Met spoed: Roze Spreeuw op Texel, juni 2010

1 juni 2010, ergens rond 13:00, op Texel. Terwijl ik in alle rust in een restaurant op het toilet zit wordt er plots op de deur gebonkt met de woorden: “Jo Willem!!! er wordt een Roze Spreeuw gemeld op Texel, hier vlakbij!”, aldus een enthousiaste Robert Pater. Ik antwoord met: “Grapje zeker? serieus?”. “Nee man, een prachtige adult zomerkleed vogel tussen een grote groep gewone Spreeuwen“. “Oké, momentje, ik kom eraan”. Ik spring vervolgens op, reinig mezelf en weet niet hoe snel ik naar buiten toe moet om de fiets te pakken.

Eenmaal buiten het restaurant staat Robert al te wachten op de fiets. “Kom op man, straks is ie weg”, aldus Robert. Het stressen en haasten kan beginnen. Mijn conditie wordt flink op de proef gesteld, en langzaamaan voel ik mijn rug nat worden van het zweet. Het is zo’n 4 kilometers fietsen over een lange, lange weg waar geen eind aan lijkt te komen. Een saaie, kale weg met zo nu en dan links of rechts een huisje. Voor de rest enkel gras, akkerbouw en schapen.

Helemaal buiten adem, nat van het zweet en met een snel kloppend hart arriveer ik met Robert bij een weg genaamd de Stuifweg, vanwaar de vogel is ontdekt. In het grasland ten zuiden van deze weg is de Roze Spreeuw ontdekt. We zien één vogelaar staan, die met zijn telescoop een groep Spreeuwen bekijkt. We pakken snel onze verrekijker bij de hand en al snel is het Robert die de vogel in beeld heeft. “Jo, ik heb ‘m” zegt Robert. En na enkele aanwijzingen heb ik ook de vogel in beeld, een prachtig adult mannetje in zomerkleed die zijn soortnaam eer aandoet. Ik schud Robert de hand en haal opgelucht adem. Voor mij toen nog een nieuwe soort, yes! Na een poosje van de vogel te hebben genoten en te zijn bijgekomen van de snelle fietstocht en de daarbij gepaard gaande stress, fietsen we met de wind mee weer terug naar het restaurant, met een zeer tevreden gevoel.

Ten tijde van deze succesvolle twitch was ik met een groep medestudenten, waaronder Robert, voor een veldstudieweek op Texel, in het kader van de opleiding bos- en natuurbeheer. De Roze Spreeuw dook op de juiste plek en de juiste tijd op zou je kunnen zeggen 😉

Foto’s van deze vogel zijn hier te zien


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: