Zuidelijke taferelen in het hoge noorden

Een temperatuur van 30-32 graden in een groot deel van Nederland, aldus het KNMI. Dat zou best eens leuke vogels naar Nederland kunnen brengen, afgedwaald vanuit zuidelijke streken zoals bijvoorbeeld Spanje, dacht ik toen ik deze voorspelling las afgelopen week. Al fantaserend over Scharrelaars en Groene Bijeneters (Deze soorten staan zeer hoog op mijn verlanglijstje), zie ik al verscheidene meldingen van gewone Bijeneters op Waarneming.nl

En ja hoor, donderdagavond de eerste melding van een groep van 11 Vale Gieren in de kop van Noord-Holland. Niet veel later de melding van een flinke groep van 25 Vale Gieren in Friesland. Dit aantal zou de volgende dag nog oplopen tot maar liefst 30! een mooie groep die ik graag met eigen ogen had willen zien, aangezien zo’n grote groep Vale Gieren toch net wat zeldzamer is dan een individuele vogel. De groep van 30 Vale Gieren kozen in de loop van de middag voor het luchtruim, en wonnen langzaam hoogte door te zweven in de thermiek, en uiteindelijk af te glijden richting Z-ZO. De groep werd nog opgepikt boven Drenthe, waaronder in Assen. Waarschijnlijk is de groep vervolgens via Duitsland verder naar het zuiden afgezakt. Er volgen nog meer meldingen van Vale Gier, maar dan van 1 of 2 exemplaren, waaronder uit Amsterdam, Eindhoven, Lopik en Lemmer.

En daar zit je je dan als vogelaar te verlekkeren aan de mooie foto’s en filmpjes die op internet verschijnen, om maar te zwijgen over de vele waarnemingen. Maar gelukkig heb ik al eens Vale Gieren mogen bewonderen in Nederland, in Friesland ook zelfs. Toen ik de foto’s van die groep gieren in dat Friese weiland bekeek, moest ik telkens weer terugdenken aan die onvergetelijke avond van 6 juli 2012. Op deze avond zag ik tot op heden, de enige Vale Gieren die ik tot nu toe met eigen ogen heb gezien. Het betrof destijds een groep van 3 Vale Gieren, ook ergens in een Fries weiland, ten noorden van Franeker.Het beeld van die gieren in dat weiland staat op mijn netvlies gebrand. Lange tijd zaten de vogels roerloos in het weiland een beetje lui te zijn, maar toen ze eenmaal opvlogen was het toch wel even slikken met een spanwijdte van 2,50 tot 2,75. Ter vergelijking: een Buizerd is er bijna niks bij, terwijl dat al flinke jongens kunnen zijn. Voor een compleet verslag van deze twitch, zie hier:  Vale Gieren in Friesland.

Het is met al en al een unieke gebeurtenis, een tropische temperatuur van 30 graden en meerdere groepen Vale Gieren dienen zich aan, naast enkele individuen. Het blijft een raar gezicht, zo’n groep gieren in the middle of nowhere, ergens in Friesland. Vale Gieren met op de achtergrond een boerderij, grazende koeien of een kerk. Zuidelijke taferelen in het hoge noorden dus.

Mijn ogen staan in ieder geval op scherp de komende dagen, ik blijf de lucht in de gaten houden, je weet maar nooit. En zo’n grote groep Vale Gieren komt ook sowieso wel een keer, zo niet in Nederland, dan wel een keer in Zuid-Europa ^-^


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: