2013: Beknopt overzicht van een weelderig jaar

Met nog ongeveer twee weken te gaan is daar alweer het einde van 2013 in zicht. En dat is te merken, want er is geen pepernoot meer te bekennen in de supermarkten en aan kerstversiering is geen ontkomen meer. Voor mij was 2013 een geweldig jaar als we het hebben over natuurbeleving, vele malen beter vergeleken met 2012. Het was een jaar met fantastische momenten waaronder enkele hoogtepunten. Ook werden enkele doelstellingen succesvol behaald. Deze blog is de aftrap van een reeks verslagen in de laatste twee weken van 2013, waarin per soortgroep een overzicht is vermeld van waarnemingen, inclusief hoogte- en dieptepunten, unieke natuurmomenten en al het overige meldenswaardige.

Ik begon op 1 januari rustig traditiegetrouw met een daglijst vogels, zoveel mogelijk vogelsoorten zien op de eerste dag van het jaar. 1 januari deed ik dat in Velp (Gld.) in combinatie met een winterse wandeling over de Veluwezoom. Aan het begin van het jaar kriebelde het nogal om weer een jaarlijst vogels bij te gaan houden, maar hier zag ik later toch vanaf. Het zou me te veel tijd kosten. Desalniettemin staat de jaarlijst toch op 277 soorten terwijl ik dit schrijf. Niet heel slecht zonder er echt bewust mee bezig te zijn geweest. In 2011 was ik wel fanatiek qua jaarlijsten, en eindigde de teller op 31 december 2011 op 301 soorten. Hoe dan ook, het is fijn om een nieuw jaar vogelend in te gaan.

2013 was over het algemeen een jaar waarin ik veel nieuwe soorten zag, vrijwel op het gebied van alle soortgroepen. Echter, bij een aantal soortgroepen was het jaar zo succesvol, dat ik er een reeks verslagen aan zal wijden, aanvullend op dit verslag, zoals eerder vermeld. Maar het ging niet alleen maar om zien, ook echt beleven. Van die momenten die je niet één twee drie vergeet. Ook kwam ik op veel plekken in Nederland waar ik nooit eerder was geweest. Dat is ook een mooi voordeel als je op zoek gaat naar leuke soorten of natuurgebieden verkent. Je leert stukje bij stukje Nederland kennen, en net als je denkt dat je alles wel zo’n beetje gezien hebt in het kleine Nederland, sta je weer versteld van dat ene kleine restantje hoogveen bij Winterswijk, of het prachtige Roerdal in Limburg met een zeer rijke libellenfauna. Uiteraard zijn er ook veel gebieden waar je vaker komt, maar die nooit zullen vervelen vanwege de rust, uitgestrektheid en de verassing die het wellicht in petto zal hebben (Lauwersmeergebied, Maastricht e.o., Vlieland bijv.).

Één van de hoogtepunten dit jaar was een bezoek aan het Roerdal, waar ik leuke soorten zag zoals Gaffellibel en Kleine Tanglibel
Één van de hoogtepunten dit jaar was een bezoek aan het Roerdal, waar ik leuke soorten zag zoals Gaffellibel en Kleine Tanglibel

Tot slot leverde 2013 enkele leuke, nieuwe hobby’s op, waarvan het nachtvlinderen wel de meest interessante is. Dit jaar ben ik me echt gaan specialiseren in deze veelzijdige soortgroep, na in het verleden er al een beetje mee bezig te zijn geweest. Afgelopen zomer ben ik meerdere keren met meerdere mensen gaan nachtvlinderen. Ik leerde ook veel over deze intrigerende en tevens mysterieuze soortgroep. Ik was zeker niet de enige die was aangestoken met het “nachtvlindervirus”, gezien de vele foto’s op Facebook bij o.a. mensen die ik vooral ken van het vogelen. Nachtvlinderen kan ook een leuk alternatief zijn in perioden dat er op het gebied van bijvoorbeeld vogels niet veel te beleven valt. Komende jaren wil ik kennis maken met zoveel mogelijk soorten nachtvlinders en hun leefwijze. Een andere soortgroep waar ik mee aan de slag ging, waren de mossen en korstmossen. Na zo nu en dan foto’s te hebben gemaakt van mossen werden deze met een beetje hulp van experts op naam gebracht. Omdat mossen goede indicatoren zijn voor een schone lucht, zoals libellen goede indicatoren zijn voor schoon water, sloeg wederom de nieuwsgierigheid toe om een nieuwe soortgroep te leren kennen.

Ligusterpijlstaart, één van de grotere soorten nachtvlinders in Nederland
Ligusterpijlstaart, één van de grotere soorten nachtvlinders in Nederland

Tot dusver een kleine introductie op de reeks verslagen die hierop zullen volgen. Een overzicht van de volgende soortgroepen zal binnen niet al te lange tijd verschijnen op mijn blog:

 • –          2013: Planten, mossen en korstmossen; “Stedentripjes”
 • –          2013: Zoogdieren; “Enkele onvergetelijke momenten”
 • –          2013: Vlinders; “Van dag  tot nachtvlinder”
 • –          2013: Libellen; “Vroeg- en laatkomers”  
 • –          2013: Reptielen en amfibieën; “Rustig jaar met enkele leuke waarnemingen”
 • –          2013: Vogels; “Uit de hand gevlogen jaar”
Ondergetekende in de moerputten
Ondergetekende in de moerputten
Een mooi vrouwtje Zandhagedis, Mookerheide
Een mooi vrouwtje Zandhagedis, Mookerheide

Eén reactie op “2013: Beknopt overzicht van een weelderig jaar”

 1. W.Bosma Avatar
  W.Bosma

  Hoi Wilem

  Ben benieuwd naar je volgende verhalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: