Maandagavond/nacht 30 juli

Op de avond van maandag 30 juli wordt ik gebeld door Ernstjan Penninkhof met de vraag of ik zin heb om de komende 2 a 3 dagen een aantal natuurgebieden in Drenthe te bezoeken. Ik had in het begin even tijd nodig om hierover na te denken, aangezien ik net veel gereis achter de rug had i.v.m. de twitch van de Kortbekzeekoet in Lauwersoog.

Later op de avond stemde ik toch met het voorstel in, mede omdat het me erg gezellig leek en omdat ik wel zin had om weer eens de mooie Drentse natuur te proeven. Robin Kraaij ging ook mee, dus ik belde hem ook nog op om te laten weten dat ik hem en Ernstjan zou vergezellen. We spreken samen ook een tijd af voor de volgende dag om vanaf Zutphen samen naar Hoogeveen af te reizen. Omdat ik wel zin had om de volgende dag een beetje uit te slapen stel ik voor om niet al te vroeg vertrekken. Uiteindelijk besluiten we om ongeveer 10:00 op station Zutphen af te spreken. Dan maar niet te laat op bed, zeg ik tegen mezelf. Maar dat dingen weleens anders lopen, is vaker gebleken. Omdat ik nog overladen ben met energie wordt het toch weer aardig laat voordat ik onder de wol kruip. Muziek downloaden, boekje lezen en nog dat ene laatste bakje koffie op de avond, zo gaat dat…

Het lukt me uiteindelijk om 02:00 in bed te liggen, maar gelijk slapen doe ik echter nog niet. Ik denk veel na over dingen; over de succesvolle twitch van de Kortbekzeekoet, over wat voor leuks we zullen zien de komende dagen in Drenthe en wat de volgende megazeldzaamheid in Nederland zal worden. Dan wordt het stil in mijn hoofd, sluit ik mijn ogen en sta ik op het punt om te vertrekken naar dromenland. De trein naar dromenland heeft een fikse vertraging, want mijn nachtrust wordt plots verstoord door een aantal rare geluiden die van buiten komen. Eerst hoor ik geschreeuw, snel gevolgd door het geluid van rinkelend glas. Van dat geschreeuw kijk ik niet op aangezien ik aan de op één na drukste weg van Velp woon, en wel vaker geschreeuw hoor (Dronkenlui die terugkomen van een avondje stappen bijv.). Nee, het was het geluid van rinkelend glas wat me uiteindelijk deed opstaan. Ik kijk voorzichtig door de lamellen om te kijken of ik iets of iemand zie. En ja, er staat iemand midden op de weg die met zijn armen naar mij staat te zwaaien en mij duidelijk maakt dat ik snel naar buiten moet komen. Snel trek ik mijn broek en slippers aan om te kijken wat er aan de hand is. Ik ga de deur uit, kijk de man aan, kijk links van me en zie tot mijn stomme verbazing hoe het huis van de buren in lichterlaaie staat. De vlammen reiken al tot het plafond. Vandaar dat gerinkel, door de hitte van de vlammen moeten de ramen het hebben begeven. De eerste politieauto’s arriveren en ik ren snel naar binnen om mijn telefoon te pakken om zo foto’s te kunnen maken van de brand. Na wat foto’s te hebben gemaakt sprint ik weer snel het huis in om voorzorgsmaatregelen te treffen, door mijn laptop en wat andere waardevolle spullen in veiligheid te brengen (You never know).

Een uit de hand gelopen wietplantage op zolder was hoogstwaarschijnlijk de boosdoener

En daar sta je dan op straat, kijkende hoe de brandweer uit Velp, Arnhem en zelfs Zevenaar te werk gaat. Dit hele circus heeft vervolgens tot 05:00 geduurd. Pas toen mocht ik mijn huis weer in. Het was vooral lastig om de brand bovenin het huis te blussen, aangezien men hier lastig bij kon komen. Leuk was het om met mensen een praatje te maken, hierdoor ging de tijd lekker snel. Aardige mensen die hier verder in de straat wonen trouwens. Ook krijg ik te horen dat de stroom er uit ligt bij een deel van de President Kennedylaan. Dit blijkt als ik iets na 05:00 de laptop weer aansluit en opstart om de gemaakte de foto’s online te zetten, geen internet dus. Dan later maar weer eens kijken. Om 06:00 besluit ik maar in bed te kruipen om nog wat uurtjes slaap te pakken te krijgen. Dit is lastig, aangezien het buiten nog vrij lawaaiig is met brandweerauto’s die nazorg verrichten en de menigte die er nog staat. Toch val ik op een gegeven moment in slaap om 10:00 weer wakker te worden. Ik bel Robin op met de mededeling dat ik iets later in Hoogeveen kom vandaag. Hierna pak ik nog een uurtje slaap, en om 11:00 lukt het me niet weer om in slaap te komen, en ik besluit me op te frissen, rustig iets te gaan eten en de foto’s online te zetten. Na wat reacties op Facebook sluit ik uiteindelijk de boel af en pak ik dan om 14:00 de trein.

Om 16:00 arriveer ik in Hoogeveen waar ik door Ernstjan wordt opgepikt. Onderweg naar zijn huis krijg ik te horen dat Ernstjan en Robin de middag hebben doorgebracht in het Mantingerveld/zand, niet ver van Hoogeveen. Hier hadden ze o.a. een Ringslang en Heivlinder. ’s Avonds bespreken we met elkaar waar we eventueel heen kunnen gaan de komende 2 dagen. Sowieso Dwingelderveld, aangezien hier genoeg te zien valt voor de natuurliefhebber. Bovendien ligt dit Nationaal Park op steenworp afstand van Hoogeveen. Fochteloërveen is ook een prima idee; hier ben ik zelf lang niet geweest, en weet in het Fochteloërveen een aantal goeie plekken om leuke planten en reptielen tegen te komen.         Na een flinke dosis gezelligheid wordt het tijd om te gaan slapen. Immers willen we niet te laat in het Dwingelderveld zijn de volgende dag, en kan ik mijn slaap ook wel gebruiken.

Dag I: Dwingelderveld 

De volgende dag gaat rond 09:00 de wekker, en een dik halfuur later stappen we in de auto. Alvorens we naar het Dwingelderveld gaan, rijden we een stukje door het nabij gelegen Spaarbankbos. Al gauw komen aan bij het Dwingelderveld. Het is voor mij alweer een flinke poos geleden dat ik hier was. Aan de kant van het dorpje Pesse lopen we langzaam het gebied in. Het is flink zonnig en relatief aan de warme kant. Gelijk zien we veel vlinders en libellen vliegen, en zien we verscheidene sprinkhanen zitten. Vlinders zoals Oranje Zandoogje, Heideblauwtje en Atalanta zijn leuk te zien. Qua libellen vliegen er honderden, misschien wel duizenden Watersnuffels in en rondom de vennetjes. Andere leuke soorten die we even later nog te zien krijgen zijn Hooibeestje, Levendbarende Hagedis, Bruin Zandoogje, Kleine VuurvlinderBastaardkikker en Koraaljuffer. Van de Adders, die goed vertegenwoordigd zijn in het Dwingelderveld, moeten het vandaag zonder doen. Na te hebben geluncht op een idyllisch plekje, lopen we weer terug naar waar we begonnen zijn.

Dwingelderveld

Vanaf het punt waar we zijn begonnen besluiten we een paadje in te gaan, waar we hopen op nog meer leuke vlindersoorten. Dit blijkt een goeie keuze, als onze ogen vallen op een Eikenpage, een niet heel algemene vlindersoort. Ook zien we hier meerdere keren Bont Zandoogje, Boomblauwtje, Groot Koolwitje en een mooie Citroenvlinder. Qua vogels is het deze dag redelijk stil, maar Roodborsttapuiten blijven mooie vogeltjes om te zien, een overvliegende Wespendief maakt een hoop goed. De mogelijk (nog) aanwezige Slangenarend geeft deze dag niet thuis. Wellicht dat de vogel nu vertoefd in het Fochteloërveen, hemelsbreed niet ver van het Dwingelderveld.

Dwingelderveld – Holtveen

Dag II: Fochteloërveen & Drents/Friese Wold  

De volgende dag werd het tijd voor de Fochteloërveen, één van mijn favoriete natuurgebieden waar ik al vaak ben geweest. Een voordeel hiervan is dat ik de mooiste plekjes ken, evenals de beste plekken waar de kans op het zien van leuke dieren en planten groot is. Dit blijkt vandaag ook. Via het toeristische Appelscha rijden we richting het Fochteloërveen. We parkeren de auto bij de ingang van het fietspad die dwars door het gebied heen loopt. Ook hier zien we gelijk bij het uitstappen alle leuke soorten zoals Oranje Zandoogje, Stijve Ogentroost en Vierrijige Ogentroost. Deze dag zijn onze ogen met name gericht op het zien van KraanvogelSlangenarend en natuurlijk slangen, omdat we er geen in het Dwingelderveld hebben gezien. In het begin is het wisselend bewolkt met een vrij aangenaam zonnetje. Prima slangenweer zeg ik nog. Na een klein stukje al goed langs het fietspad te hebben gekeken, valt mijn oog op een reptiel. In het begin meen ik vreemd genoeg een mannetje Levendbarende Hagedis te zien, maar al snel zie ik dat gaat om een minuscuul kleine Gladde Slang, waarschijnlijk slechts enkele weken oud. Om het wat beter te bekijken pak ik het beestje voorzichtig op. Ernstjan en Robin genieten mee en maken wat foto’s. Hierna besluiten we het beestje rustig te laten gaan, maar het beestje wikkelt zichzelf in een distelplant.

Gladde Slang, juveniel; Fochteloërveen

Na deze leuke waarneming wandelen we verder over het fietspad, ondertussen goed de lucht in de gaten houdend voor roofvogels, en de rand van het fietspad voor meer slangen.

Na een aardige wandeltocht lopen we de welbekende ‘veenvlonder’ op. Deze vlonder leidt naar een soort uitzichtpunt, vanwaar men mooi naar het hoogveen kan kijken. Voordat we de vlonder op gaan, kijken we nog goed op een open plekjes tussen de heide, zoekend naar slangen en ander leuks. We zien niks, en lopen langzaam de vlonder op.

Fochteloërveen, uitzichtpunt in het veen

Na wat te hebben gegeten en gedronken, en te hebben genoten van een Boomvalk die een Wespendief te lijf ging, verlaten we de vlonder. Nog steeds geen Slangenarend in de lucht te bekennen. Wederom kijken we bij de ingang van de vlonder om te kijken of er misschien Adders en/of Gladde Slangen te bekennen zijn, aangezien ik hier in het verleden vaak succes heb gehad. Echter, toen we hier aankwamen was er niks te zien. Maar dit keer wel, en ik wijs Ernstjan en Robin op 2 vrij dikke Adders die lekker liggen te doezelen, maar toch lucht hebben gekregen van onze aanwezigheid, en er snel vandoor kruipen. Niet veel later zie ik weer een Gladde Slang, dit keer een mooie adult.

Gladde Slang, adult

Landelijk gezien is de Gladde Slang de zeldzaamste van 3 inheemse slangensoorten, in het Fochteloërveen zelf misschien wel de algemeenste, want we komen er nog een aantal tegen gedurende onze wandeltocht over het fietspad. Het is vrij bekend dat vanaf het fietspad de meeste slangen te zien zijn.

Na het Fochteloërveen besluiten we een hapje te eten in Appelscha. Onderweg stoppen we even, omdat iemand met een telescoop naar Kraanvogels staat te kijken, altijd leuk meegenomen. Het betrof hier een ouderpaar met een jong.

Na lekker te hebben gegeten in het altijd gezellige Appelscha (Hoe vaak ik daar wel niet geweest ben), zitten we te peinzen waar we nog naartoe kunnen gaan. Eerst zitten we eraan te denken om de al hun hele lange tijd aanwezige Steppekiekendief bij het Drentse Exloo te twitchen, maar onderweg daarnaartoe stel ik voor om een naar een mooi plekje in het Drents-Friese Wold te gaan, we zijn daar immers nu toch. De plek die ik voorstel is ’t Groote Veen. Een vochtig heideterreintje midden in de uitgestrekte bossen. Jaren geleden was ik hier eens geweest, en ik dacht bij mezelf dat dit wel een leuk alternatief zou zijn in plaats van nog zo’n stuk rijden naar Exloo. Bovendien zijn hier meerdere leuke, vooral kleine heideterreintjes en vennen in de buurt met een hoge natuurwaarde.

En zo parkeren we onze auto op de bosparkeerplaats nabij ’t Groote Veen. Door het bos wandelend komen we weer een aantal Bont Zandoogjes tegen, en merk ik een groepje Kruisbekken op, die hoog vertoeven in de naaldbomen. En terwijl de Grote Bonte Specht timmert en een Buizerd zijn verkenningsrondje vliegt, naderen we ’t Groote Veen.

’t Groote Veen; een ‘postzegeltje’ midden in het uitgestrekte Drents-Friese Wold

’t Groote Veen is een klein maar afwisselend terreintje met vochtige heide, tapijten begroeid met Kraaihei en vennetjes. Er komen enkele karakteristieke soorten voor zoals Adder, Beenbreek, Witte Snavelbies, Kleine Vuurvlinder en Ronde- en Kleine Zonnedauw.

Zelf zien we niet veel bijzondere soorten op deze plek, maar het is wel genieten van de rust op deze plek. Na een 2 uur hebben we het wel gezien hier en vertrekken we weer naar Hoogeveen.

Om 16:00 ’s middags nemen ik en Robin afscheid van Ernstjan op station Hoogeveen, en bedanken hem voor de gastvrijheid en de moeite.

Enkele hoogtepunten waren de Adders en Gladde Slangen in het Fochteloërveen, de 3 Kraanvogels, de vele vlinders en libellen in het Dwingelderveld en een groep van tienduizenden Spreeuwen bij Hoogeveen. Het blijft een genot om deze zwermen vogels te zien vliegen.

Tevreden kijken we terug op een mooie paar dagen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: