Rozendaalse bos- en heide: zeldzaam mos, reptielen, bosvogels en geen enkele Tjiftjaf

“Willem, zet die muziek eens zachter”, klinkt het door de telefoon. Het is Tim van Leeuwen die me buiten staat op te wachten, om samen een dagje de Veluwezoom op te gaan. We houden het dichtbij huis, het uitgestrekte bos- en heidegebied ten noorden van Rozendaal en Velp. Bijna dagelijkse koek voor mij, aangezien het een zeer aantrekkelijk gebied is om te wandelen, hardlopen en te genieten van het natuurschoon. De prachtige afwisselende natuur hier verveelt nooit.

Rond 10:00 lopen we vanaf mijn huis langzaam richting het Rozendaalse Bos. Onderweg stoppen we een paar keer om mossen en korstmossen op naam te brengen. In Rozendaal zien we een vrouwtje Sperwer vliegen, en een Eekhoorn acrobatische toeren uithalen in de boomtoppen van eiken. Ook zie ik eindelijk mijn eerste vlinder voor dit jaar, een fraai mannetje Citroenvlinder. Overigens een stuk later dan vorig jaar, toen had ik mijn eerste citroenvlinder al op 27 februari, ruim een maand eerder dan dit jaar!

IMG_20160326_142613
Rozendaalse Bos

Na de bebouwde kom achter ons te hebben gelaten lopen we het Rozendaalse Bos in. Vanuit het naaldhout klinken Kuifmees, Zwarte Mees, Goudhaan en Sijs. In de verte een Boomklever en groepje Staartmezen. We gaan in het Rozendaalse Bos op zoek naar het zeer zeldzame Bosveenmos, dat hier één van zijn weinige groeiplaatsen in Nederland heeft. Met behulp van waarneming.nl hebben we de exacte locatie achterhaald van deze soort. Af en toe keren we een stuk dood hout om, in de hoop een Hazelworm of leuk insect te vinden. Hazelworm vinden we niet, maar wel een fraaie Stinkende Kortschild. Een keversoort die vaak op het eerste gezicht wordt aangezien  voor een kleine schorpioen, vanwege zijn gedrag. Bij dreiging komt het beestje in opstand door zijn staart omhoog te steken, echter hebben ze geen angel met gif o.i.d,. Flink bijten kunnen ze wel.

IMG_20160326_120333
Stinkende Kortschild, Rozendaalse Bos
IMG_20160326_120344
Stinkende Kortschild, Rozendaalse Bos

Als we even later volgens ons op de exacte plek staan voor wat betreft Bosveenmos, kijken we even goed om ons heen. Het kan eigenlijk niet missen, op een rijk door mossen begroeide boshelling zien we het ‘roodgloeiende’ mos al snel, bingo! Na het zeldzame mos te hebben bekeken en te hebben gefotografeerd, zetten we koers richting plagdel, een heideterreintje middenin het Rozendaalse Bos, waar nog vrij veel reptielen voorkomen. Helaas vinden we ondanks het zonnige voorjaarsweer hier geen enkel reptiel, wel een opvliegende Houtsnip, ‘kekkende’ Havik en ‘klagende’ Zwarte Specht die de ‘pijn’ van de teleurstelling van het niet waarnemen van reptielen een beetje verzachten.

IMG_20160326_121336
Bosveenmos, Rozendaalse Bos
IMG_20160326_124038
Heideterreintje plagdel in het Rozendaalse Bos

Echter, we geven de moed niet op; op een goeie voorjaarsdag als vandaag geen reptielen zien gaat er bij ons niet in. Dus op naar het volgende heideterrein. Dit blijkt een schot in de roos, want ik zie al heel snel een vrouwtje Zandhagedis, zich lekker opwarmend in de lentezon. Nog geen twee minuten later is het opnieuw raak: dit keer een mannetje Zandhagedis, dit vanwege de al enigszins groene kleuring van kop en flanken. Over een paar weken zijn de mannetjes felgroen, in de hoop in april/mei een vrouwtje te verleiden en te paren. Even verderop is het weer raak, we kunnen ons geluk niet op, een prachtige adulte Ringslang ligt in de luwte van een uitgebreid zonnebad te genieten. Mijn eerste slang voor 2016 is een feit. We zoeken nog naar Gladde Slang en Hazelworm, maar tevergeefs. Op de heide zien en horen we nog Veldleeuwerik, Boomleeuwerik, Roodborsttapuit en Raaf.

Zandhagedis mannetje (Foto: Tim van Leeuwen)
Ringslang (Foto: Tim van Leeuwen)
IMG_20160326_133430
Rozendaal heideterrein

Vanaf de heide lopen we het bos weer in. Even is het doodstil, het stuk dennenbos waar we doorheen lopen lijkt bijna ‘vogelloos’ te zijn, op een enkele Boomkruiper en Kuifmees na. Een heel eind verder het bos in wordt het iets levendiger met een Keep, Goudhaantjes, Appelvink, Grote Bonte Specht en twee baltsende Buizerds. Ondanks dat het een goeie voorjaarsdag is in eind maart, horen we vandaag geen enkele zingende Tjiftjaf, het enige wat naar mijn idee nog ontbreekt op een voorjaarsdag als deze. Maar goed, we mogen niet klagen met ‘krenten in de pap’ zoals Bosveenmos, Zandhagedissen, de eerste Ringslang voor ons dit jaar, niet-alledaagse bosvogels zoals Houtsnip, Kruisbek, Zwarte Specht en overige mossen die we nog nooit hadden gezien, ik zeg prima.

IMG_20160326_115009
Staand dood hout, in dit geval een Beuk met tonderzwammen. Dood hout doet leven en is onmisbaar voor vleermuizen, boommarters en vogels zoals Bosuil, Boomklever en spechten

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: