En daar stond ik zomaar weer in het Lauwersmeer, op de tamelijk frisse zaterdagochtend van 23 mei. Ik kan niet vaak genoeg in het Lauwersmeer zijn, vind ik zelf. Ieder seizoen heeft het gebied wel iets in petto, dus dat werd een tripje in de vorm van een excursie door misschien wel het grootste vogelparadijs van Nederland met de lokale vogelwacht (Opeinde en omgeving, Friesland), onder leiding van boswachter Hans Gartner.

Hoewel het beter kon, was het weer eigenlijk wel prima, zij het enigszins fris voor eind mei. Een straffe wind zoals je die eigenlijk mag verwachten in een nogal open en waterrijk gebied als het Lauwersmeer, en bewolkt maar droog. Bij aankomst op de parkeerplaats worden we meteen verwelkomt door vogels. Gierzwaluwen en Huiszwaluwen die druk bezig zijn met foerageren in het luchtruim (Wat maken die beestjes toch een heerlijk geluid), Huismussen die mensen niet schuwen op een terrasje bij een restaurant en op de achtergrond voor het geoefende oor, enigszins ver weg, het onmiskenbare, zeer melodieuze “Duudlejooo!” van een zingende Wielewaal die op deze manier indruk hoopt te maken bij de vrouwtjes. Met andere woorden: een mooie oogst om de wandeling mee te beginnen.

Boswachter Hans heet ons welkom en neemt ons mee het gebied in. We bevinden ons deze ochtend in deelgebied De Pomp / Pompsterplaat, aan de Friese kant van het Lauwersmeer. Een deelgebied dat zich kenmerkt door bos, struweel, rietland, waterrietland, grasland en open water. Tijdens de wandeling stoppen we af en toe om onze aandacht volledig te richten op het gezang van vogels, en spitsen we onze oren. Na een 10 minuten het gebied in te zijn gelopen, kan iedereen de Wielewaal luid en duidelijk horen. Het betreft zeker 2, mogelijk 3 verschillende vogels. Wielewalen mogen met hun tropisch uitziende, goudgele kleuren dan wel tot één van de meest prachtige, kleurrijke vogels van Nederland behoren, zien doen we ze niet, de vogels verblijven vaak hoog in de boomkruinen, en populierenbomen kunnen best hoog zijn, blijkt ook hier. De vogels zingen vanuit het Diepsterhuis/Zomerhuisbos, waar ook soorten als Tjiftjaf, Fitis, Zwartkop, TuinfluiterGrote Bonte Specht, Boomkruiper en Appelvink van zich laten horen. In het riet is het nog drukker qua vogelzang: meerdere Rietzangers, Kleine KarekietenRietgorzen, Baardmannetjes en ver weg het snelle getik (“wekker”) van een Snor. Een mannetje Roodborsttapuit in het topje van een rietstengel, overvliegende Putters, her en der een Grasmus of Bosrietzanger in de bosjes en meerdere Bruine Kiekendieven die vliegshows weggeven. Vooral de mannetjes blijven een elegante verschijning met hun mooie zomerkleed, bestaand uit een roodbruin onderlichaam en lichte ondervleugels, die onder bepaalde lichtomstandigheden lijken te flikkeren, wanneer ze met hun karakteristieke V-vormige verkenningsvluchten bezig zijn, boven de uitgestrekte rietvelden.

Later tijdens de wandeling komt de zon beetje bij beetje door het dichte wolkendek, en wordt de temperatuur net iets aangenamer. Verderop in het gebied zien we een familie Grauwe Gans met kuikens, Bergeenden, en nog meer Bruine Kieken. Ook leuk is een zichtwaarneming van een Koekoek die dichtbij langs vliegt. Dan het kenmerkende luide geroep van Scholekster en Kluut, en nog altijd hordes Gierzwaluwen in de lucht, nee ze gaan nooit vervelen met hun rusteloze gedrag van vrijwel altijd in de lucht zijn (behalve tijdens het broeden dan).

Vlak voordat de wandeling beëindigd wordt, staan we nog stil bij een stukje struweel wat er goed uitziet als potentiële habitat van Nachtegaal en Grauwe Klauwier (Dicht meidoornstruweel met een dichte ondergroei bestaand uit kruiden zoals brandnetel en andere lage vegetatie), maar deze geven helaas niet huis. Maar we treuren niet met nog altijd een zingende Wielewaal op de achtergrond, een paartje Roodborsttapuit, een zingende Sprinkhaanzanger en even verderop een zingende Gekraagde Roodstaart en Distelvlinder, voor mij de eerste voor dit jaar.

Ongeveer 11:30 staan we weer bij het startpunt, waar we Hans Gartner bedanken voor de leuke excursie, en we met een kop koffie de geslaagde wandeling afsluiten. Het was zoals altijd weer goed vertoeven in één van mijn persoonlijke hotspots, het Lauwersmeer.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: