Oog in oog met een strenge blik: Sperweruil in Zwolle

In een vorige blog schreef ik over een droom die ik had over een Laplanduil. Ik heb eigenlijk wel vaker van dit soort dromen over vogels en baal dan ook wel als ik dan ’s morgens wakker wordt, zelfs als ik gewekt wordt door het melodieuze liedje van een Fitis in het voorjaar. Een soort waar ik ook eens over heb gedroomd, is de Sperweruil. Toen ik over een Sperweruil droomde, stond ik net zoals bij de droom over de Laplanduil middenin een uitgestrekt naaldbos. Het is doodstil en meestal sta ik dan in mijn uppie te kijken naar zo’n vogel.

Wat ik meerdere keren heb gedroomd, leek bijna uit te komen op de middag van maandag 25 november 2013. Enkel een paar details kwamen niet overeen met datgene wat ik droomde;

 1. Mijn droom over de Sperweruil bevond zich in een bos, niet middenin een stad langs een drukke weg en spoorlijn
 2. Ik was alleen, niet met 150 a 200 man tegelijk
 3. Mijn droom eindigde in een Fitis die zijn liedje zong

Het ging als volgt: zondagavond 24 november rond 20:00 kwam de intrigerende melding van een Sperweruil binnen op waarneming.nl. Onder het motto van: “Het zal wel te mooi zijn om waar te zijn” vrijwel geen aandacht meer aan besteed. Bijna twee uur gaan voorbij als ik later op de avond voor alle zekerheid nog even Dutch Bird Alerts bekijk. En verdorie, blijkt het er toch één te zijn! Bijna stijf van de adrenaline pak ik om 22:00 nog de trein naar Zwolle, maar de rest van de avond verloopt kansloos. De Sperweruil is om 22:30 weggevlogen en niet meer teruggevonden. Dus eenmaal in Zwolle keer ik gelijk weer terug naar Almere. Ik slaap die nacht goed, zonder te dromen over een Sperweruil overigens.

De volgende ochtend toch eerst naar school gegaan, ondanks dat de Sperweruil al voor 08:00 gemeld is. Maar terwijl ik in de les zit heb ik mijn aandacht er nauwelijks bij. Het adrenalinepeil blijft maar stijgen, en mijn hart bonst in mijn keel. De vogel wordt iedere vijf minuten wel gemeld op waarneming.nl, soms gepaard met prachtige plaatjes. Om 11:30 is mijn geduld op, ik kan me niet concentreren, informatie gaat het ene oor in en het andere oor eruit. Ik besluit school maar even te laten voor wat het is en de gemiste lesstof later op te pakken, productief zijn lukt nu niet meer. Om 11:45 verlaat ik school, om 12:00 pik ik mijn verrekijker op van thuis en vertrek ik wederom naar “Zwollywood”.

Tussen 12:22 en 13:07 zit in de trein, en vervolgens is het ca twintig minuten lopen naar de plek waar de vogel zich bevindt. De berichtgeving “vogel nog steeds honkvast” zorgt er voor dat ik flink doorloop. Als ik om 13:30 de plek nader is het eerste wat ik zie een rij fietsen. Even verderop moet het dan gebeuren, in het gezelschap van 150 anderen, oog in oog komen te staan met die strenge blik van een Sperweruil uit de ANWB vogelgids. Nee, lang te zoeken hoef ik niet, gezien alle blikken naar één enkele boom gericht zijn. En daar zat ie, bijna zoals in mijn droom. Echter nu in een loofboom in plaats van een naaldboom. Wat een prachtige soort op een nogal bizarre locatie. Ik had niet verwacht op deze manier een Sperweruil te zien in Nederland, zo midden in hartje Zwolle, ik dacht meer aan één van de vele boswachterijen die Drenthe rijk is. De laatste Sperweruil in Nederland voldeed hieraan (2005), deze zat in de boswachterij Hooghalen. De Sperweruil van Zwolle betreft de vierde waarneming van Nederland.

Sommige mensen kozen voor een huurfiets
Sommige mensen kozen voor een huurfiets
Sperweruil (Surnia ulula), Zwolle, 25-11-2013. (Foto: Jurgen Rotteveel)
Sperweruil (Surnia ulula), Zwolle, 25-11-2013. (Foto: Jurgen Rotteveel)
Vogelaars bij de Sperweruil
Vogelaars bij de Sperweruil

Wat een unieke gebeurtenis zo: 150 tot 200 mensen langs een drukke weg in Zwolle, met allemaal als doel het zien van een vogel. Volwassen mannen, vrouwen, kinderen en ouderen. Mannen gekleed in hovenierspak, tuinbroek, regenpak, chique kantoorkleding  of in groene of bruine Fjält Raven outdoorskleding. Een twitch zo druk als deze is toch weer een sociaal gebeuren waarbij ik veel bekende gezichten tegenkom. Onder andere Jurgen Rotteveel en Floris Moolenbeek tref ik aan tussen de menigte. En de Sperweruil, die trekt zich maar weinig aan van alle belangstelling. De vogel is geweldig te zien, poetsend, zittend en kijkt ons regelmatig aan met zijn strenge blik. Later vliegt de vogel een stukje en gaat nog enkele keren erg mooi vrij zitten in bomen. Fotografen grijpen hun kans en klikken er flink op los. Automobilisten rijden verbazend langs. Er staan zelfs verkeersregelaars om er voor te zorgen dat automobilisten niet plots uitstappen om te kijken wat er gaande is.

Automobilisten keken raar op
Automobilisten keken raar op

Na drie tot vier uur te hebben genoten van de Sperweruil en te hebben gesocialized ben ik meer dan tevreden. Nog steeds vol verwondering loop ik terug naar station Zwolle. Een soort die zeker in mijn top vijf staat/stond van de vogelsoorten die ik ook in Nederland zou willen zien, kan afgevinkt worden. En ja, 100 of 200 mensen langs een drukke weg in Zwolle valt op, zo erg dat media zich er massaal op storten, landelijk nieuws dus. Waar ik de afgelopen weken op hoopte, gebeurde dan toch nog. Een Sperweruil zien in Nederland, een droom die uitkomt.

Her en der is er nog wat discussie omtrent de status van de vogel, is ie wild of toch ontsnapt? De vogel heeft in principe goede papieren voor een wilde herkomst want;

 • Vogel is puntgaaf (Geen beschadigingen of mankementen in het verenkleed die doen denken aan een herkomst uit gevangenschap)
 • Vogel is ongeringd (Hoewel niet altijd betrouwbaar omdat niet elke vogelhouder zijn vogels ringt)
 • De vogel van Zwolle past goed in het invasieachtige voorkomen van Sperweruil de laatste tijd elders in Europa. Onlangs bevond een Sperweruil zich in een Duits dorp, nog geen uur rijden van de Nederlandse grens af. Er zijn ook vogels gesignaleerd in Polen en Denemarken.
 • Hoewel je een Sperweruil eerder zou verwachten in een naaldbos, bevindt deze zich langs een drukke weg/spoor in Zwolle. Sperweruilen in Scandinavië bevinden zich ook zeer regelmatig in dorpen/steden, wellicht vanwege een hoog voedselaanbod van met name knaagdieren
 • Vogel is zeer bekwaam in het vangen van prooidieren (Veldmuizen, spitsmuizen o.a.), kan een vogel uit gevangenschap dit?
 • Tot slot voor diegene die (nog) niet is overtuigd van een wilde herkomst, probeer het tegendeel maar te bewijzen

Extra informatie over de Sperweruil

De Sperweruil broed in bosgebieden in Finland, Zweden, Noorwegen, Noord-Amerika en een klein deel van Rusland. De vogel dankt zijn naam vooral aan het feit dat het een dichte bandering toont op zijn buik, net als bij een Sperwer. Het is een middelgrote uilensoort die hoofdzakelijk dagactief is. Dwaalgast in Nederland met tot op de dag vandaag vier gevallen, indien de Sperweruil van Zwolle door de goedkeuring van het CDNA komt. Eerdere gevallen in Nederland betreffen:

 1. 5 oktober 1920: Utrechtse Heuvelrug (UT)
 2. 2 april 1995: Brunssum (LI)
 3. 30/31 oktober 2005: Boswachterij Hooghalen (DR)

Links

Foto’s en waarnemingen van de Sperweruil in Zwolle

De Wereld Draait Door (Vanaf 20:13)

Spits: Rare vogels in Zwolle


2 reacties op “Oog in oog met een strenge blik: Sperweruil in Zwolle”

 1. timfotos Avatar

  Gaaf Willem,
  Ik mocht ook pas na schooltijd maandag…
  Maar wel mooi gezien nog voor het donker !
  Gefeliciteerd, wat een topvogel.

  1. Natuurblog van Willem Bosma Avatar

   Ik ging tijdens schooltijd ^_^; Ook gefeliciteerd! Nu nog een Dwerguiltje en ik heb de uilen van Nederland ook compleet 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: