Uit de oude doos, 12 april 2012

Wat in eerste instantie een rustige donderdagavond leek te worden… maar uiteindelijk de eerste (succesvolle) twitch van het jaar 2012 werd.

Aan het begin van donderdagavond 12 april, eet ik zoals altijd rustig en netjes mijn bord leeg. De spaghetti glijdt er goed in. Huisgenoot Nico Schavemaker heeft zijn bord inmiddels leeg.

Na het eten speur ik Facebook af en zie het volgende bericht van Alwin Borhem; “Grijze Wouw:’, met daarbij een foto van een kleine 20 vogelaars. Het dringt niet gelijk tot me door, maar er is rond 16:00 bij het Brabantse dorpje Keent een heuse Grijze Wouw ontdekt, een droomsoort voor mij! Het eerste wat ik me nog snel afvraag is; “hé, vandaag?”, snel check ik Dutch Bird Alerts, de rest is geschiedenis.

Hoe snel kunnen je hersenen werken wanneer er een stroom adrenaline door je lijf heen giert? Snel kijk ik waar plaats delict is, en tot mijn grote opluchting ligt Keent vlakbij Nijmegen, net over de Gelderse grens dus. Vanuit Velp ben je zo in Nijmegen met de trein, en ik besluit dan ook de eerste de beste trein te pakken. Ik heb nog een schamele 5 minuten om snel wat aantekeningen te maken met waar ik precies langs moet. Eerst moet ik naar station Ravenstein, om van daaruit een dikke 6 km te lopen. Ik wens Nico snel een fijne voortzetting van de avond toe, en haast me naar station Velp. Al snel ben ik onderweg naar Ravenstein, en de reis verloopt op rolletjes. Zenuwachtig tuur ik vanuit de trein naar buiten.

IMG_20160412_193409
Snelle aantekeningen

Eenmaal op station Ravenstein aangekomen trek ik eerst een klein sprintje, maar gelukkig worden de dagen weer steeds langer. Het is een aardige loop die ik afwissel door te rennen en rustig te wandelen. Even lijk ik de weg kwijt te zijn (Ja, op zo’n moment laat je telefoon het uiteraard weer afweten… geen navigatie bij de hand, slechts een simpele schets met straatnamen welke ik binnen een paar seconden heb getekend vlak voor ik vertrok). Gelukkig hoef ik slechts een drukke weg over te steken, en loop ik vervolgens snel door. Op een gegeven moment zie ik een grote groep mensen staan, kan niet missen.

Er staan vrij veel mensen met hun telescopen op iets gericht. Bij het allerlaatste stukje (amper 100 meter), krijg ik een lift aangeboden. En dan is het nog slechts een kwestie van aanschuiven. De vogel zit vrij ver weg in een haag te rusten, maar is duidelijk te zien. Even later door de telescoop van iemand anders is hij nog beter te zien, geweldige soort! Dan vliegt de Grijze Wouw een stukje en landt weer in een boom. Ruim een uur tot aan de schemering heb ik nog staan kijken met tientallen vogelaars, maar er zat niet veel beweging in. Altijd weer gezellig zo’n twitch. De Grijze Wouw betrof voor mij de 347e of 348e vogelsoort in Nederland, en stond lang op mijn verlanglijstje van soorten die ik graag wil zien in Nederland, +1 dus 😉

Voor foto’s van deze vogel, zie de link hieronder;

Foto’s en waarnemingen van Grijze Wouw Keent

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: