zien. Het blijft een mooi gebeuren zo’n klassieke twitch als vandaag! Ik tref ook nog oud studiegenoot Michiel Elderenbosch.



Even later lopen we naar de bushalte waar we de vogel nog een paar keer mooi te zien krijgen. Mensen die bij de halte uitstappen zullen zich de ogen hebben uitgekeken, en terecht. Zeker als je niet bekend met het fenomeen twitchen kun je best raar opkijken als je van het ene op het andere moment tientallen mensen met verrekijkers, telescopen en fotocamera’s ziet staren naar een voor jouw doodnormaal bosje waar weinig of niks te zien is. Tijdens het wachten en bekijken van de vogel vertel ik enkele passanten wat er gaande is: “klein, blauwgekleurd vogeltje hier in de bosjes, Westelijke Baardgrasmus, zeer zeldzaam in Nederland, wat je hier ziet zijn voornamelijk vogelaars“.

Twitchers bij de Westelijke Baardgrasmus, Wageningen
Deze Westelijke Baardgrasmus betreft voor mij de 393e of 394e vogelsoort in Nederland, en brengt me weer een stapje naar de mijlpaal van 400 soorten.
Links:
Waarnemingen en foto’s van vandaag
Zeldzame baardgrasmus in Wageningen