Nieuwjaarsdag; Rondje thuis-vogelen, jaarlijst part I

Na een gezellige oudejaarsavond heb ik uiteraard enigszins moeite om mijn bedje uit te komen op nieuwjaarsdag, ook dat is een traditie op nieuwjaarsdag, doen alsof het zondag is en tot minstens 12:00 uitslapen. 

Zo ook op de eerste dag van 2013… de wekker stond op 11:00, maar het lukte me niet om op te staan, nee zelfs niet met wat goede muziek. Uiteindelijk wordt het iets voor 13:00. Ondanks dat ik honger heb, kijk ik vol enthousiasme uit het raam, benieuwd wat mijn eerste vogelwaarneming van 2013 wordt. Het duurt niet lang voordat ik iets zie, het is een Vink. Terwijl de klanken van Bohemian Rhapsody als laatst gedraaide nummer van de top 2000 nog in mijn hoofd ronddolen, zie ik ook vele groepjes Grauwe Ganzen overvliegen, een mooi gezicht altijd.  

Rond 14:30 besluit ik dan maar een wandeling te maken door Velp richting de voet van de Veluwezoom, om te kijken hoeveel soorten ik op mijn pad tegen kom, altijd weer spannend! In de eerste minuten bij huis zit ik al gauw op 15 soorten. Bij het landgoed Biljoen tegen Velp aan, gaat de teller snel omhoog, en zit ik al gauw op 30. Op de Veluwezoom kunnen enkele typische bosvogels op het lijstje worden bijgeschreven.

Velp - Biljoen
Velp – Biljoen

Velp - Biljoen
Velp – Biljoen

Veluwezoom
Veluwezoom

De eerste tussenstand ziet er als volgt uit:
1) Vink
2) Merel
3) Groenling
4) Grauwe Gans
5) Koolmees
6) Zwarte Kraai
7) Kauw
8) Houtduif
9) Huismus
10) Roodborst
11) Pimpelmees
12) Appelvink
13) Boomkruiper
14) Ekster
15) Goudhaan
16) Wilde Eend
17) Waterhoen
18) Meerkoet
19) Staartmees
20) Sijs
21) Aalscholver
22) Kokmeeuw
23) Stormmeeuw
24) Zilvermeeuw
25) Buizerd
26) Blauwe Reiger
27) Spreeuw
28) Putter
29) Boomklever
30) Grote Bonte Specht
31) IJsvogel
32) Gaai
33) Matkop
34) Winterkoning
35) Vuurgoudhaan
36) Zwarte Specht

36 soorten is een mooie aftrap, kijken of ik aan het eind van de 2e week van de kerstvakantie boven de 100 soorten kan komen. Er staat deze week nog een weekendje vogelen in Zuid-Nederland in de planning met Folkert Jan Hoogstra en Gijs Baller, dus dat belooft nog wat… wordt vervolgd. 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: