Vervroegd verjaardagscadeau: Bruine Klauwier bij Netterden

Zaterdag 18 januari 2014

Ik kan mijn ogen nauwelijks geloven als ik op zaterdag 18 januari even na 15:00 een melding zie staan van een Bruine Klauwier in Gelderland. De scepsis slaat gelijk toe, want zowel de de locatie als de tijd van het jaar spreken niet bepaald voor zich. Zeldzame klauwieren associeer je eerder met het najaar dan met de winter. En toch doet de melding na het lezen van details bij mij gelijk het bloed stromen waar het niet stromen kan. Als om 15:18 dan extra informatie komt met “Zeker, en enkele details van het verenkleed” slaat de stress toe. De vogel zou zich bevinden bij het gehucht Netterden (Gelderland, Achterhoek), vlakbij de plaats Azewijn, vlak tegen de Duitse grens aan.

Ik haast me naar beneden om mijn vogelkameraad Folkert Jan Hoogstra te bellen. En zo worden de eerste plannen gesmeed: Vandaag nog gaan is zinloos, aangezien het al gauw dik twee uur rijden is vanuit het noorden naar Azewijn, en het té vroeg donker is om op tijd te arriveren. We besluiten dat ik ’s avonds naar Folkert Jan toe kom, daar blijf overnachten en dat we de volgende dag vroeg vertrekken naar het Gelderse gehucht. En zo arriveer ik rond 23:30 bij Folkert Jan in Groningen, kijken we wat leedvermaak op internet en gaan even later slapen. Het was een onrustige nacht waarbij ik maar moeilijk in slaap kon komen, om meerdere redenen. Ten eerste is de Bruine Klauwier een nieuwe soort voor Nederland en tevens een langverwachte wenssoort. Daarnaast vindt ik klauwieren geweldige vogels en weet dan ook dat het nachttrekkers zijn. En als ik voor het slapen gaan naar buiten kijk zie ik toch een heldere hemel met veel sterretjes, iets wat me een beetje beangstigd. Aan de andere kant zitten we midden in de winter en is het niet bepaald een ideale periode voor vogels om te trekken, zeker niet voor een soort die even vanuit het verre oosten is komen aanwaaien. Ik praat mezelf moed in, en val dan op een gegeven moment toch in slaap.

Zondag 19 januari 2014

Op zondag 19 januari gaat de wekker om 06:30. Snel opfrissen, voedsel en water inslaan, en gaan. In Groningen pikken we een eerste metgezel op, Eelke Schoppers. In Hoogeveen een tweede metgezel, namelijk Edwin de Weerd. De reis verloopt gezellig en gaat voorspoedig, en 08:30 rijden we t.h.v. Apeldoorn. Maar de “piep in de rug” met de bevestiging dat de Bruine Klauwier nog aanwezig is, blijft vooralsnog uit, ondanks dat het al een poosje licht is. En dat is toch wel verdacht, want klauwieren zijn makkelijk te vinden (Zitten meestal open en bloot in de toppen van struiken, boompjes etc). Zal deze megasoort dan aan onze neus voorbij gaan? De dag is nog lang, maar het is wel even verdacht. Met ontzag denk ik terug aan de verlichte hemel van afgelopen nacht, zal de vogel misschien toch zijn gevlogen?

Maar gelukkig komt aan de spanning om 08:41 abrupt een eind, want de vogel zit er nog!. Alle vier halen we opgelucht adem en hebben de zekerheid dat het helemaal gaat goed komen vandaag. Op treinstation Terborg pikken we tot slot nog een metgezel op, Gijs Baller, die met de trein is gekomen vanuit Wageningen. De vogel is inmiddels al zo’n 30 keer ingevoerd op waarneming.nl. Extra pluspunt is dat we er mooi weer bij hebben.

Even voor 10:00 arriveren we uiteindelijk bij de plek waar het moet gaan gebeuren. We pakken onze spullen uit de auto, en lopen snel richting de honderd man die al met hun telescopen staan te kijken naar de Bruine Klauwier. Telescopen opstellen en het genieten kan gelijk beginnen. Enigszins op afstand, zit de vogel op paaltjes, en duikt af en toe naar de grond voor prooi. De vogel is prima te zien ondanks de afstand! En zo staan we met een nog steeds groeiende menigte te kijken naar een nieuwe soort voor Nederland. Mijn 376e soort in Nederland, en de 8e klauwierensoort. Omdat de vogel meermaals is waargenomen in landen om ons heen (Schotland, Denemarken, Duitsland, Engeland o.a.), was deze soort vroeg of laat te verwachten in Nederland. De soort komt normaal in Azië tot in Siberië voor en is dus een mooi eindje uit de richting. Na ca een uur te hebben genoten van de vogel keren we huiswaarts met een erg mooie nieuwe soort op zak. En dan te bedenken dat ik pas volgende week zondag de 26e jarig ben, ik zie het toch wel een beetje als een vervroegd verjaardagscadeau voor mijn 25-jarig bestaan. Een veel beter cadeau zou ik me op dit moment overigens niet kunnen bedenken.

Zo’n spectaculair begin van 2014 had ik me niet kunnen voorstellen, al zo vroeg in het jaar een nieuwe soort erbij en dan ook nog een klauwier die je eerder verwacht in het najaar, ergens langs de kust, een aangename verrassing!

6107465
Bruine Klauwier, januari 2014 (Foto: Maurits Martens)

 

Links: 

Foto’s en waarnemingen van Bruine Klauwier bij Netterden

Nieuws over de Bruine Klauwier

Hier komt de soort normaal voor


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: