Jaarlijst Part IV: Sprokkelen en Bultruggen

Na een vogelrijk eerste weekend van 2013, is het de afgelopen twee weken weer iets rustiger geworden met het vogelen. En dat is eigenlijk best fijn, even niet “verplicht” het land door reizen om wat leuke soorten te zien. Alhoewel…

Met een spannende tentamenweek in het vooruitzicht moet er ook nog gestudeerd worden. Reizen is sinds vorige week vrijdag sowieso ondoenlijk voor mij geworden, aangezien mijn defecte OV-chipkaart eindelijk is verstuurd naar Amersfoort, een hele grote stap voor mij. En dan maar hopen dat alles goed verloopt, dat mijn brief met daarop mijn persoonlijke defecte “ov-shitkaart” geplakt veilig aankomt, en ik zo snel mogelijk weer in het bezit ben van een spiksplinternieuwe en functionerende je weet wel. Geld ga ik in ieder geval niet uitgeven aan het OV, aangezien ik deze niet kan declareren (Tenzij ik 3 maanden zonder kaart heb gezeten, dan is het menens). Ontdek het ongemak van de ov-chipkaart.  

Mijn laatste keer met mijn inmiddels voormalige, opgestuurde ov-kaart reizen pakte overigens wel goed uit, verrassend goed zelfs. Vorige week donderdag de 10e nam ik het er nog maar even van, om 13:30 nog eens vanuit Velp naar Egmond aan Zee te gaan, in de hoop toch een glimp op te vangen van de twee Bultruggen die het naar hun zin schijnen te hebben, gezien hun lange aanwezigheid voor de Hollandse kust (Extra veel vis?). Daarnaast was er een goede kans op leuke zeevogels zoals Jan-van-genten. Ik ging weer eens samen met Nico Schavemaker. Rond 15:30 komen aan op het strand, waar de harde, kille zeewind ons al op staat te wachten. Gelijk speur ik de horizon af en hoop op datgene waar ik al zo veel op hoopte de laatste tijd, na al die waarnemingen en nieuwsberichten voorbij te zien komen. Er vliegen vele honderden meeuwen boven zee, en her en dwaalt een boot of schip. Aanvankelijk zien we niks wat ook maar op een Bultrug lijkt. Wel leuk is een Drieteenmeeuw die voorbij fladdert., en een groep voorbij vliegende Rotganzen. Iets wat me niet helemaal zint is een bootje wat al geruime tijd rondjes aan het varen is, met daaromheen vele zeevogels. Het zouden vissers kunnen zijn, maar ook “walvisspotters”. Juist wanneer we besluiten te vertrekken gebeurt iets heel moois; Ik kijk nog één keer door mijn verrekijker richting het bootje en zie vrijwel meteen een enorme waterfontein omhoog schieten, dat kan natuurlijk geen toeval zijn en ik schreeuw het van vreugde uit, dus toch!!! Even later ziet Nico het ook, en maken we een klein vreugdesdansje. Het blijft raar om zoiets voor de Nederlandse kust te mogen zien, het spuiten “blowen” blijft zich meerdere keren herhalen, erg indrukwekkend, ondanks de afstand. Ons geduld werd dus toch beloont uiteindelijk. We vieren het met een bakje kibbeling in het gezellige winkelcentrum van Egmond aan Zee.    

Dan terug naar de vogels, daar kan ik vrij kort over zijn. Na een geslaagd weekend door Zuid/Zuidwest Nederland kon het sprokkelen van de laatste potentiële vogelsoorten beginnen. En zo leverde een rondje vogelen over de Veluwezoom Bosuil, Goudvink, Klapekster, Kruisbek en Geelgors op. Qua toevalstreffers konden Grote Gele Kwikstaart, Kramsvogel, Grote Barmsijs, Ringmus, Drieteenmeeuw en Zilverplevier worden bijgeschreven 

Momenteel staat de jaarlijst op 147 soorten en echt veel meer zal het deze maand ook niet gaan worden. Misschien dat ik zo nu en dan een leuke soort meepak in de buurt of op mijn weg ergens naartoe, maar het is toch vooral wachten op het mooie voorjaar. Maar dat duurt nog wel even, koning winter laat weer van zich weer zien in Nederland, en dat mag van mij lekker zo doorgaan. 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: