In vogelvlucht door Almere: Bevlogen poging Alpengierzwaluw

Het is dinsdag 15 oktober rond 14:00 als ik in de bus onderweg naar huis zit. Nog net voor de eindhalte kijk ik op Dutch Bird Alerts als ik een Alpengierzwaluw zie staan tussen de meldingen.

Een soort die ik graag eens zou zien in Nederland. Echter zijn Alpengierzwaluwen zelden ter plaatse, en gaat het vaak om overvliegende vogels die maar voor enkele vogelaars zijn weggelegd.

Hoe dan ook, bij het bekijken van de melding gaat mijn hart sneller kloppen: Ducht Bird Alerts, Alpengierzwaluw FL (Flevoland), met extra informatie dat de vogel 13:00 langs vloog, en om 13:30 nog ter plaatse zou zijn boven de telpost van de IJmeerdijk, bij Almere! Een kans om een Alpengierzwaluw te zien laat ik niet liggen, en bij thuiskomst ren ik dan ook naar boven, pak mijn verrekijker en ga er weer vandoor. Je kunt bij dit soort meldingen maar beter niet aarzelen en gelijk gaan, dan achteraf spijt te hebben wanneer blijkt dat de vogel prima was te doen, zeker als je zo dichtbij woont. De bereikbaarheid naar de telpost is goed te doen met het OV, ik moet van Almere-Oostvaarders naar Almere-Poort, oftewel door heel Almere, en Almere is best groot.

Zo gezegd zo gedaan, en onderweg hou ik vanuit de trein de lucht nauwlettend in de gaten onder het motto van je-weet-maar-nooit. Voor hetzelfde geldt vliegt ie voorbij, en een grote Gierzwaluw valt echt wel op nu. Zeker nu de “gewone” Gierzwaluwen allang weer terug in Afrika zijn. Inmiddels is er nog geen extra info binnengekomen op Dutch Bird Alerts. Dat betekent of goednieuws, of minder goed nieuws. Na aankomst op Almere-Poort loop ik snel richting de IJmeerdijk, die al te zien is vanaf het station. Onderweg loop ik langs een stuk braakliggend terrein waar veel vogels vertoeven zoals groepjes Kneuen, Zwarte Kraaien, Graspiepers, Spreeuwen en een mogelijke Geelgors. Hier moet ik later maar eens grondig naar kijken denk ik bij mezelf, prioriteiten hoe verleidelijk het ook is om even te stoppen om te kijken wat er allemaal zit. Als ik bijna arriveer op plaats delict komt dan eindelijk extra informatie binnen op Dutch Bird Alerts: DBA om 14:40; “Vogel al ruim een uur niet gezien”, dat lijkt een kansloze missie dus. Aangezien ik er toch bijna ben, besluit ik de plek maar wat te verkennen, en dat was een goede keuze, ondanks dat ik half ben verzopen in de regen.

Ik hou nog steeds nauwlettend de lucht in de gaten, maar zie met name groepen Spreeuwen. In Gooi- en IJmeer wemelt het echter van de vogels, Knobbelzwanen, Aalscholver, Tafeleenden, Kuifeenden en Meerkoeten zijn in grote getale aanwezig. In de bosjes rondom het Almeerderstrand zit klein grut zoals Huismus, Heggenmus, Groenling, Grote Bonte Specht en verderop in de populieren verraden Roeken hun aanwezigheid door te roepen. Op het strand zelf een groepje Zwarte Kraaien die elkaar op de huid zitten. Met al en al best een leuke plek met veel vogels, zeker een plek om vaker terug te komen! Nog steeds tuur ik de lucht af in de hoop nog iets verdachts te ontdekken, en dat de vogel misschien elders in de buurt nog wordt opgepikt. Maar na een zoveelste stortbui hou ik het voor gezien. Het leek bij begin al vrij kansloos, het blijven echte vliegers die Alpengierzwaluwen, vrijwel non-stop in de lucht net als alle andere Gierzwaluwen. Maar ach, Alpengierzwaluw komt vanzelf nog wel een keer, en ondanks dat ik niet datgene heb gezien wat ik wilde zien, haal ik toch voldoening uit de moeite die ik heb gedaan (Better safe then sorry).

Almeerderstrand
Almeerderstrand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: