Van hot naar her; hectisch weekje met leuke soorten

De afgelopen week had ik even geen verplichtingen, enkel een boek lezen. Maar geen school, dus het was tijd om mijn jaarlijst wat op te krikken. Er zat ook nog een zeldzaam eendje in Friesland die getwitched moest worden. 

Maandag 29 april: De vrijdag ervoor al vanuit Velp naar Friesland (Opeinde) gereisd voor een gezellig weekend. De maandag besloot ik de al een paar dagen aanwezige Blauwvleugeltaling bij Workum te twitchen. Om 05:00 ging de wekker, maar ik was te laks en besloot maar om uit te gaan slapen. Een stomme keus bleek later; ondanks lang zoeken was de Blauwvleugeltaling ‘s middags in geen velden of wegen te bekennen. De 2e dip voor 2013 was een feit. Maar ik bleef positief; omdat de vogel baltsgedrag tegenover een vrouwtje Slobeend vertoonde, was de kans groot dat de vogel nog wel even zou blijven. Ondanks de dip was het overigens erg genieten van de vele weidevogels hier; Grutto’s, Kemphanen, Tureluur, Scholeksters en Krakeenden waren volop aanwezig. Dit in combinatie met een boerenlucht, stilte en bloeiende Paardenbloemen gaf me het gevoel even helemaal weg te zijn.

Dinsdag 30 april: Weer even in Velp, een perfecte dag voor een boswandeling, aangezien men massaal naar de grote steden is getrokken om te feesten. 

Woensdag 1 mei: Soort rustdagje; wel ‘s middags weer naar Friesland afgereisd. Op station Velp zag ik iets waar ik al een tijdje naar verlangde; mijn eersteOranjetipje voor dit jaar. Later in het centrum van Zwolle een tweede exemplaar.  

Donderdag 2 mei: Een lange dag in het Lauwersmeer doorgebracht met Nico Schavemaker. Vanuit de haven van Lauwersoog langzaam richting zuid afgedwaald. In de bosjes en rondom de plasjes in Lauwersoog zitten zoals gewoonlijk veel zangvogels; ZwartkopZwarte RoodstaartFitisTjiftjafKleine KarekietRietzangerBraamsluiperWinterkoningHeggenmusGroenling en mijn eerste Nachtegalen voor dit jaar. De lucht wordt gesierd door VisdiefjesKleine MantelmeeuwenGierzwaluwenBoerenzwaluwen en enkele Huiszwaluwen. Bij de camping van Lauwersoog zingt een Gekraagde Roodstaart. Onderweg naar het Jaap Deensgat scoren we ook nog een aantal leuke soorten; Sprinkhaanzanger,StaartmeesPaapjeTorenvalkBrilduikerBruine Kiekendief en Oeverzwaluw. Bij het Staatsbosbeheer-kantoor stappen we op de bus en gaan naar het Jaap Deensgat. Hier zitten veel steltlopers zoals KemphaanTureluurGroenpootruiteren Bontbekplevier. Helaas hebben we vanwege de zon last van tegenlicht waardoor we niet alle steltlopers op naam kunnen brengen. Er zitten ook veel eenden zoals BergeendKrakeend en Slobeend. Hoogtepunt hier is een adulteZeearend die een korte vliegshow geeft, alvorens op te schroeven richting Noordoost. Later is de vogel hoog cirkelend nog steeds te zien. Het is voor mij inmiddels standaard om een “vliegende deur” te zien in het Lauwersmeer, maar het blijft een fraai gezicht. In- en rondom het Roodkeelplasje zitten Rietgors,BlauwborstBaardmanDodaars en Gele Kwikstaart. De dag sluiten we af zoals het hoort in het Lauwersmeer; patat met gebakken kibbeling en een milkshake.  

Vrijdag 3 mei: Na een avondje stappen in Leeuwarden zonder te hebben geslapen, stap ik om 05:15 al op de trein van Leeuwarden naar Stavoren voor een nieuwe poging om de Blauwvleugeltaling te zien. En daar sta je dan uiteindelijk om 06:00 met je goede gedrag op station Workum; geen mens te zien, enkel een familieRoeken en een zingende Winterkoning verwelkomen me op deze stille en frisse ochtend. Ik ruil mijn nette glimmende laarsjes in voor sportschoenen, om zo de paar kilometer die ik nog moet lopen, snel te doen. Ondanks dat ik geen slaap heb gehad, heb ik toch een sprankeltje energie om een kort sprintje te trekken. Ik ben getuige van een schitterende zonsopkomst, en baal dat ik geen plaatjes kan schieten (Geen SIM-kaart in telefoon). De ochtend is als een soort schilderij; een opkomende zon, koeien en een boerderij met een uilenbord met daarop een paartje Turkse Tortels. De Witte Kwikstaarten zijn ook al druk in de weer. Om 06:30 sta ik dan bij De Heidenschapsterpolder, een prachtig stukje weidevogel plas- en drasgebied. Snel speur ik het gebied af naar Slobeenden (Slobeenden betekend automatisch Blauwvleugeltaling. Bij de eerste scan tot ver in het gebied zie ik geen Slobeenden. Maar ik vergeet bijna aan het begin van het gebied te kijken en daar zie ik plots een mannetje Slobeend zitten, met nog geen meter links daarvan een vrouwtje Slobeend met daarnaast de hoofdprijs; een fraai mannetjeBlauwvleugeltaling. Wat een heerlijk gevoel na al die moeite (Maandag gedipt). Dat is me wel een vreugdesdansje waard! En dan ook nog mooi dichtbij. De vogel vliegt samen met de Slobeenden een paar rondjes over me heen, waarna ze een eindje verderop weer gaan zitten. Ik vertrek weer richting Velp, voldaan maar kapot. 

En zo komt het zoals verwacht tot goed na een Blauwvleugeltaling twee keer te hebben gedipt. Driemaal is scheepsrecht gaat wel vaker voor mij op. Met al en al een afwisselende maar hectische week met een nieuwe soort mijn levenslijst en meerdere voor mijn jaarlijst. Mijn jaarlijst staat nu op de 216 soorten. Nog 86 soorten te gaan om een nieuw persoonlijk record te breken. 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: