Op zaterdag 16 mei 2015 heb ik voor de 5e keer een big day gehouden. Een big day is onder veel vogelaars een traditie ergens in mei. Op een big day ga je alleen, of in teamverband vogels kijken, met als doel het waarnemen van zoveel mogelijk soorten, en dat 24 uur non-stop achter elkaar. Dit jaar bestond ons team uit ondergetekende, Folkert Jan Hoogstra, Jeroen Breidenbach en Theo van Veenendaal. Ik kijk altijd weer ver uit naar de inmiddels jaarlijkse big day: de grote verscheidenheid aan soorten, landschappen en biotopen, al die verschillende locaties die je in zo’n korte tijd bezoekt, de gezelligheid onderling en de bijbehorende spanning, vreugde en soms frustratie en stress, maken van een big day een onvergetelijke herinnering.

In tegenstelling tot voorgaande jaren, besloten we het dit jaar groter aan te pakken. Voorgaande jaren beperkten we ons tot de “ToH”, de Top of Holland, ofwel de drie noordelijke provincies (Friesland, Groningen en Drenthe). Dit jaar hebben we het landelijk aangepakt, al is het alleen maar uit nieuwsgierigheid om te kijken wat je allemaal aan soorten kunt scoren op een dag. Er is van tevoren veel voorbereid (Welke soort zit op welke plek, hoeveel tijd zijn we ongeveer kwijt per plek etc). Folkert Jan heeft ontzettend veel tijd en energie gestoken in de voorbereiding, waar ik veel bewondering voor heb, petje af!

Vorig jaar hadden we binnen de Top of Holland een fraaie score van 173 soorten, waarmee het oude record van een ander team van 172 soorten met hakken over de sloot was verbroken. Echter, wordt ons nieuwe record van 173 soorten al snel om zeep geholpen, door datzelfde team dat eerst 172 soorten had, met maar liefst 176 soorten, proficiat heren!

Dan het landelijke big day record, die staat al jaren op 187 soorten. Wij wisten op 16 mei 185 soorten binnen te harken, geen nieuw record, maar op zijn minste een knappe prestatie. Het is namelijk nog niet veel teams gelukt om de magische grens van 180 soorten te overschrijden. Het is een mooi persoonlijk record voor ons, de 173 soorten van vorig jaar verbeterend met 12 soorten. Zoals ieder jaar heb je op een big day missers, soorten die gewoonweg niet mee willen werken, maar dat hoort erbij, en maakt het ook vrij spannend, een big day is net een soort kansspel.

Wat mij betreft was het weer een fantastische, onvergetelijke maar ook zeker moeizame dag om nooit te vergeten, al die soorten, en die verschillende plekken waar je in die korte tijd allemaal komt, mensen die je op je weg tegenkomt en het teamwork onderling, ge-wel-dig!

Folkert Jan zelf heeft een heel verslag geschreven, nauwkeurig tot in details van deze dag, en is te vinden via onderstaande link, veel leesplezier toegewenst 😉 / Link, downloaden als PDF-bestand: Verslag Big Day 2015, door Folkert Jan Hoogsra

De volgende big day is waarschijnlijk op zaterdag 14 mei 2016, en dan vermoedelijk weer landelijk, maar dat zien we nog wel. Ik kijk er nu alweer naar uit.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: