Nachtvlindernacht in het Leeuwarderbos

In de avond/nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 juli 2013 ben ik met Jeroen Breidenbach, Merel Zweemer en Robert Pater wezen nachtvlinderen boven de rook van Leeuwarden, op de camping van het Leeuwarderbos. Een week ervoor ook hier wezen nachtvlinderen met mooie soorten.

Het is even voor 23:30 als ik arriveer op de camping waar het al druk is met campinggasten. Terwijl ik over het Rengerspad loop zie ik in de verte al het felle licht en een witte spandoek hangen, om nachtvlinders te lokken. Na ook vorige week al op deze plek nachtvlinders te hebben gekeken en gevangen, was ik er wel voor in om vaker mee te doen. Immers, zijn nachtvlinders een nieuwe hobby van me. 

Het lokken van nachtvlinders kan behulp van een felle lamp. Op het witte doek zijn de nachtvlinders goed zichtbaar
Het lokken van nachtvlinders kan met behulp van een felle lamp. Op het witte doek zijn de nachtvlinders goed zichtbaar

Jeroen, Robert en Merel zijn al druk bezig; Jeroen speelt voor notaris en noteert per halfuur de soorten en aantallen, en dat zijn er nogal wat. Robert en Merel zijn druk bezig met een net om vlinders te vangen, deze in bakjes te doen en ze over te leveren aan Jeroen. Bij aankomst zie ik dat ze al flink wat hebben gevangen, dus dat belooft wat. Even later neem ik de taak van Merel over, en mag ik mijn vangkunsten op het gebied van vlinders vertonen. En dat gaat me verrassend goed af. Met behulp van handige, kleine plasticbakjes zijn de diertjes makkelijk uit het net te halen. Direct na het vangen krijgt Jeroen ze. Hij brengt ze uiteindelijk in alle rust op naam. Het is deze avond overigens veel beter qua nachtvlinders in tegenstelling tot de week ervoor. Wellicht dat het de luchtvochtigheid minder is dan vorige week, waardoor meer vlinders gaan vliegen. De reden dat nachtvlinders op fel licht afkomen heeft te maken met de maan. Zodra het bewolkt is en de maan niet te zien is, raken de vlinders in de war, en zien als het ware fel licht aan voor de maan. Het resultaat: leuke aantallen vlinders rondom onze lamp op het witte doek en die van het toiletgebouw op de camping. Ook rondom bijvoorbeeld lantaarnpalen zijn vaak veel nachtvlinders te zien, waar foeragerende vleermuizen dankbaar gebruik van maken.

Ook belangrijk, een goede nachtvlindergids
Ook belangrijk, een goede nachtvlindergids
Noteren maar!
Noteren maar!
Uiteindelijk krijgen we deze avond ongeveer 70 soorten nachtvlinders te zien, een topscore! Enkele hoogtepunten zijn: Vuursteenvlinder, Ligusterpijlstaart, Populierenpijlstaart, Wilgenhermelijnvlinder, Groot Avondrood, Wapendrager, Oranje Bruinbandspanner, Goudvenstertje en Hagendoornvlinder

Ligusterpijlstaart, één van de hoogtepunten
Ligusterpijlstaart, één van de hoogtepunten
Linksboven: Populierenpijlstaart, linksonder: Groot Avondrood, rechtsboven: Ligusterpijlstaart, rechtsonder: Wapendrager
Linksboven: Populierenpijlstaart, linksonder: Groot Avondrood, rechtsboven: Ligusterpijlstaart, rechtsonder: Wapendrager


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: