Vogeljaar 2015: Lifers, dippers, tussenstand en 2016

John Lennon’s “Imagine” heeft geklonken wat betekent dat de top 2000 weer voorbij is, her en der nog een knal in de verte, welkom in 2016. Het is 1 januari, tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar, en wat het mij heeft gebracht qua vogels, 2015 in vogelvlucht.

“Lifers” (Nieuwe soorten) en overige vermeldenswaardige soorten 

2015 begon rustig, maar bracht uiteindelijk 7 nieuwe soorten voor mij. Een stuk minder dan voorgaande jaren, maar het betroffen wel voornamelijk inhalers, soorten die al een hele lange tijd niet meer waren waargenomen in Nederland, m.a.w. megazeldzaamheden.

Op 3 februari kon de eerste nieuwe soort voor 2015 worden bijgeschreven. Een Grijze Junco in Groningen. Het betrof pas de 2e waarneming van de Amerikaanse zangvogel in Nederland, en de eerste sinds 1962. Voor heel vogelend Nederland een nieuwe soort op de lijst.

Het is een dikke 2,5 maand wachten op de volgende lifer. Een Thayers Meeuw bivakkeert geruime tijd tussen Bergen aan Zee en Egmond aan Zee. Het betreft een nieuwe soort voor Nederland die ik op 21 april kan bijschrijven op mijn lijst. Het duurt niet lang of de volgende nieuwe soort dient zich aan: een baltsende Poelsnip in Noord-Limburg doet het hart sneller kloppen. Op 27 april waag ik het erop en kan ik uiteindelijk de vogel mooi bewonderen door iemand’s telescoop.

Een langverwachte soort wordt op 7 mei dan eindelijk bijgeschreven, de Griel. Deze soort had ik in het verleden al eens gedipt en wist ik altijd mis te lopen. De vogel bevond zich nabij natuurgebied de Weerribben in de kop van Overijssel.

Maanden gaan voorbij, maar op 7 september kan ik eindelijk weer een nieuwe soort scoren, een prachtige adult zomerkleed Siberische Strandloper bij Petten. Deze soort is amper 10 keer waargenomen in Nederland en betrof voor veel vogelaars een nieuwe soort.

Het duurt weer een dikke twee maanden, maar op 16 november is het volop genieten van wat mij betreft de mooiste, meest memorabele twitch van het jaar. De bijna handtamme Woestijngrasmus in West-Terschelling die totaal niet mensenschuw was en voor je het in de gaten had, soms over je voeten heen liep. Het betrof de 3e (Aziatische) Woestijngrasmus in Nederland, en de eerste sinds 1994, een regelrechte klapper, wat mij betreft het absolute hoogtepunt van 2015.

6
Woestijngrasmus, Terschelling (Foto: Theo van Veenendaal)

De laatste nieuwe soort voor het jaar is een soort die ik aanvankelijk flink dipte in Noord-Limburg op 6 december, na een lange dag te hebben gezocht en gewacht zonder resultaat: de Witkopgors. Het mannetje Witkopgors dat een weekje verbleef in Noord-Limburg liet zich op 6 december niet meer zien. Gelukkig komt het al heel snel goed met een herkansing op 16 december bij Wilhelminadorp (Zeeland). Hier wordt tot mijn grote vreugde een vrouwtje Witkopgors ontdekt. Na een lange rit kan ik meteen aanschuiven en volop genieten van deze soort, een behoorlijk verschil met die lastige vogel in Noord-Limburg.

Overige vermeldenswaardige soorten in 2015:

Hieronder volgt een opsomming van overige zeldzame soorten die ik zag in 2015, maar die niet nieuw waren voor me, op chronologische volgorde:

 • 03-02: groep overvliegende Pestvogels tijdens het kijken naar de Grijze Junco in Groningen
 • 04-04: Mannetje Buffelkopeend bij Den Oever
 • 04-04: Amerikaanse Oeverloper aan het IJsselmeer bij Medemblik. De 4e waarneming voor Nederland, en mijn 2e na de vogel in 2011 in Zeeland
 • 04-04: Roze Pelikaan in Callantsoog, zelfde vogel die ik in september 2014 zag in Hengelo, een vogel die rondzwierf in Nederland
 • 04-04: zingende Cetti’s Zanger bij Diemen
 • 04-04: Groepje Flamingo’s bij Durgerdam
 • 21-04: Kleine Burgemeester op het strand tegelijk met Thayers Meeuw, bij Bergen aan Zee
 • 27-04: Een Hop in Gennep (Noord-Limburg)
 • 01-05: Een mogelijke Bergfluiter tijdens mijn dagelijkse rondje hardlopen in Rozendaal (Bij Velp/Arnhem). Een paar keer een zang gehoord dat meteen deed denken aan deze soort, helaas maar kortstondig, een zoektocht leverde niks meer op
 • 23-08: Pas mijn 2e Sperwergrasmus ooit in het Lauwersmeergebied, na mijn eerste in 2010 op Vlieland
 • 19-09: Mijn 2e Noordse Boszanger ooit op Vlieland, na mijn 1e op de Maasvlakte in 2013
 • Gedurende september en oktober verscheidene Bladkoningen, waarvan de meeste op Vlieland
 • 19-09: overvliegende Ortolaan op camping Lange Paal op Vlieland, mijn 4e
 • 21-11: Mijn 2e Kleine Geelpootruiter bij Workum, na mijn eerste in 2012 op Texel
 • 21-11: Zwarte Rotgans in Wieringen
 • 21-11: Tweemaal Kleine Alk langsvliegend over zee bij Callantsoog
 • 27-11: Waterspreeuw op Landgoed Warnsborn, bij Arnhem, die kortstondig maar mooi te zien was. Mijn 3e na de soort in 2010 te hebben gezien in de Amsterdamse Waterleidingduinen en in 2013 bij Eibergen
IMG-20150920-WA0005
Noordse Boszanger (Foto: Folkert Jan Hoogstra)

“Dippers”: Gedipte soorten of soorten die ik helaas moest missen

Dippen is nooit leuk, maar hoort af en bij het vogelen. Gelukkig werken de meeste soorten mee. Soorten die ik heb gedipt waren niet veel:

 • Kortteenleeuwerik in De Wieden begin mei (Komt binnen nu en een paar jaar wel in de herkansing)

Het meest jammer vond ik het mislopen van de Scharrelaar die op 14 juni een halve dag twitchbaar was in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Echter was het voor mij deze dag onmogelijk om de soort te twitchen, i.v.m. een samenloop van omstandigheden. Scharrelaar staat in de top 10 op mijn verlanglijstje van vogelsoorten die ik wil zien in Nederland, een echte droomsoort. Voorlopig nog even door dromen dus 😉

Tussenstand

2015 bracht mijn levenslijst vogels Nederland op de 392 soorten. Nog ca 10 soorten en de magische mijlpaal van 400 soorten is bereikt. Ik hoop dit aantal binnen 3 jaar te bereiken vanaf nu (Voor mijn 30e verjaardag)

2016

2015 was een jaar met weer veel mooie vogelwaarnemingen. Het is altijd spannend om te speculeren wat een nieuw jaar brengt. Maar dat laat ik nog maar even voor wat het is. 2016 zal ongetwijfeld weer een vogelrijk jaar worden voor mij. Mijn streven is om dit jaar sowieso 5 nieuwe soorten aan de ‘lijst der lijsten’ toe te voegen.

Ik wens alle lezers van dit blog een mooi en vogelrijk 2016 toe!

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: