De laatste dagen is het volop zomer in Nederland. Inmiddels is het kwik op veel plekken gestegen tot boven de 30 graden Celsius. Toch zijn het niet deze tropische temperaturen die mij het ultieme zomergevoel geven.

Terwijl we ’s avonds onder het genot van een ijskoud drankje buiten genieten, zijn we bewust of onbewust getuige van een mooi schouwspel wat zich in de lucht afspeelt. Wie af en toe eens niet zit te appen of zijn telefoon of zijn blik eens niet richt op dat laatste stukje vlees op de barbecue, maar eens een blik omhoog werpt, kan iets moois zien. Zelf kan ik er zo uren naar blijven kijken; Gierzwaluwen. Gierzwaluwen zijn voor mij gedurende de zomer de bom en geven een echt zomergevoel. Alleen al het kenmerkende geluid wat ze voortbrengen zorgt bij mij voor een glimlach. 

Zo half a eind april zijn de bekende zomergasten welke ook staan afgebeeld op sommige luciferdoosjes weer terug van weggeweest. Gierzwaluwen zijn de heersers van de lucht; non-stop vliegen en het niet wagen om de grond aan te raken. Gierzwaluwen brengen eigenlijk hun hele leven door in het luchtruim. Slapen, paren, foerageren, eten, alles gebeurt vliegend. Enkel de vrouwtjes komen af en toe naar beneden om te broeden en de jongen te voeden. Op veel plekken in Nederland zijn dan ook voor Gierzwaluwen geschikte broedgelegenheden aangebracht op huizen en gebouwen. De grootste aantallen Gierzwaluwen verblijven in Nederland tussen eind april en begin augustus. Eind augustus zijn de meeste alweer op trek naar het verre zuiden, en moeten we weer een jaartje wachten. De reislengte varieert van 3000 tot 12.000 km. Maar het gaat nog verder dan dat, van Gierzwaluwen is namelijk bekend dat ze in een paar dagen tijd zo een enkele reis om de wereldbol heen kunnen afleggen.

Vanwege de intense hitte op dit moment, vertik ik het om op klaarlichte dag te gaan hardlopen, en ben ik ’s avonds actiever. Een paar dagen geleden was ik wezen hardlopen van 22:00 tot 23:30. Om 22:00 schemerde het, en waren oranjerode vliegtuigstrepen in de lucht te zien met op de voorgrond Gierzwaluwen met hun pijlsnelle vlucht, een fraai gezicht. Ook mooi is het om te zien hoe Gierzwaluwen voor de maan langs vliegen. Nee, voor mij zijn die tropische temperaturen niet het hoogtepunt van een zomerse dag. Mijn hoogtepunt komt vanavond wel tijdens het hardlopen. Ga dus vooral ’s avonds buiten zitten, neem er iets te drinken bij, staar een poosje naar boven en geniet.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: