Vogeljaar 2014: Van Bruine Klauwier tot Afrikaanse Woestijngrasmus

2014 was weer een mooi vogelaar voor mij, met veel leuke soorten en gedenkwaardige gebeurtenissen. Qua nieuwe soorten in Nederland, was het een iets rustiger jaar dan 2013. Als vogeldoel voor 2014 had ik enkel om op de 385 soorten in Nederland te komen, 2013 sloot ik af met 376 soorten, de Dwerguil van Lettele was het laatste hoogtepunt van 2013. Ik heb ook in 2014 geen soorten-jaarlijst bijgehouden zoals bijvoorbeeld in 2011 en 2012. Ik licht per maand de mooiste waarnemingen en momenten toe van 2014.

Januari

In de eerste maand van 2014 vindt direct één van de hoogtepunten van 2014 plaats wat mij betreft. Ver in het binnenland, namelijk in de Achterhoek, wordt op 18 januari een soort ontdekt die je in eerste instantie niet zo ver in het binnenland verwacht, en ook niet in de maand januari. Een langverwachte nieuwe soort voor Nederland wordt gevonden bij het kleine dorpje Netterden, een heuse Bruine Klauwier! Omdat ik gek ben van klauwieren heb ik toch wel slecht geslapen in die nacht van 18 op 19 januari, het zou immers jammer zijn als de vogel de volgende dag gevlogen zou zijn. Zondag 19 januari ging ik met Folkert Jan Hoogstra e.a. op weg naar de Achterhoek. In de auto is het nog even spannend, maar uiteindelijk staan we aan het begin van de middag naar de eerste Bruine Klauwier voor Nederland te kijken, heerlijk na een portie stress!

Februari 

Na het zien van de Bruine Klauwier is het weer even rustig, tot er half februari een Kleine Trap wordt ontdekt ergens in Noord-Drenthe. Ook nog een nieuwe soort voor me, dus die mocht ik eigenlijk niet missen. Toch stelde ik mijn bezoek naar deze Kleine Trap uit. Op 24 februari kan ik na lang wachten eindelijk genieten van deze soort, die minder dan 50 keer is vastgesteld in Nederland. Op dezelfde dag hoor en zie ik drie Kraanvogels overvliegen, terwijl ik binnen achter de laptop zit te werken. Ook noemenswaardig is een Zwarte Ibis in Drachten die zich doodleuk laat bewonderen op een paar meter afstand, alsof er niks aan de hand is.

Maart 

In maart was het vrij rustig voor mij qua vogelen. In deze maand is het zoals ieder jaar weer genieten van de gewone soorten die weer massaal beginnen met zingen. Al voor 1 maart hoorde ik de eerste zingende Zanglijster van 2014 zingen, begin maart begonnen o.a. Vink, Merel, Heggenmus en Boomkruiper weer fanatieker te worden. Het zijn van die kleine, maar fijne momentjes waar je van geniet, buiten of vanuit huis met het raam open. Wie het gewone niet eert…

April

Op de eerste dag van deze maand mocht ik gelijk een nieuwe soort voor mezelf bijschrijven, een Witstuitbarmsijs in het Noord-Hollandse Oostzaan. Qua uiterlijk niet de meest spannende soort, maar de laatste jaren niet vaak waargenomen in Nederland. Op 12 april leverde een dagje Lauwersmeer en de Friese kust drie Zeearenden, en drie Roodhalsganzen op. De dag van 27 april was misschien wel het hoogtepunt van 2014 voor mij. Deze dag ging ik met vrienden richting Den Helder voor een Witstaartkievit. Deze liet zich prachtig bekijken op een mooie afstand, het betrof mijn 380e soort inmiddels. Terwijl we van de Witstaartkievit genieten valt het woord “Roodborstlijster” achter ons. En dan gaat alles heel snel: Roodborstlijster ontdekt nabij Castricum, nieuwe soort voor Nederland!!! we springen de auto in en gaan in snel tempo naar het Noord-Hollands Duinreservaat, waar de vogel is ontdekt. Na heel veel geduld en spanning, kunnen we uiteindelijk samen met nog zo’n 150 vogelaars genieten op een duintop van een Noord-Amerikaanse Roodborstlijster. Wat een soort, wat een dag. Voor het hele verslag van deze dag, zie: Witstaartkievit + Roodborstlijster

Mei

De maand mei was talrijk qua mooie waarnemingen: Op 1 mei een Ortolaan bij Utrecht, op 3 mei een Middelste Bonte Specht bij Glimmen (Groningen) en een mannetje Steppekiekendief in “the middele of nowhere” in het verre Noordoosten van Groningen, de bijna tamme Zwarte Ibis van Drachten die op 5 mei nog aanwezig was en op 11 mei eindelijk weer eens kunnen genieten van een Draaihals, dit keer in het Friese dorpje Sumar. Op 17 mei hield ik samen met vrienden de traditionele “big day”. Binnen 24 uur zoveel mogelijk vogelsoorten scoren binnen de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Enkele leuke soorten op deze dag waren Steltkluut, Kraanvogel, Kwartelkoning, Kleinst Waterhoen en Nachtzwaluw. Uiteindelijk halen we deze dag 173 soorten, een nieuw, maar tijdelijk record. Op de avond van 21 mei sta ik met o.a. Folkert-Jan Hoogstra en Theo van Veenendaal in Westkapelle te genieten van een Blonde Tapuit, waarschijnlijk een Oostelijke Blonde Tapuit. Hoe dan ook, een nieuwe soort erbij is een feit. Op deze plek konden we ook genieten van een Roodmus.

Juni

Juni is vaak een maand dat het een stuk rustiger is qua vogels. De meeste vogels hebben gebroed, en de voorjaarstrek is min of meer voorbij. Gelukkig is er nog veel ander moois te zien dan alleen vogels. Juni is dan ook een maand dat ik mijn energie meer steek in planten, vlinders, libellen en andere geleedpotigen.

Juli

Zie juni, weinig gevogeld deze maand.

Augustus 

Een vrouwtje Koningseider op 25 augustus op Texel was het enige hoogtepunt in deze maand, de vogel verbleef wekenlang ergens aan de oostkust van Texel, en liet zich aan een groot publiek zien. Eindelijk weer een nieuwe soort, nummer 383, nu nog een mannetje omdat deze er een stuk aantrekkelijker uit zien dan zo’n saai, bruin ding.

September

September is vaak weer een spannende maand, gezien de najaarstrek dan weer op gang is, wat leuke soorten kan opleveren. Tijdens een wandeling op 3 september in het Fochteloërveen, zag ik een voor mij recordaantal Kraanvogels voor dat gebied. Maar liefst 15 vogels vlogen op de thermiek op deze fraaie zomerse dag. Een schitterend moment, op een zeker moment vlogen ze recht over mijn hoofd met hun karakteristieke roep. Een dagje vogelen in Noord-Holland op 6 september leverde leuke soorten op: een Steppevorkstaartplevier bij Twisk, een Draaihals en Koningseider op Texel, en voor mij als hoogtepunt een Zwarte Ooievaar nabij Slootdorp, die vanuit de rijdende auto opgemerkt werd. Op zondagavond 7 september werd er een Vorkstaartplevier ontdekt in Zeeland, die aanvankelijk werd gedetermineerd als Steppevorkstaartplevier, maar al snel een veel zeldzamere Oosterse Vorkstaartplevier bleek op basis van foto’s. Deze soort was pas één keer eerder in Nederland waargenomen (1997), en was zelfs in heel Europa een behoorlijke zeldzaamheid. Oftewel: vogelend Nederland was in paniek. Gelukkig werd de vogel de volgende dag knap teruggevonden, en kon men genieten van deze megazeldzaamheid. Na een lange reis met het OV, sta ik om 15:00 te kijken naar dit fraaie beestje. (Zie ook: Oosterse Vorkstaartplevier in Zeeland) Op 16 september bevindt ik me bij Hengelo waar ik even geniet van een Roze Pelikaan, en betreft voorlopig mijn 385e soort in Nederland. Voorlopig, want de vogel moet nog goedgekeurd worden door de CDNA (Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna). Er ontsnappen helaas nogal eens Roze Pelikanen, en een ontsnapte vogel telt niet mee als wilde vogel in Nederland. Op 23 september sta ik in Velp te genieten van een Bladkoning, erg leuk zo ver in het binnenland, aangezien de meeste Bladkoningen worden langs de kust ontdekt. Helaas dip ik deze dag ook een Grijze Strandloper in Noord-Holland, ik was net te laat.

Oktober

Een vrij rustige maand voor mij. Een dagje op het mooie Vlieland met Jeroen Breidenbach levert enkele Bladkoningen en een spannend uitziende Boszanger (mogelijk Raddes Boszanger) op, maar kan niet worden afgemaakt uiteindelijk, onder andere omdat we de laatste boot naar het vasteland moeten halen. Leuk was een dagje trektellen op de telpost van het Leeuwarderbos, ook met Jeroen, en vele anderen. Leuke aantallen en leuke soorten zoals Sperwer, IJsvogel, Kleine Rietgans, Vuurgoudhaan, Bladkoning en Grote Gele Kwikstaart.

November

November was weer spannender. Op 7 november ben ik afgereisd naar Leiden en Oegstgeest voor de Witkruintapuit die al wekenlang verbleef in een nieuwbouwwijk. Fraai beestje, maar of ie wild is? Tja, lastig. Na in 2013 de soort te hebben gemist, kon ik op 14 november eindelijk ook genieten van een Vale Gierzwaluw, en wel op het noordelijkste puntje van Texel. Op 27 november was het laatste hoogtepunt van 2014: een Afrikaanse Woestijngrasmus in de polders rondom Alphen a/d Rijn. Na wat heen en weer lopen en rennen uiteindelijk mooi kunnen zien.

December

Genieten van toevalstreffers tijdens het hardlopen, zoals: IJsvogel, Grote Gele Kwikstaart en Groene Specht. En terugblikken op 2014. Het doel van 385 soorten was in ieder geval behaald, en weer mooie herinneringen erbij. Het geluk van vogelaars wordt deels bepaald door die mooie herinneringen, ongeacht of het nu gewone, algemene of zeldzamere soorten betreft. Het zijn die herinneringen die we koesteren, en ons doet uitkijken naar nog meer mooie herinneringen in 2015. Zo ervaar ik het althans.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: