Dagje kop van Noord-Holland i.c.m. Zuidwest-Friesland

Zaterdagochtend 21 november, 07:00. Ik drink net het laatste beetje koffie uit mijn mok als Folkert Jan mij een app’je stuurt met de melding dat hij voor mijn deur staat om mij op te pikken. Het plan voor vandaag is een dagje vogelen op de Afsluitdijk, Kop van Noord-Holland en een stukje Friesland. Voor we het weten is het licht en genieten we van de fraaie wolkenpartijen.

Onderweg op de Afsluitdijk
Onderweg op de Afsluitdijk

Via Leeuwarden en Harlingen rijden we richting de Afsluitdijk waar we onze eerste stop houden. We stoppen ter hoogte van Kornwerderzand en even later bij het monument, waar we een kijkje nemen over de Waddenzee, waar naast een Gewone Zeehond, redelijke aantallen vogels verblijven: Aalscholvers, Blauwe Reigers die zich hebben verzameld op een strekdam, Grote Mantelmeeuw, Kleine Mantelmeeuwen, flinke groepen Spreeuwen die het luchtruim sieren, foeragerende Kokmeeuwen, Fuut, Tureluur, Rotganzen, Scholeksters en als leukste soorten Topper, Brilduiker en Middelste Zaagbek. In de bosjes zit het kleinere grut zoals Koperwiek, Heggenmus, Kramsvogel en Winterkoning.

Onze volgende stop is de voorhaven van Den Oever. Hier zitten veel watervogels, voornamelijk eenden zoals Kuifeend, Wintertaling, Tafeleend en Wilde Eend dicht tegen elkaar aangeplakt, tegen de rietkraag uit de wind. Verder zien we hier Meerkoeten, Futen en een enkele Dodaars. Onze volgende stop is de Dijkwielen, een grote plas waar nog veel meer watervogels zitten, naast Kuifeend en Wintertaling ook Toppers. Vanuit het riet roepen Waterral en Rietgors, vanuit het achterliggende Dijkgatbos laten Grote Bonte Specht, Boomkruiper, Koolmees en Pimpelmees zich zien. Laatste stop betreft de Dijkgatsweide bij Wieringerwerf. Hier zien we een Grote Zilverreiger, Kieviten, Slobeend, Smient, Watersnip en in de omringende elzenbomen groepjes Sijzen, Putters en Vinken die snoepen van de elzenpropjes. Vanuit de rijdende auto zien we nog een Grote Gele Kwikstaart en Grote Canadese Gans.

Dijkwielen, met op de achtergrond vele eenden
Dijkwielen, met op de achtergrond vele eenden
Trektelpost Callantsoog
Trektelpost Callantsoog

Op naar het knusse  kustplaatsje Callantsoog, waar we een uurtje willen gaan zeetrektellen, in de hoop op wat leuks. Het is werkelijk schitterend weer, onze meeste hoop is gevestigd op een Papegaaiduiker of Stormvogeltje, twee soorten die we beiden nog nooit hebben gezien, en je eigenlijk voornamelijk met veel geluk voorbij moet zien vliegen vanaf een zeetrektelpost. Maar goed, we zullen zien. Terwijl we ons “nestelen” op de trektelpost van Callantsoog valt het op dat we ondanks de ruige zee nauwelijks wind voelen, heel apart. Folkert Jan stelt zijn telescoop op, ik zal de zee afscannen met mijn trouwe Zeiss-verrekijker. Het duurt niet lang of de eerste leuke soort dient zich aan: een onvolwassen Jan-van-gent, vrij ver de zee op, maar onmiskenbaar. In het uurtje dat we over zee kijken zien we er meerdere. Niet veel later ziet Folkert Jan een Alk of Zeekoet over zee vliegen. Na wat aanwijzingen zoals “Voorbij dat rode schip, laag over zee, onder de horizon”, weet ik de vogel met mijn verrekijker op te pikken. Helaas zien we te weinig details om er een zekere soort van te maken, we houden het op een “Alk/Zeekoet spec.”. Niet veel later weer een zeekoetachtige vogel die strak naar noord vliegt, laag over zee. Deze is wel op naam te brengen, een zekere Alk. Enkele minuten later wederom een erg kleine zeekoetachtige vogel met een zeer snelle, flikkerende vleugelslag naar noord, Kleine Alk! Na wat aanwijzingen kan ik ook deze vogel oppikken, een erg toffe waarneming, lang geleden dat ik deze soort zag. Even later zelfs een tweede vogel. Verder zien we nog een groep Zwarte Zee-eenden dobberen op zee en vliegt er ook nog een Roodkeelduiker langs.

Ondanks het ruige karakter van de zee, was van wind nauwelijks sprake op de uitzichtheuvel/trektelpost
Ondanks het ruige karakter van de zee, was van wind nauwelijks sprake op de uitzichtheuvel/trektelpost
Folkert-Jan scant de zee af
Folkert-Jan scant de zee af
Callantsoog
Callantsoog

Na een succesvol uurtje zeetrektellen vertrekken we langzaam richting Den Helder, Het is inmiddels gaan regenen, en de zon heeft plaats gemaakt voor een donkergrijze lucht. In Julianadorp vliegt er een Houtsnip voor onze auto langs, maar de Kleine Alk die hier in een sloot zat blijkt niet meer aanwezig.

Volgende stop is Huisduinen bij Den Helder, waar het inmiddels keihard regent. Met tegenzin stappen we de warme auto uit en trotseren de koude november regen, even moet ik denken aan “November rain” van Guns N’ Roses, één van de mooiste nummers ooit gemaakt (https://www.youtube.com/watch?v=8SbUC-UaAxE). Gelukkig hoeven we niet lang de kou te trotseren, want we zien naast groepjes Steenlopers en Scholeksters al snel onze doelsoort: een Paarse Strandloper, tezamen met een drietal Kanoeten. We besluiten een eind te breien aan ons bezoekje aan Noord-Holland, en rijden via de Balgzandpolder bij Den Helder weer langzaam richting de Afsluitdijk. In de Balgzandpolder stoppen we nog voor een Zwarte Stern (Zeldzaam in november), en zien we ook nog een groepje Lepelaars enZilverplevier. Bij Hippolytushoef stoppen we nog even voor een Zwarte Rotgans, die we na enig speurwerk weten te vinden tussen de vele Rotganzen.

Balgzandpolder met vogelkijkscherm
Balgzandpolder met vogelkijkscherm
Rotganzen
Rotganzen (Foto: Folkert Jan Hoogstra) 

Als we weer de Afsluitdijk zijn gepasseerd, rijden we via Makkum naar de Workumerwaard, een natuurgebied met veel plas en dras, waar al een poosje een Kleine Geelpootruiter bivakkeert, een zeldzame Amerikaanse steltloper. Het is Folkert Jan die de vogel weet te ontmaskeren tussen een groepje vliegende kieviten. De vogels landen allemaal om te gaan foerageren, Folkert Jan weet een plaatje te maken. Pas mijn tweede Kleine Geelpootruiter, na de soort in 2012 te hebben gezien op Texel. Verder zien we in de Workumerwaard enkele Grote Zilverreigers, Knobbelzwanen, Kleine Zwanen en een groepje Bonte Strandlopers.

Kieviten met ongeveer in het midden een Kleine Geelpootruiter
Kieviten met ongeveer in het midden een Kleine Geelpootruiter (Foto: Folkert Jan Hoogstra) 

Na wederom een succesvolle pitstop waar we onze doelsoort weten te scoren, besluiten we om niet meer helemaal naar het Lauwersmeer te gaan, maar nog even een kijkje te nemen bij De Leijen, een waterrijk gebied bij Drachten waar een Koekoek is gemeld, een hele zeldzame soort voor november. Na een korte wandeling in dit gebied vinden we geen Koekoek, wel twee Goudvinken. Als het alsmaar harder gaat regenen besluiten we dat het mooi is geweest voor vandaag, en zet Folkert Jan me thuis weer af. Ik bedank Folkert Jan, en we kunnen terugkijken op een geslaagd dagje vogelen op veel verschillende plekken met veel soorten. De teller eindigt uiteindelijk op de 83 soorten, niet slecht voor een kille dag in november, zie deze link voor een overzicht van de soorten: http://waarneming.nl/edl_list.php?user=17419&prov=0&day=21&month=11&jaar=2015&diergroep=0&_popup=1

 

 


2 reacties op “Dagje kop van Noord-Holland i.c.m. Zuidwest-Friesland”

  1. Volg de natuur: 5 blogs van natuurbloggers - Visdief Avatar

    […] Zelf ben ik vooral actief in het Zuidwest-Nederland. Wil je weten waar je in het noorden van ons land kustvogels kunt kijken (en welke je zoal ziet), lees dan deze blog van vogelaar Willem Bosma die naar eigen zeggen een ‘natuurverslaving’ heeft opgelopen. Lees meer. […]

  2. Edwin Avatar
    Edwin

    Wat een toffe post en wat heb je toch een koele hobby !
    Zelf teken ik regelmatig in de natuur, ik laat me ook vaak inspireren door folders (bijvoorbeeld:https://www.kupino.nl/folders/dirk) levert vaak veel op ! Voor onderweg en als inspiratie misschien tof voor u?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: