Daurische Klauwier bij Den Helder [TERUGBLIK, 05-09-’10]

Op zondag 5 september 2010 zit ik onder het genot van een goede bak koffie mijn nieuw gekochte laptop te installeren (Deze laptop doet het inmiddels 5 jaar later nog prima), en ben ik alles aan het verkennen. Plots gaat de telefoon, het is Folkert Jan Hoogstra die vraagt of ik zin heb om mee te gaan naar Den Helder, om een Daurische Klauwier te twitchen die ergens in de duinen is ontdekt. Wat nu? ik heb zo’n zin om verder te gaan met mijn laptop, maar het zien van een nieuwe, zeldzame soort trekt me ook wel. Twijfel, twijfel, twijfel…

Ik besluit snel de ANWB vogelgids (‘Vogelaarsbijbel’) te raadplegen door informatie over de soort op te zoeken. Ik kom er zodoende al snel achter dat de Daurische Klauwier minder dan 10 keer is vastgesteld in Nederland, da’s toch behoorlijk zeldzaam. “Oké vooruit dan maar, ik ga mee naar Den Helder”. Een uurtje later staan Folkert Jan en Robert Pater bij mij op de stoep om mij op te pikken. Een halfuur later rijden we op de snelweg en vertrouwen we erop dat de vogel nog wel even blijft zitten.

IMG_20150905_130615
Daurische Klauwier, uit de ANWB

Rond 14:30 arriveren we uiteindelijk bij de parkeerplaats ‘Middenvliet’, nabij natuurgebied ‘Duinen bij Falga’, waar de vogel zich bevindt. We springen uit de auto, grijpen onze benodigdheden en rennen de duinen in. Na een stuk of 60 traptreden zijn we bovenaan het duin. Verderop staat de horde vogelaars. Het duurt niet lang of Folkert Jan heeft de vogel mooi in beeld in zijn telescoop. De vogel zit bovenin een rozenbottel-struik op zijn gemak om zich heen te kijken. Nadat iedereen de vogel mooi heeft gezien, feliciteren we elkaar met deze fraaie, voor ons nieuwe soort. Inmiddels groeit de groep belangstellenden gestaag, zowel met vogelaars als niet-vogelaars die verwonderd staan te kijken naar al die rare types met telescoop en/of fototoestel.

Nogal hijgend en puffend komt er nog een vogelaar in paniek aan gerent, nat van het zweet met de vraag of de vogel er nog zit. Ja hoor, hij zit er nog, geen paniek, het komt goed. Met deze geruststellende woorden gunnen we de vogelaar een blik door de telescoop, waarna de vogelaar in alle rust weer op adem kan komen. Folkert Jan, Robert en ik besluiten nog een wandeling door de duinen te maken voor we weer huiswaarts keren. Dit levert naast een fijne zeebries een Paapje, Boompieper, Grote Stern, Roodborsttapuit en Tapuit op. We lopen langzaam naar de parkeerplaats, langzaam, om nog een laatste keer de genieten van de Daurische Klauwier die nog steeds op zijn gemak in dezelfde rozenbottel-struik vertoefd. De groep vogelaars is nog iets gegroeid, en we krijgen te horen dat de vogel een muis heeft gegrepen, en zelfs een kleine vogel wist te verorberen.

Onze verlangens op het gebied van vogels zijn weer vervuld, nu onze magen nog. Voordat we de oversteek over de Afsluitdijk maken, vieren we de Daurische Klauwier met Franse frietjes, McKroketten, McFlurry’s en ander ongezond spul bij de McDonald’s langs de snelweg bij Den Helder. Op naar de volgende twitch.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: