Top 2000, tuinlijstje en 2013

Nu de kerstdagen weer achter de rug zijn en randdebielen hun vuurwerk te vroeg aan het afsteken zijn, is het einde van 2012 goed in zicht. 

Zoals ieder jaar in deze tijd, is die ene “fanatieke vogelaar/natuurvorser” in mij in een soort winterslaap terecht gekomen. Ik ben vrij lui en heb meer moeite om met mijn luie kont van van de bank of stoel af te komen. Zo ook de afgelopen paar dagen, wanneer het grootste radio-evenement van het jaar aan de gang is. De neiging hebben om het slapen gaan zo lang mogelijk uit te stellen is er weer, want een beetje muziekliefhebber wil zo weinig missen van de top 2000. Ja, de top 2000 is, ondanks dat het me af en toe kwaad maakt vanwege het in de lijst ontbreken van veel mooie nummers, ongewaardeerde artiesten of juist te hoog gewaardeerde artiesten, toch een goeie vriend van me in deze laatste paar dagen die we nog te gaan hebben dit jaar. Ook het koffiezetapparaat die me het gehele jaar trouw is geweest, heeft een speciaal plekje in mijn hart. 

De afgelopen dagen moest ik het qua buiten zijn doen met “toevalstreffers”. Omdat ik al ruim 2 maanden mijn gezicht niet had laten zien in het Friese thuisfront, besloot ik om deze kerstvakantie maar weer eens de oversteek naar het noorden te maken. Het leek me dan ook wel weer eens aardig om daar in de omgeving van Drachten/Opeinde het veld in te gaan. Niet dat ik verwachtte iets speciaals te zien. Nee, ik ben al blij met een groep Putters, Sijzen en Vinken die voor ons huis de Elzen leeg snoepen. Altijd leuk om deze beestjes vanuit je dakraam eens goed te bekijken. In het studentenrijke Velp heb ik een minder fraai uitzicht vanuit het raam. Plots kom ik op het idee om een lijstje bij te gaan houden met soorten die ik spot vanuit huis, een “tuinlijstje”. Met al gauw een stuk of 20 soorten mag ik niet klagen. 

Omdat de hele dag stilzitten me nooit lukt, besluit ik toch zo nu en dan een ommetje te maken.
75375_385017784923186_217816444_n
Op 2e kerstdag besloot ik weer eens een kijkje te nemen bij natuurgebied De Leijen. Als ik de bebouwde kom van Opeinde achter me laat, zie ik de zon al langzaam ondergaan. Elke zonsondergang levert weer een mooi beeld op. Bij De Leijen is het qua vogels vrij stil. Alle eenden zitten vanwege de wind verscholen tegen de rietkraag aan. Hoogtepunten zijn een Grote Zilverreiger, IJsvogel, Nonnetje en een Klapekster. Na een stevige wandeling gaan de restjes van 1e kerstdag er goed in.
15880_385017768256521_456285501_n

533612_385017908256507_876419888_n

En verder; Erg leuk was toen iets gebeurde op de kerstochtend van 26 december, waar ik ooit al een beetje op hoopte. Iets wat ik tot mijn 16e levensjaar nooit heb mogen zien en af en toe moeite voor moest doen, zag ik zomaar voorbij vliegen vanuit mijn dakraam, een IJsvogel. Hoewel ik een goed uitzicht heb op het Opeinde kanaal, was het toch een onverwachts moment. Zo zie je maar weer dat je nooit ver van huis en de warme kachel hoeft te gaan om iets moois te zien… zolang je het maar wilt zien.

Ik wens iedereen een fijne jaarwisseling, en een gezond en liefdevol 2013 met mooie natuurmomenten toe. 

 

 

734865_385018111589820_987438782_n


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: