December is inmiddels aangebroken en daarmee komt het einde van 2012 in zicht. De voorbereidingen van de top 2000 zijn in volle gang, op vele plekken zijn de wegen vrij gemaakt van goudgekleurde herfstblaadjes, nog meer vertragingen op de Nederlandse Spoorwegen en aan kerstbomen ontkomen we niet meer… December dus.

Ik ben altijd weer enigszins blij als November achter de rug is. Dan maar gelijk door naar hopelijk een strenge winter… November is één van de saaiste maanden als het gaat om leuke waarnemingen in de natuur. De najaarstrek van vogels heeft zijn hoogtepunt allang gehad waardoor meldingen van echte leuke zeldzame soorten zo goed als uitblijven (Hoewel we de afgelopen tijd wel weer Pestvogels mogen verwelkomen in Nederland), op een enkele overwinterende vlinder na in de schuur of op zolder is er verder geen vlinder te zien, en ook qua planten valt er niks meer te beleven. Wel is het nu genieten van groepen overwinterende ganzen in het buitengebied op de eiwitrijke graslanden. Ook waren er tal van andere wintergasten die ons land weer aandeden zoals Kramsvogels en Koperwieken. En diegene die nog meer hebben opgelet, zagen zo nu en dan een juweeltje zoals een Sijs, Barmsijs of een Keep. In November zijn dit soort waarnemingen een soort van strooigoed. Strooigoed om als natuurliefhebber/waarnemer van te smullen in een kale maand genaamd November. 

Voor liefhebbers van paddenstoelen daarentegen, was het wel een maand om van te smullen. Zelf ben ik dit najaar ook maar eens begonnen met het op naam brengen van deze goed vertegenwoordigde soortgroep, waarvan er minstens 3600 soorten te vinden zijn in Nederland. Hoewel lang niet alle soorten met het blote oog op naam zijn te brengen, viel het nog best mee. Niet in de laatste plaats omdat ik een goeie gids had aangeschaft als hulpmiddel. Een mooi voordeel van paddenstoelen is het feit dat ze niet zomaar kunnen wegvliegen of wegrennen zoals dieren. Met andere woorden; het strooigoed lag voor het oprapen.

En dan de libellen, die zijn niet meer actief in de herfst toch? Niet helemaal waar; hoewel de weersomstandiheden verre van gunstig zijn laat in de herfst, zijn er op zonnige dagen met een beetje geluk in de buurt van water nog enkele soorten aan te treffen. Soms zelfs tot ver in December nog. In 2010 trof ik eens op 4 November nog een Houtpantserjuffer aan, een leuke waarneming in die tijd van het jaar. Voor de volgende 2 jaar zou dat mijn meest late libellenwaarneming zijn, tot dit najaar. Toen ik een poosje terug op Landgoed Larenstein in Velp een wandeling maakte om even studieontwijkend gedrag te vertonen, trof ik nog meerdere Steenrode Heidelibellen aan, en was mijn persoonlijke libellenrecord met 11 datums verbroken, toch nog wat strooigoed.

 

Voor de rest konden we uiteraard genieten van de mooie herfstkleuren om ons heen. Maar nu de winter gevaarlijk dichtbij komt is het ook een keer afgelopen met de herfstkleuren en de libellen, en verlaat Sinterklaas voorspoedig ons land, het strooigoed begint op te raken.

Steenrode Heidelibel, Landgoed Larenstein; 14-11-12
Steenrode Heidelibel, Landgoed Larenstein; 14-11-12

   


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: