Er waren voor mij meerdere redenen om maandagochtend 15 oktober in Harlingen op de boot naar Vlieland te stappen. Mede omdat het DutchBirding vogelkijkweekend aardig in het water was gevallen, en omdat ik wel weer eens zin had om in mijn eentje te gaan vogelen, en Vlieland uit te kammen op leuke vogelsoorten op plekken waar ik nog niet ben geweest. En niet te vergeten de Kaspische Roodborsttapuit, die alweer meer dan een week ergens in een duinvallei op Vlieland zit.  

Als om 09:00 de boot het vertreksein geeft, is het mooi weer. De overtocht duurt anderhalfuur, dus besluit ik de eerste 45 minuten binnendeks te blijven, om wat zelfstudie te doen. Later ga ik het dek op, om te kijken of ik nog wat leuke soorten kan zien, en jawel; vele groepen Eiders kleuren de Waddenzee en verderop dobberen 3 Zwarte Zee-eenden. Als Vlieland nadert, vliegt er nog een Smelleken over. Als ik 10:30 arriveer op het eiland, fiets ik gelijk het dorp in om daar te beginnen met vogelen. Het duurt niet lang of ik hoor de eerste Bladkoning roepen, op Vlieland niet zo heel zeldzaam. Dat blijkt ook wel weer later, als ik de bossen rondom het dorp uitkam, want al snel vind ik een 2e Bladkoning, evenals roepend. Werkelijk het hele bos zit vol met lijsters en vinkachtigen. De Koperwieken en Zanglijsters vliegen me om de oren, wat een trekvogelgeweld, de bosjes komen tot leven! 

Ook bivakkeren verscheidene groepen Goudhaantjes in de dennen, zie ik een Keep, Vuurgoudhaan en een Zwarte Mees. Verderop roept een Boomkruiper. Na een halfuur fiets ik via het dorp naar het sportveld, om ook daar de aanliggende bossen uit te kammen. Onderweg hiernaartoe hoor ik een Heggenmus en Tjiftjaf zingen, erg leuk zo laat in het najaar! Ook komt er een Grote Gele Kwikstaart roepend aanvliegen, die vervolgens op het dak van een schuurtje gaat zitten. Éénmaal bij het sportveld aangekomen valt het direct op dat het ook hier wemelt van de lijsters, ditmaal enkel foeragerende Koperwieken, een stuk of 70, wat later nog oploopt tot ver boven de 100 exemplaren. Ook veel Vinken met her en der een Sijs en Keep ertussen. Ik zie in de bossen weer groepen Goudhaantjes zitten/vliegen, en besluit deze nader te bekijken. Even laat een Goudhaan zich leuk bekijken, maar nog leuker wordt het wanneer er plots een Bladkoning in beeld verschijnt. En dat is nummer 3 voor vandaag, denk ik bij mezelf.  

Hierna ga ik naar de ijsbaan, om daar wat te gaan vogelen. Hier was ik ooit eens geweest, dus wou ik deze plek beter verkennen, een schitterende plek overigens. Ook hier zitten veel vogels, met name groepjes Mezen en Goudhaantjes. Dan zie ik iets anders vliegerigs laag bij de grond, even denk ik aan Roodborst, die overal op eiland in grote aantallen te zien zijn. Maar als ik de vogel goed kan bekijken, schrik ik toch een beetje… blijkt het een Kleine Vliegenvanger! Heel erg leuk! Mijn eerste zelfontdekte Kleine Vliegenvanger was dan een feit. Deze fraaie soort mocht ik op Texel ook nog even zien, afgelopen weekend. Maar een zelfontdekking is altijd leuker. De vogel is erg actief en is af en toe leuk te zien. Ik besluit de vogel door te geven op waarneming.nl, waarna ik vertrek.

Kaspische Roodborsttapuit

Na al veel vogels te hebben gezien, en een zelfontdekte Kleine Vliegenvanger, besluit ik even langs de supermarkt te gaan voor brood, om vervolgens op het Vuurboetsduin bij de vuurtoren te lunchen. Hier vliegt een Zilverplevier en een Blauwe Kiekendief over, en verderop over zee een groep Rotganzen. Ik besluit na de lunch dan maar eens de Kaspische Roodborsttapuit op te zoeken. De Kaspische Roodborsttapuit wordt beschouwd als ondersoort van de Aziatische Roodborsttapuit, die ook weleens op Vlieland heeft gezeten. Alleen was de Kaspische Roodborsttapuit nog nooit eerder vastgesteld op Nederlands grondgebied, verder betrof het pas de 6e waarneming van deze ondersoort in Europa. Hoe dan ook, het is bijzonder zeldzaam, en het is ook een fraaie vogel. Hij heeft veel weg van een gewone Roodborsttapuit, maar het meest karakteristiek is het staartpatroon van deze ondersoort, die is namelijk net als bij een Tapuit met opvallende witte staartzijden. Dit staartpatroon heeft toch wel iets sierlijks, vind ik persoonlijk. Even voor 13:30 arriveer ik op de plek waar het beestje zou moeten zitten, en ja, ik zie iemand staan, dat belooft wat. De persoon in kwestie staat te turen naar een struik, ik scan met mijn verrekijker de struiken en daar zit ie hoor. Even is ie mooi te zien, waarna hij opvliegt en uit beeld verdwijnt. De vogelaar blijkt Marijn van Oss. Ik besluit de duinen en overige bosjes nog wat uit te kammen, en even over zee te kijken op de hoop om een Jan-van-gent te zien, maar het resulteert in niks. Wel leuk zijn 6 Boerenzwaluwen die doodstil zitten in een Vlier. Af en toe vliegen de vogels een stukje, maar landden alweer snel in hun Vlierstruik. “Zullen we de oversteek naar Afrika wel of niet wagen”?, zullen de beestjes denken. Met een regenbui wordt het er niet aangenamer op, en ik besluit dan om terug te fietsen richting het dorp, om daar ergens te schuilen. Uiteindelijk brengt dit me bij een postkantoortje van TNT ergens middenin het bos.

Omdat het maar steeds harder lijkt te regenen, krijg ik een soort van dipje, en neemt de drang verder te gaan vogelen af. Toch weet een groep Goudhaantjes mijn aandacht te trekken, de bosjes leven nog steeds. Als het dan na ca 45 minuten weer droog wordt, besluit ik camping Stortemelk uit te kammen. Hiet zitten veel vogels, valt gelijk op. Groepen Spreeuwen, vinkachtigen, Koperwieken en Graspiepers. Het chekken van al deze groepen levert verder geen schaarse soorten op. En nu? de oostpunt maar even afzoeken, maar hier is het vrij stil. Jammer dat ik niet eerder dan 19:00 van het eiland af kan zijn denk ik bij mezelf, aangezien ik het wel weer een beetje gezien heb. Ik besluit maar even aan zee te gaan zitten, en lekker uit te waaien. Na een klein uurtje fiets ik weer naar het dorp, om daar de begraafplaats uit te gaan kammen. Dit blijkt nog geen slecht idee, het krioelt van de vogels op de begraafplaats; Eksters, Heggenmussen, Grote Gele Kwikstaarten, Tjiftjaffen, Mezen, Vinken en nog een Vuurgoudhaan, die bijna door een kat wordt gegrepen. En dan hoor ik weer een Bladkoning roepen vanuit een Esdoorn.

Dan besluit ik maar tegen de harde wind in, richting camping Lange Paal te fietsen. Hier is het dodelijk stil, en ik besluit me maar even op te frissen onder de douche, ideaal! Hierna besluit ik dan nog meer een kijkje te nemen bij de Kaspische Roodborsttapuit, die ditmaal erg ver weg zit. Wel kan ik een andere vogelaar erop attenderen, die behoorlijk opgelucht reageert. Eerdere zoekpogingen mochten voor hem niet baten. Ik besluit na 5 minuten weer langzaam richting het dorp te fietsen. Onderweg kam ik uiteraard de bosjes uit, waar resulteert in de 5e en tevens laatste Bladkoning van vandaag. De resterende tijd besteed ik een hapje eten, mijn fiets terug brengen naar Jan van Vlieland, een regenachtige wandeling langs de kust en te zitten in de vertrekhal. 19:00 stap ik aan boord van de warme boot, en begint de reis naar het midden van het land (Velp). Zoals altijd was het weer fijn vertoeven op Vlieland, het is soms alleen jammer dat Vlieland zo weinig afvaarten heeft. Gelukkig is het het allemaal wel waard!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: