Paar uurtjes zwerven in een mistig Arnhem

Zaterdagochtend besluit ik met Jurgen Rotteveel, die om 08:30 voor de deur staat, een paar kleine uurtjes te vogelen in Arnhem. Dit als voorafje op de ganzen- en zwanendag in Hotel Haarhuis tegenover station Arnhem, welke eens in de twee jaar plaatsvindt.

IMG_20160123_085627
Oud herenhuis in Angerenstein

We fietsen als eerste naar park Angerenstein, een historisch aandoend parkje, gelegen aan een drukke weg, omsingeld door eenvoudige bebouwing, flats en oudere herenhuizen. Het is een erg fraai park zo middenin de grote stad, ik kom er regelmatig om te hardlopen of in dit geval, om te vogelen. In een watertje welke alweer bijna 100% is ontdaan van ijs, treffen we een flinke groep Wilde Eenden in gezelschap van enkele Waterhoentjes en een gezin Nijlganzen met jongen. Het is behoorlijk mistig, maar dat zorgt wel voor een mooie, sprookjesachtige sfeer in zo’n historisch park. Een Goudvink verraad zijn aanwezigheid met zijn hoge fluittoon, een Groene Specht laat zich even leuk door de verrekijker bewonderen alvorens het ‘lachend’ uit zicht verdwijnt. Op de achtergrond een zingende Boomklever, kortom, een prima oogst om een (mistige) dag mee te beginnen.

IMG_20160123_091802
Musispark

Volgende stop is Musispark, in hartje Arnhem. Ondanks de geringe grootte van het park, is het er gezellig druk qua vogels. Een 150-200 Kokmeeuwen, waarvan enkele al in deels of helemaal in zomerkleed zijn, bivakkeren op het dunne ijs. Stormmeeuwen zijn met slechts drie exemplaren zwaar in de minderheid. Ook hier zit het bomvol Wilde Eenden, als ook enkele Kuifeenden, Waterhoentjes, vele Meerkoeten en een enkele Aalscholver. Een IJsvogel vliegt vanaf een klein eilandje naar de overkant om tussen overhangende wilgentakken uit het zicht te verdwijnen. Het is een beetje zoeken, maar tussen de vele Kokmeeuwen herbergt zich her en der een geringde Kokmeeuw. Jurgen leest deze ringen af, en voert ze in op een website. Door deze in te voeren met de juiste ringcode, kunnen gegeven opgehaald worden over waar de vogel vandaan komt, wat bijdraagt aan een betere kennis over herkomstgebieden. Voor meer informatie over ringonderzoek bij vogels, zie ook: Ringonderzoek bij vogels en meeuwenringen aflezen .

IMG_20160123_092522
Kokmeeuwen in het Musispark
IMG_20160123_093330
Musispark

De tijd tikt door, rond 10:30 begint het lezingenprogramma van de ganzen- en zwanendag. Park Sonsbeek is niet meer haalbaar, dus besluiten we nog maar even een kijkje te nemen aan de Rijnkade, in de hoop een Grote Zaagbek of ander leuks te zien. We zijn amper gearriveerd op de Rijnkade of Jurgen heeft een mooi mannetje Grote Zaagbek in het vizier, voor mij de eerste deze winter. Door de dichte mist is er amper iets te zien, op een Aalscholver, Fuut en een tweede IJsvogel (alleen roepend) voor vandaag na. Op een met graffiti bekladderde muur zien we nog veel Muurvarens en Muurleeuwenbek. Natuur in de stad, Arnhem heeft ‘t.

IMG_20160123_095131
Muurvarens
IMG_20160123_095138
Muurvarens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: