Eindeloze tarwevelden en zeldzame planten

Afgelopen dinsdag besloot ik de lat weer hoog te leggen voor mezelf, na het mislopen van een Scharrelaar laatst, een soort die hoog op mijn verlanglijstje staat, had ik sterk de behoefte om weer eens wat nieuwe soorten te zien, maakt niet uit wat. Uiteindelijk valt de keuze bij de Kunderberg. Een kalkgrasland met een stukje bos in het ‘On-Nederlandse’ Zuid-Limburgse heuvelland waar veel bijzondere planten zijn te vinden.

Voorzien van een cappuccino, een flinke dosis goede muziek vertrek ik vol goede moed richting het zuiden. Het is een aardig reisje dat me brengt van Velp naar Nijmegen, van Nijmegen naar Roermond (De veolia-trein die 15-20 keer stopt bij al die pietluttige plaatsjes tussen Nijmegen en Roermond wat niet echt opschiet), vervolgens van Roermond naar Maastricht en uiteindelijk van Maastricht naar Voerendaal.

Ik ben dan ook enigszins opgelucht als ik na al dat zitten in die treinen om 12:30 kan beginnen aan de wandeling van station Voerendaal naar de Kunderberg. ik ben amper de trein uit of ik zie al wat leuke plantjes staan zoals Kleine Zandkool, Veldereprijs en Bermooievaarsbek, Een ‘normaal’ persoon zal alles bestempelen als onkruid tussen de bestrating, een botanicus (Iemand die flora bestudeerd) wordt blij van al die diversiteit aan planten in de bebouwde kom, zeker als er niet-alledaagse soorten tussen zitten.

Na een dik halfuur te hebben gewandeld en al 50-60 plantensoorten te hebben geconstateerd kom ik uiteindelijk uit bij een snelweg, en twijfel ik even of ik wel goed ben gelopen. Ja, vreemd genoeg klopt het toch wel, al is het enigszins een raar idee dat achter de snelweg een enorme schat aan natuurrijkdom ligt. Het is inmiddels gaan regenen, vrij hard ook, dus zoek ik maar even beschutting onder een dikke boom. Na een paar minuten wordt het minder en loop ik verder. Aan de andere kant van de snelweg is meteen de ingang van de Kunderberg, met links en rechts her en der een huisje. Het is tevens aardig frisjes voor juni, en dan te bedenken dat de 21e de zomer officieel is begonnen.

Na de laatste huisjes achter me te hebben gelaten kom ik dan uiteindelijk midden in het Limburgse Heuvellandschap terecht zoals ik me dat voorstelde; Een weids uitzicht met vele glooiingen in het landschap, eindeloze tarwevelden, bermen vol met plantenpracht, even geen mens te bekennen en op de achtergrond een zingende GeelgorsVeldleeuweriken en een Kwartel, precies zoals het hoort. Ergens middenin het landschap een groepje bomen, alsof ik in een soort van schilderij zit.

De Kunderberg
De Kunderberg
Kunderberg met Tarwevelden
Kunderberg met Tarwevelden

De wandeling kan alleen maar leuker worden, en dat wordt ie ook. In korte tijd zie ik heel wat leuke plantensoorten staan. Veel soorten zijn vanaf het wandelpad te zien, zoals Zachte Haver, Echte Kamille, Witte Munt, Knoopkruid en Wilde Akelei, voor andere soorten moet ik meer moeite doen door op mijn knieën te gaan. Uiteindelijk vindt ik erg veel toffe en zeldzame soorten zoals: Beemdhaver, Kuifvleugeltjesbloem, Geoorde Zuring, Schijnegelenatier, Bosroos, Grote Windhalm, Gewone Agrimonie, Luzerne, Kruipend Stalkruid en/of Kattendoorn en Gevinde Kortsteel. De meeste plantensoorten op de Kunderberg prefereren voedselarme en kalkrijke omstandigheden. Kalkrijke gebieden zijn veel te vinden in Zuid-Limburg, wat verklaart dat er in dit deel van Nederland zoveel hotspots zijn wat bijzondere plantensoorten betreft. Gebieden die jaarlijks veel plantenliefhebbers trekken. Ik zie overigens ook enkele Wijngaardslakken, een soort die in Zuid-Limburg veel voorkomt, één van de grotere slakkensoorten in Nederland (Huisje tot 5 cm groot, slak zelf tot 12 cm).

Wijngaardslak
Wijngaardslak

Wat me opvalt is dat ik nog geen enkele orchidee heb gezien, waar kalkrijke gebieden toch om bekend staan. Omdat het weer gaat regenen, nog harder gaat waaien en het toch akelig fris begint te worden, besluit ik de Kunderberg veel eerder dan gepland te verlaten. Als ik halverwege op de terugweg ben vindt ik dan toch eindelijk een orchidee, al is het er maar ééntje, een prachtige Grote Muggenorchis, een soort die bijna uitsluitend in Zuid-Limburg is te vinden.

Grote Muggenorchis
Grote Muggenorchis
Close-up van Grote Muggenorchis
Close-up van Grote Muggenorchis

Achteraf zal blijken dat ik op de Kunderberg zo’n 10 a 15 plantensoorten heb gezien die ik nog nooit eerder heb gezien, een mooie score, al had ik nog wel wat langer op de Kunderberg willen ronddwalen. Een topgebied wat voor herhaling vatbaar is!

Eenmaal weer op station Voerendaal rijdt net de trein voor mijn neus weg, dat wordt dus een halfuur wachten. En dan zie ik plots een kevertje lopen, als ik het beestje dan oppak om beter te bekijken blijkt het doodleuk een Klein Vliegend Hert te zijn, erg leuk! ook al zo’n typische, vrij zeldzame ‘Zuid-Limburg-soort’. Een leuke afsluiter van een leuk middagje.

Geluk bij een ongeluk: Klein Vliegend Hert ter compensatie van het missen van de trein naar Maastricht
Geluk bij een ongeluk: Klein Vliegend Hert ter compensatie van het missen van de trein naar Maastricht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: