Najaarstrek rondom het Lauwersmeer met o.a. Sperwergrasmus

Na een gezellig feestje bij Folkert Jan Hoogstra in het Drentse Peize, zijn ik en Folkert Jan zondagochtend 23 augustus alweer vroeg op. De door kleine kiertjes invallende zonnestralen in mijn gezicht beloven een mooie dag. We hebben goed geslapen en maken ons op voor een paar uurtjes Lauwersmeer, en voor de rest van de dag zien we wel. Uiteraard beginnen we de dag met koffie, althans ik.

Rond 09:00 vertrekken we uit Peize en maken onderweg naar het Lauwersmeer een pitstop ergens in een weiland nabij Zuidhorn (Groningen). We scannen de weilanden af in de hoop op een Zwarte Ooievaar die hier onlangs werd gezien, maar vandaag in geen velden of wegen is te bekennen. Wel zitten de weilanden vol met pleisterende Kieviten, Wulpen, een enkele Kemphaan, een Grote Zilverreiger, enkele Buizerds en een fraai mannetje Torenvalk die op een paaltje een muisje aan het verschalken is. Met al en al een mooie ochtend, ondanks dat de Zwarte Ooievaar niet thuis geeft.

IMG_20150823_092503
Folkert Jan scant de weilanden af met telescoop

Na deze pitstop zetten we koers richting het Lauwersmeer. Als we door Zoutkamp rijden zien we een flinke groep (80+/-) Boerenzwaluwen foerageren. Voor we het weten zijn we gearriveerd bij de Kustweg, een langgerekt deelgebied van het Lauwersmeer bestaand uit veldjes, bosjes, plasjes, fiets- en wandelpaden en een vogeltrektelpost, direct gelegen van de Waddenzee. Terwijl we nog onderweg zijn, komt via Dutch Bird Alerts de melding binnen van een Sperwergrasmus, toevallig bij de Kustweg. Sperwergrasmus is een typische, zeldzame, maar jaarlijkse doortrekker in het najaar in Nederland, vooral langs de kust. Een kans om een Sperwergrasmus te zien krijg je niet iedere dag, dus besluiten we er dan ook direct op af te gaan.

Onderweg op de Kustweg
Onderweg op de Kustweg

We zien al snel een klein groepje mensen staan langs de weg, dat kan dus niet missen. We staan er nog geen 5 minuten of de Sperwergrasmus komt even tevoorschijn en laat zich even mooi bekijken, voor de meesten. Zelf lukt het me net niet om de vogel in beeld te krijgen, het is dan ook een onoverzichtelijk gebied met al dat dichte struikgewas (Boompjes, duindoorns, vlierstruiken etc). Hopen dus dat de vogel nog een keer tevoorschijn wil komen, het waait helaas wel behoorlijk hard, wat de vogel kan doen besluiten om de beschutting meer op te zoeken onderin de struiken.

We besluiten een stukje te lopen, en een poging te doen vanaf de andere kant van de bosjes. Het blijkt wel dat de bosjes vol zitten met leven, we horen Tjiftjaf, Grote Bonte Specht, Roodborst, Winterkoning, Zwartkop, Kneu en meerdere Putters. Terwijl ik blijf staan in de hoop de Sperwergrasmus te zien, loopt Folkert Jan een stukje verder. Na een 20 minuten zie ik iets wegschieten, een fraai forse zangvogel is mijn eerste gedachte. De vogel landt vlakbij weer in de bosjes. Ik richt mijn verrekijker erop, en heb voor ik het echt besef de Sperwergrasmus erg fraai in beeld, en daar ben ik toch erg blij mee. Na een Sperwergrasmus op Vlieland in september 2010, is dit pas mijn tweede Sperwergrasmus ooit, en tot nu toe ook mijn mooiste waarneming van deze vaak onopvallende soort. Al snel duikt de vogel weer diep het struikgewas in en roept nog een paar keer. Folkert Jan en ik maken een mooie wandeling langs de bosjes. Dit levert nog een Braamsluiper en enkele Dodaarzen op.

Lauwersmeer - Kustweg
Lauwersmeer – Kustweg
Uitkijken over de Waddenzee
Uitkijken over de Waddenzee

Na flink wat bosjes te hebben uitgekamd, rijden we richting Lauwersoog waar we een korte pitstop maken om te eten. Vervolgens rijden we richting de Bantpolder (Friese kant Lauwersmeer), waar een Draaihals wordt gemeld, altijd leuk om even mee te pakken als je toch in de buurt bent. Bovendien wordt hier nog meer leuks gezien. Het betreft een klein gebied met bosjes en rietland, aan de noordwestkant van het Lauwersmeer. Na lang zoeken vinden we geen Draaihals, maar wel enkele Fitissen, een Bonte Vliegenvanger, een groepje overvliegende Lepelaars en een mogelijke Ortolaan tussen een groep Kneuen, die zich niet goed genoeg laat horen en zien voor een zekere determinatie. Verder is het best gezellig, en komen we enkele bekenden tegen met wie we een praatje aanknopen.

Na ongeveer een uur zijn we wel weer uitgekeken en rijden we richting Leeuwarden voor een tweede poging voor Ortolaan. Ook deze geeft niet thuis, en al snel beginnen we beiden futloos te worden, vooral door de hitte, we houden het voor gezien voor vandaag. Folkert Jan dropt me op station Leeuwarden waar we onze wegen scheiden. Ik sluit de dag in de trein dan maar goed af met een overheerlijke beker koffie.

Gebied tussen Leeuwarden en Deinum
Gebied tussen Leeuwarden en Deinum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: