De lente heeft enigszins vertraging dit jaar, maar nu is toch écht de tijd aangebroken voor dit fijne seizoen. De afgelopen dagen was dit buiten duidelijk waar te nemen.

Hoewel veel mensen momenteel met het koningslied in hun hoofd zitten, zit ik vooral met het “Zwartkop-lied” in mijn hoofd. Ieder jaar is de Zwartkop van alle zangvogels die vanuit Afrika terugkeert naar Nederland om te broeden, wel de soort waar ik me het meest op verheug. Hoewel soorten zoals de Koekoek, Snor en Blauwborst ook dicht in de buurt komen. Ook de eerste zingende Tjiftjaf of Fitis zorgt ieder jaar weer voor veel opwinding. Deze week moest het wel gebeuren met die aangename voorjaarstemperaturen. Dat werd dus zodra de kans zich voordeed, naar buiten en goed de oren gespitst houden. Toen ik van de week tijdens een tussenuur op school langzaam maar zeker aan het wegkwijnen was (soms heb je last van een dipje), kwam een klasgenoot naar me toe met de mededeling dat hij zojuist een Zwartkop had horen zingen bij de fietsenstalling van de school. Geschrokken van de zin “Zwartkop zingend in de schooltuin” spring ik op en loop naar buiten. Best aangenaam eigenlijk hier buiten, waarom ben ik niet eerder naar buiten gegaan voor een ommetje? Laten we het er maar op houden dat ik ’s nachts slecht had geslapen. De wandeling door het “grootste groene klaslokaal” van Nederland leverde al gauw twee Eekhoorns op, op enkele meters afstand, altijd weer leuk. Nog geen zingende Zwartkop, wel het eerste kikkerdril afkomstig van Bruine Kikkers voor mij dit jaar en het eerste Bont Zandoogje dit jaar. Was het zo’n twee weken geleden nog een rariteit om een zingende Tjiftjaf te horen, nu zingen ze overal weer volop. Ook meerdere Boomklevers, Boomkruipers, Goudhaantjes en een Grote Lijster zijn te horen. Omdat ik bijna weer les heb, ben ik gedwongen mijn wandeling te laten voor wat het is, en ga ik weer naar binnen. Maar als ik later mijn fiets opstap om naar huis te gaan, hoor ik ‘m dan toch, een zingende Zwartkop in de bosjes rechts van de fietsenstalling! Een vreugdesdansje komt er niet aan te pas, maar blij ben ik. Best gek dat zo’n gewone soort zoveel met je kan doen, zo lul ik alweer een heel stuk vol over een doodgewone Zwartkop die ik alweer 3 ochtenden op rij hoor zingen met zijn voorjaarsliedje terwijl ik nog in mijn bed lig.  

 


2 reacties op “Voorjaarsliedje”

 1. Jaap Rouwenhorst Avatar

  Willem , we delen de Zwartkop_zang_passie, zien onder
  (geïnspireerd door gedicht van Ivo de Wijs:”Mijn favouriet: de Zanglijster)

  Mijn favoriet: de Zwartkop

  De dagen tel ik in die tijd
  Kan haast niet langer wachten
  Tot de ochtend aanbreekt
  En ik hoor na korte nachten
  Pas als dan de natuur die juicht
  De Zwartkop in ‘t struweel die fluit
  De Zwartkop fluit

  Ik hoorde vele vogels
  Heel dichtbij de Nachtegaal
  De Grote lijster in de sparrentop
  Zijn melancholisch droef liedverhaal
  Maar ach zij halen het niet voluit
  Bij de Zwartkop die de hele dagen fluit
  De Zwartkop fluit

  Ja praat maar door en door en lach
  Ik zie je niet, ik hoor je niet
  Want achter je,.. Hoor, … Wacht……
  In de Hazelaar daar klinkt weer opnieuw zijn lied
  De Zwartkop die als een kwajongen fluit
  De Zwartkop fluit

  Kind wordt weer vader van de man
  Wens al mijn dagen aan elkaar gesmeed
  Bij de vreugd van alle bloemen en haar vrienden
  Dat ik toch altijd zeker weet
  Dat vooral ook de Zwartkop komt en fluit
  De Zwartkop fluit

  Je hoeft mij dus niet te vragen
  Wie is jouw favoriet?
  Hij komt het ieder jaar weer zelf verklaren
  Verslaat daarbij de Grote Karekiet
  Mijn idool de Sylvia atricapilla
  Straatzanger bij mijn huis in ‘t bos
  Maakt pas echt het Voorjaar los
  Luister dan…
  De Zwartkop fluit en FLUIT en fluit en FLUIT !!!

  Jarenlang moest hij op dit gedicht steeds wachten
  Al was het echt wel steeds in mijn gedachten
  Altijd was er iets of niets, en ik onwijs
  Ik dank je voor jouw Lijster-inspiratie, IVO de WIJS !!!

  JaRou, Ugchelen, 3 november 2006

  1. Natuurblog van Willem Bosma Avatar

   Hoi Jaap,

   Mooi gedicht zeg, en leuk dat je regelmatig op mijn blog kijkt. Ik kom binnenkort als ik eens tijd heb wel weer eens langs op kantoor in Ugchelen.

   Met vriendelijke groet, Willem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: