Jaarlijst Part III: Van Europese Kanarie tot Flamingo

Na een tweede nacht behoorlijk slecht te hebben geslapen, stap ik zaterdagochtend 5 januari enigszins met tegenzin uit bed. Gelukkig zijn er ook nog mensen die wel goed hebben geslapen. Folkert Jan staat vol enthousiasme op, terwijl ik met mijn ogen nog half dicht richting de douche strompel. 

Voor we het weten zitten we alweer in de auto richting Wageningen, om Gijs op te pikken. Vandaag staat de Oostvaardersplassen op het programma, vervolgens een aantal bezoekjes in Zuid-Holland. Ongeveer 09:00 arriveren we bij Almere in de Oostvaardersplassen. Ondanks dat ik slecht heb geslapen ben ik verbazingwekkend scherp, al zeg ik het zelf. Direcht bij het uitstappen van de auto hoor ik een Matkop, Boomkruiper, Heggenmus en een Grote Bonte Specht roepen. We komen vooral voor de Europese Kanarie’s gekomen, die hier al een aantal dagen in een bosje vertoeven. We zijn niet de enigen met dit plan, aangezien er een stuk of 15 vogelaars al ter plaatse zijn.  Zoekactie nog negatief, maar men zoekt verder. We besluiten eerst maar een kijkje te nemen op de uitkijkpunt van het Jan van den Boschpad. Hier zitten zoals altijd erg veel vogels, met name watervogels zoals Knobbelzwanen, SmientenPijlstaarten  Kuifeenden, Tafeleenden en een enkele Grote Zaagbek. Ook hoor ik verderop een Waterral, en laten roofvogels zoals Havik en Blauwe Kiekendief zich zien. Er staat ook een groep Kieviten te rusten, met een enkele Kemphaan ertussen. In totaal zie ik hier alweer zo’n vijftien nieuwe soorten voor de jaarlijst. Nu de Europese Kanarie’s nog…             Dus kammen we het bosje weer uit; Boomklever, Boomkruiper, Sijs, Keep, Vink… er zitten in ieder geval veel vogels, en dat is toch enigszins geruststellend. Terwijl ik naar een Zanglijster sta te kijken, een nieuwe jaarsoort, roept Folkert Jan met de mededeling dat hij zojuist Europese Kanarie’s heeft gehoord. Ik zet het op een sprintje, en even later hoor ik ook de vogels. Echt ver weg kunnen ze niet zitten, desondanks lukt het niet om de vogels in beeld te krijgen. We besluiten dat het moo is geweest, en we vertrekken richting Alphen aan den Rijn, voor ons volgende target.

Het is weer een lange zit, de reis van Almere naar Alphen a/d Rijn, maar niet lang na aankomst kunnen we genieten van een fraaie Witoogeend. En we vertrekken weer, het lijkt inmiddels op een soort race tegen de klok. Zien, rijden, zien, rijden… Ik had niet verwacht om nog eens Huiskraaien te zien in Nederland, aangezien er grootse plannen zijn om de populatie in Hoek van Holland uit te roeien vanwege het feit dat de soort hier uitheems is, soort van. Toch sta ik de middag van 5 januari naar 8 Huiskraaien te kijken, misschien de laatste keer?

Inmiddels ben ik de tel van mijn jaarlijst kwijt, aangezien ik mijn notitieboekje ben vergeten. Één domper; aangezien ik zo nodig kibbeling moest eten in het welbekende vispaleis, mis ik een zeldzame ondersoort van de Huiskraai (De subsp. Zugmayeri). Jammer dan… Op naar de volgende bestemming, diergaarde Blijdorp voor de Kwak, en nee, het valt niet te bewijzen dat het om een escape gaat. Toch sta ik met enigszins het schaamrood op mijn wangen daar achter het hek, vanwaar ik ook pelikanen kan bekijken… ja, je komt als vogelaar nog eens ergens. En dan het volgende bezoekje, die zich al enigszins laat raden onder vogelaars. Precies, de Gaatkensplas bij Barendrecht waar al jarenlang achtereen een mooi mannetje Buffelkopeend vertoefd. Vanzelfsprekend is ook deze vogel een inkoppertje. Hier zien we ook nog eens een groep van 8 Patrijzen bij elkaar. Laatste bestemming voor vandaag is het Oudeland van Strijen, waar we hopen één of meerdere Dwergganzen te zien. Bij aankomst hier is het inmiddels al schemerig. Het is even zoeken, maar uiteindelijk vindt Folkert Jan met zijn scoop twee vogels. Nu kunnen we echt zeggen dat al onze targets voor vandaag, maar ook dit van een dag eerder in Limburg, allen zijn gelukt! Van hieruit vertrekken we naar onze overnachting in het dorpje Scharendijke op Schouwen Duiveland, Zeeland. 

Na een gezellige avond in ons bed & breakfast, staan we alweer vroeg op de volgende dag op zondag 6 januari. Er staat ons een lekker ontbijt te wachten, het ziet er zeer verzorgd uit met maar liefst 13 soorten hagelslag.

Na het heerlijke ontbijt vertrekken we richting Wissenkerke, waar we de aldaar aanwezige Sneeuwgans al snel in het vizier hebben. Bij de volgende bestemming, de Oosterscheldekering zien we weer een aantal nieuwe jaarsoorten; Kuifduiker, Rotgans, Zeekoet, Slechtvalk en twee fraaie Kuifaalscholvers. Bij het Veerse Meer een nog grote scala aan mooie soorten zoals: IJsduiker, drie Parelduikers, Brilduikers, Dodaars, Middelste Zaagbek, Steenloper, nog een Kuifduiker en een grote groep Geoorde Futen. Bij Serooskerke vinden we wederom een Kuifduiker, maar ook een paar nieuwe voor de jaarlijst; Rosse Grutto, Kleine Zilverreiger, Zwarte Ruiter, Lepelaar en Slobeend. Dan gaan we weer even terug naar Scharendijke, om een grote groep Rotganzen uit te kammen. Al snel vinden we de hier gemelde Zwarte Rotgans, maar nog leuker wordt het wanneer we ook nog eens twee Witbuikrotganzen ontdekken.

En we gaan weer verder, dit keer naar het hoogtepunt van de dag, de Brouwersdam die Zeeland met Zuid-Holland verbindt. Hier zijn altijd wel interessante waarnemingen te doen. Drie jaar geleden bijvoorbeeld zagen Folkert Jan en ik hier een Zwarte Zeekoet die zich al langere tijd ophield rondom de Brouwersdam. Bij de Brouwersdam zien we al vanuit de auto de eerste nieuwe jaarsoort; een Roodkeelduiker die al bijna op het strand zit. Ook komen we hier een groep bekende vogelaars tegen, waaronder Jelle Aalders die ik ken vanuit Velp. Het is op de Brouwersdam heerlijk genieten met helder weer, een stralende zon, een zeebries en veel mooie soorten zoals: Zwarte- en Grote Zee-eend, IJseend, Steenloper, Paarse Strandloper, Grote Mantelmeeuw, Drieteenstrandloper, Brilduiker, Eider, Middelste Zaagbek, Rosse Grutto, Kuifduiker en Geoorde Fuut. We zeggen de rest gedag en vertrekken naar onze volgende bestemming waar hopelijk weer een aantal interessante soorten op ons staan te wachten. Inmiddels zijn we weer in Zuid-Holland, bij natuurgebied de Kwade Hoek bij Ouddorp. Al wandelend door het gebied horen we meerdere Cetti’s Zangers zingen, doelsoort nummer één. Pas als we aankomen bij het strandgedeelte wordt het een stuk interessanter. Hier kunnen we genieten van groepjes Sneeuwgorzen, IJsgorzen en Fraters die zich geweldig mooi laten bekijken aan de vele aanwezige vogelaars. Ook bijzonder voor mij was een trio Strandleeuwerikken die ik kort maar mooi in de kijker had, nog nooit zag ik ze zo mooi! Wel zijn de beestjes schuw en vliegen ze al roepend de vegetatie in. Ook zaten hier meerdere Veldleeuweriken die ook nog nieuw voor de jaarlijst waren, en dan vergeet ik nog bijna een Bokje te noemen die Folkert Jan tijdens het wandelen opstootte, dat telt weer mooi op! Ook zie ik hier mijn eerste nieuwe plantensoort voor dit jaar; Zeewolfsmelk is in overvloed aanwezig. Bij de laatste twee locaties die we bezoeken, Grevelingen en de Ventjagersplaten, kunnen we nog twee prachtige soorten toevoegen aan onze jaarlijst; Flamingo en Zeearend. Ook leuk is de eerste zingende Turkse Tortel voor dit jaar.

En dat was het dan, een lang weekend bijna non-stop vogels kijken. Een leuke uitdaging om zoveel soorten te zien. Ik denk dat ik persoonlijk wel zo’n 120 soorten heb gezien het gehele weekend. Na dit vermoeiende, maar memorabele weekend staat mijn jaarlijst alweer op 135 soorten, een mooie score! Vanaf nu zal het minder snel gaan, en is het sprokkelen van de laatste potentiële soorten begonnen…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: