Doel behaald, op naar de 375!

Na een zomerse stilte begon het een maand geleden storm te lopen. De ene na de andere nieuwe vogelsoort stroomde binnen. Na al een succesvol voorjaar had ik nog maar weinig te wensen over. Enkel dat ik mijn doelstelling qua vogelsoorten voor 2013 zou behalen. In 2012 was mijn doel om op de 360 vogelsoorten in Nederland te komen. Dit doel was net niet gelukt, dit met name vanwege een toch wel mager najaar. Het najaar van 2012 begon weliswaar veelbelovend en leverde ook enkele goeie soorten op, maar niet genoeg om de 360 soorten voor het nieuwe jaar te behalen. De Steppeklapekster van Texel in oktober 2012 was het laatste hoogtepunt van dat jaar, daarna zakte het najaar in als een kaartenhuis.

Steppeklapekster, Texel (28-10-12)
Steppeklapekster, Texel (28-10-12)

Maar niet getreurd, het is helemaal niet erg om een doel niet te behalen. Zolang het doel je maar helpt en sturing geeft. In 2012 eindigde de soortenteller op 359 waargenomen vogelsoorten in Nederland waarmee het doel op één enkele soort niet was behaald. Vorig jaar december bedacht ik een realiseerbaar doel voor 2013, namelijk om op de 370 soorten te komen.

Het hangt een beetje samen met gunstige weersomstandigheden in Nederland en de rest van Europa in het voor- en najaar. In 2012 waren het voorjaar en de zomer goed met erg mooie soorten zoals Grijze Wouw, Baardgrasmus, Vale Gier en Kortbekzeekoet. Het najaar was ronduit slecht. Het meest gunstige is een combinatie van zowel een goed voorjaar als najaar. Inmiddels kunnen we wel stellen dat 2013 zo’n jaar betreft, en is mijn doelstelling van 370 soorten ruimschoots behaald.

Al 13, mogelijk 14 nieuwe soorten heb ik dit jaar al kunnen toevoegen aan mijn Levenslijst Vogels NL. En dan te bedenken dat we nog twee maanden te gaan hebben. Met het zien een Noordse Boszanger op de Maasvlakte eind september was mijn doel mogelijk al behaald. De “rotte appel” afgelopen jaar was een Rotslijster in Den Helder. Mogelijk betreft het een Rode Rotslijster, maar zoals het er nu uitziet, zal de vogel door het CDNA (Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna) de boeken ingaan als Rotslijster spec., wat zou betekenen dat ie niet mee telt op de lijst. De Noordse Boszanger is dus mogelijk nummer 370 op mijn levenslijst, maar zeker een nummertje 369.

Met de recente waarneming van een Struikrietzanger op Texel, kon ik dan eindelijk een een gat in de lucht springen, en constateren dat mijn doel voor 2013 is behaald! Met het zien van Grote Kruisbek en Izalbeltapuit kon daar nog een schepje bovenop worden gedaan. Met het zien van deze twee soorten staat de teller nu op 372 of 373 soorten, het ligt eraan wat het CDNA doet m.b.t. de Rotslijster van Den Helder. De 375 soorten komt nu echter zeer dichtbij, en als het najaar nog even doorzet zoals de afgelopen maand zou het me niks verbazen als ik voor 2014 nog op de 375 soorten zou komen. Klein dieptepuntje is dat ik nog geen Vale Gierzwaluw heb mogen zien. Maar liefst vier van deze vogels doken de afgelopen week op in Nederland (Vlieland, Texel, Lauwersoog en Enkhuizen), maar is (nog) niet voor mij weggelegd. Wie weet duikt er binnenkort nog ééntje op? Alvast dank aan degene die er nog één uit de lucht kan “trekken”!

Nog wel vermeld moet worden dat nog niet alle waargenomen soorten van dit jaar verwerkt zijn door het CDNA (goedkeuring), maar op de Rode Rotslijster (Persoonlijk tel ik ‘m wel als Rode) na, maak ik me over de overige soorten geen zorgen. Een deel is al aanvaard. Hier volgt een beknopt overzicht van soorten die ik voor zover kon toevoegen aan mijn lijst in 2013:

 • Geelsnavelduiker, Grevelingen (ZL), 15-02-2013
 • Bronskopeend, Spijkenisse (ZH), 20-03-2013
 • Rode Rotslijster, Den Helder (NH) (Met een groot “?”), 12-04-2013
 • Blauwvleugeltaling, It Heidenschap (FR), 03-05-2013
 • Bruinkeelortolaan, Lauwersoog (GR), 05-05-2013
 • Withalsvliegenvanger, Eemshaven (GR), 07-05-2013
 • Amerikaanse Goudplevier, Breebaartpolder (GR), 25-05-2013
 • Steppevorkstaartplevier, Lauwersmeer (FR), 20-09-2013
 • Arendbuizerd, Maasvlakte (ZH), 25-09-2013
 • Rosse Waaierstaart (Nieuwe soort voor Nederland), Camperduin (NH), 26-09-2013
 • Noordse Boszanger, Maasvlakte (ZH), 26-09-2013
 • Struikrietzanger, Texel (NH), 21-10-2013
 • Grote Kruisbek, Zeist (UT), 24-10-2013
 • Izabeltapuit, Maasvlakte (ZH), 29-10-2013

Ik heb inmiddels al na zitten denken aan een doel voor 2014, misschien dat 380 soorten uitvoerbaar is? Het worden er uiteindelijk immers steeds minder. We hebben nog twee maanden voor 2014 begint, dus wie weet wordt er nog een goede soort ontdekt (Of meer), ik ga gewoon door!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: