Deel II: Rosse Waaierstaart bij Petten; “Zal ie er nog zitten?”

[Vervolg op het vorige blog]

“Een Rosse Waaierstaart in Nederland, dat zou wat zijn… dan is heel vogelend Nederland leip”. Deze zin is meerdere keren gevallen tijdens gesprekken over zeldzame vogels in Nederland tussen mij en vogelaars.

De donderdagochtend 26 september 2013 zou de dag zijn dat vogelend Nederland voor het eerst een Rosse Waaierstaart zou zien in Nederland. De avond ervoor werd op het forum  www.waarneming.nl een waarneming met foto geplaatst met de vraag of het om een Gekraagde Roodstaart zou kunnen gaan. Maar nee, dit was iets heel “engs”. Ik kan mijn ogen dan ook nauwelijks geloven als Theo van Veenendaal me de foto’s ’s avonds 25 september laat zien, “staat daar nou gewoon een Rosse Waaierstaart op de foto”? Maar de vogel op de foto is onmiskenbaar, het is echt een Rosse Waaierstaart! De belangrijke vraag die ons nu bezig houdt is: “Zal de vogel er morgen nog zitten”?

Theo van Veenendaal is zo fanatiek dat hij besluit te overnachten op de plek van ontdekking, namelijk de Verenigde Harger- en Pettemerpolder bij Petten, Noord-Holland.  Ik en Folkert Jan gaan naar Almere en besluiten om de volgende morgen bij het eerste licht aanwezig zijn. Uiteraard zijn wij niet de enige fanatiekelingen met dit idee.

De volgende morgen gaat om 05:00 de wekker en springen we uit bed, hopend op een goede afloop van de ontdekking van deze nieuwe soort voor Nederland. Na rustig te zijn wakker geworden vertrekken we om 05:30 vanuit Almere, richting Alkmaar/Petten. Gelukkig is het nog niet zo gek druk op de weg, waardoor we weinig tot geen vertraging oplopen. De spanning is onderweg nauwelijks te snijden, zal de vogel er nog zitten, of zal de vogel toch vannacht de wieken hebben genomen? Het was wel een heldere nacht, dus het zou zomaar kunnen dat de vogel verder is getrokken. We arriveren rond 07:00 bij de parkeerplaats bij natuurgebied de Verenigde Harger- en Pettemerpolder. Het is duidelijk dat we niet de enigen zijn, als we aan komen rijden staan er al zeker 70 vogelaars te wachten op wat komen gaat. Snel stappen we de auto uit, en lopen we richting de menigte, terwijl de zon langzaam opkomt.

We voegen ons in de grote groep vogelaars, welke inmiddels al uitgegroeid is tot 100 man. Vogelaars staan in een brede sliert verspreid op de dijk te zoeken voor de boerderij waar de vogel gister is gesignaleerd. Na amper 5 minuten aanwezigheid, roept iemand dat ie de vogel in beeld heeft. Een grote groep hysterische, rennende vogelaars is het gevolg, waar ik zelf ook toebehoor. Bij menigeen vogelaar is er frustratie, aangezien het onduidelijk is waar de vogel zich zou bevinden. Omdat er veel vogelaars op een vrij klein oppervlak staan, is het even lastig om er tussen te komen. Al snel kan ik door iemands telescoop de vogel erg mooi zien, een heerlijk moment van opluchting! Wat een prachtige vogel, en wat laat ie zich prachtig zien! De vogel scharrelt rustig op de oprit van de boerderij. Maar even is er paniek. Één van de bewoners moet er met de auto langs, waarna de vogel even opvliegt. Maar er is niks aan de hand, want de vogel komt rustig terug. De vogel is leuk te volgen waarbij ook de typische waaierstaart goed te zien is. Uiteraard wordt de vogel snel gemeld via het Dutch Bird Alert systeem, en in de loop van de dag zijn dan ook veel vogelaars wezen kijken bij deze megazeldzaamheid. De vogel was tot vrijdag 27 september te bewonderen. In het weekend werd de vogel niet meer teruggevonden. 

Twitchbaar, gelukkig! 

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat een nieuwe vogelsoort voor Nederland twitchbaar is. Twitchbaar wil zeggen dat de vogel zich laat zien aan een grote menigte, en niet gelijk weg is gevlogen. Zo werd er vorig jaar voor het eerst een Bonte Stern gesignaleerd in Nederland, maar werd deze door slechts één iemand gezien. De laatste echt twitchbare nieuwe soort voor Nederland was de Langstaartklauwier, welke zich op 31 oktober 2011 bevond op de Oude Vuilnisbelt van Den Helder.

Het is altijd weer een bijzonder, onvergetelijk moment als je naar een nieuwe soort voor Nederland staat te kijken. De spanning, de hysterie, de frustratie, de onduidelijkheid en uiteindelijk dat euforische moment wanneer de vogel zich goed laat bekijken. Dit betrof mijn 368e of 369e vogelsoort voor Nederland. 

Over de Rosse Waaierstaart

De Rosse Waaierstaart komt oorspronkelijk voor in Zuidoost-Europa en West-Azië, en kent twee ondersoorten. Deze vogelsoort overwinterd ten zuiden van de Sahara, wat aangeeft dat deze vogel flink verdwaald is. Met ca 15 waarnemingen in Noordwest-Europa is dit een unieke zeldzaamheid. In de volgende landen om ons heen is de soort eerder als dwaalgast vastgesteld; Groot-Brittannië (8 gevallen, laatste in 1980), Ierland (3 gevallen), Finland (1 geval) en Duitsland (3 gevallen).


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: