Sneeuwuil op Ameland, een droomsoort

Terugblik, 26 februari 2009

De Sneeuwuil is een soort waar ik al van jongs af aan bewondering voor heb gehad. Dat oogverblindende witte verenpak gepaard met zwarte patroontjes en die intense gele ogen. Het feit dat de vogel regelmatig een bijrol heeft in een film of een videoclip, maken het tot een verbeelding sprekende soort bij veel mensen.

Op 14 november 2008 werd er een Sneeuwuil op Texel ontdekt. Deze vogel had voor lange tijd een vaste stek waar het verbleef, namelijk een weiland gelegen op het noordoostelijke deel van het eiland. Tijdens zijn verblijf hier raakte de vogel ook verstrikt in prikkeldraad, maar gelukkig bleef de vogel gespaard van ernstige verwondingen en kon de vogel spoedig bevrijd worden door aanwezige vogelaars waarna het weer kon vliegen. De Sneeuwuil trok zeer veel bekijks toentertijd en is door honderden belangstellenden bewonderd. Omdat ik in 2008 nog niet een echte ‘die hard’ was op het gebied van twitchen, besloot ik niet te gaan.

Maar het was andere koek toen dezelfde Sneeuwuil na een lang verblijf op Texel aan het ‘eilandhoppen’ ging. Na Vlieland ongemerkt voorbij te zijn gevlogen werd de vogel op 08-02-2009 gesignaleerd op Terschelling. Ik aarzelde helemaal niet meer toen de vogel een dag later op Ameland werd ontdekt. Ik was nog nooit op Ameland geweest, dus het leek me een aantrekkelijk plan om met vrijwel gegarandeerd een Sneeuwuil een eerste bezoekje aan dit waddeneiland te brengen. De vogel verbleef enkele weken op Ameland, en ik besloot om op 26-02-’09 te gaan.

582287
Sneeuwuil, 29-11-’08, Texel. Deze vogel zat eerst nogal honkvast op Texel, maar vloog later naar Terschelling en Ameland (Foto: Maurits Martens)

En daar ging ik, mijn eerste doelbewuste twitch was een feit. Als ik die dag op Ameland aankom, wordt ik verwelkomt door Eiders, Tureluurs en Steenlopers op de pier. Ik huur gelijk een fiets en ga alvast het eiland een beetje verkennen. Als ik arriveer bij gebied de Buurdergrie, waar de Sneeuwuil steeds vertoefd, krijg ik al snel van een vogelaar goed nieuws: “De vogel zit er nog hoor, je moet wel goed kijken, hij zit verscholen in een greppel tegen de harde wind”. Ik klim een hoog duin op in de hoop de vogel te kunnen traceren. De vogel zou zich moeten bevinden vlak langs de waddendijk in een stukje grasland, ter hoogte van witte paaltjes met stroom/prikkeldraad. Vanaf het hoge duin zie ik vooralsnog niks opvallend wits, maar wel een andere vogelaar op een ander hoog duin, bewapend met telescoop.

Ik besluit een praatje te maken met de vogelaar, die zegt te wonen op het eiland. Hij heeft de vogel net nog in beeld gehad, maar verteld me dat de vogel op dit moment even niet zichtbaar is. Dat wordt dus geduld opbrengen. Gelukkig wordt ik na enkele minuten beloond, want door de telescoop van de vogelaar krijg ik de vogel te zien. De vogel steekt af en toe met zijn forse kop uit de greppel, en is dan aardig te zien. Hij is binnen en ik ben erg blij, wat een gaaf beest, een droomsoort. Even later is de vogel nog iets beter te zien, maar vliegen doet ie niet. Dat zou nog net iets mooier geweest zijn.

Na een uur te hebben vertoefd met af en toe een glimp van de prachtvogel, besluit ik de rest van Ameland te verkennen, een leuk vogeleiland. Als ik uiteindelijk rond 17:00 weer op de boot richting Holwerd zit, kom ik nog wat vogelaars tegen waarmee ik de terugreis doorbreng. Één van de vogelaars heeft de Sneeuwuil nog behoorlijk weten te fotograferen. Voor mij een memorabele dag met naast de Sneeuwuil ook andere leuke soorten zoals Bonte Kraai, Klapekster, Kanoet, Goudplevier, Slechtvalk en de voor een waddeneiland niet te missen Blauwe Kiekendief. Een eerste geslaagde twitch, want zo’n allemachtige, prachtige Sneeuwuil in het wild is toch veel leuker dan in een dierentuin. Een soort die voor herhaling vatbaar is.

Deze Sneeuwuil betrof de 16e waarneming voor Nederland. De soort broedt in het Noordpoolgebied, maar dwaalt in strengere winters weleens af naar zuidelijker streken, waaronder af en toe Nederland.

Bijzonder was de winter van 2013/2014, toen er een influx plaatsvond van maar liefst 9 vogels in Nederland. Één van deze vogels bevond zich in het Noord-Hollandse dorpje De Goorn, middenin een woonwijk en trok veel bekijks.

6001537
Sneeuwuil, 22-01-’14, De Goorn. Bewoners zullen even raar hebben opgekeken toen ze een Sneeuwuil op het dak zagen zitten (Foto: Maurits Martens)
6002469
Sneeuwuil, 22-01-’14, De Goorn (Foto: Maurits Martens)

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: