Op de Pinkstermaandag van 2012 heb ik me voorgenomen om flink aan school te gaan werken, nee, het veld in gaan heeft niet altijd prioriteit. Omdat ik zaterdag en zondag al flink heb uitgeslapen tot begin van de middag, heb ik besloten vandaag eens een poging te doen eerder uit bed te komen, en met succes.

Met halfdichte ogen strompel ik 09:45 mijn bed uit. De Braamsluiper die zoals elk jaar zijn zangpost weer weet te vinden in de braamstruiken voor huis, laat zich weer fraai horen. Ook de Gierzwaluwen laten met hun geroep weten dat ze weer druk bezig zijn met “vliegshows”.

Éénmaal beneden gekomen neem ik in alle rust een ontbijtje tot me. De zon schijnt volop en het is aardig warm. Een glas jus d’orange glijd er dan ook prima in. Ik hoor enkele Kneuen en Boerenzwaluwen overvliegen. Met een boterham in de hand loop ik een stukje de tuin in, om wat naar de lucht te staren, puur uit nieuwsgierigheid. Immers was er gisteren nog een Appelvink overgevlogen, een schaarsheid in de regio Drachten als je het mij vraagt. Dan zie ik verderop 2 roofvogels die komen aan flappen -en onder het motte van; je weet maar nooit- haast ik me naar boven om mijn verrekijker te halen. Vanuit het dakraam zie ik al gauw met het blote oog dat het Buizerds zijn, jammer genoeg. Toch is het goed om altijd alert te blijven, waar je ook bent.

Ondanks dat ik de sterke neiging heb om te vogelen, besluit ik binnen (met de dakramen geopend, dat dan weer wel..) met school aan de slag te gaan. Economie is niet het fijnste vak om mee aan de gang te gaan op zo’n stralende dag, maar vooruit. Onder het genot van muziek van grote artiesten als Crosby, Stills, Nash & YoungGuns N’ Roses10CC en Rolling Stones besluit ik er het beste van te maken.

Echter, na 2 uur wordt de verleiding toch te groot, en neem ik me voor een kort fietstochtje te maken binnen een straal van zo’n 5 km. Ik besluit via de Kletten (Verbindingsweg tussen Opeinde en Drachten) richting Drachten te fietsen, en vanaf de Kletten hoor ik veel leuke vogelsoorten zingen. De groene elzensingels zitten vol met zangers. Bonte VliegenvangerBoomkruiperGrasmusHeggenmusVinkGekraagde RoodstaartHoutduifKoekoekSpotvogel en ga zo maar door. Het leukste is een zingende Bosrietzanger in de ondergroei van het dichte Fluitenkruid en Braam, voor mij de eerste (en tevens nogal late) waarneming van deze soort in 2012. Verderop komt een Sperwer aanvliegen, maar maakt geen aanstalten om te gaan jagen.

Ik fiets door tot aan de grote haven van Drachten, op de hoop om Zwarte Roodstaarten waar te nemen.

Nog amper in de haven aangekomen hoor ik al een vogel luidkeels zingen, verderop nog één. Zoals meestal laten ze zich ook nu moeilijk zien, maar kort zie ik een vogel zitten op de rand van een bedrijfspand.

Ik besluit dat het tijd is om weer naar huis terug te keren, aangezien ik mijn plicht voor economie nog niet heb volbracht. Onderweg op de Kletten besluit ik nog even te stoppen, om even van al dat vogelzang te genieten. Vlak voor thuiskomst nog een Oeverloper langs het kanaal.

Éénmaal weer thuis neem ik eerst een bak koffie, alvorens ik weer met school aan de slag ga.

Helaas lijkt de motivatie te zijn weggezonken, en besluit ik toch nog even ergens heen te gaan, het is ook zo’n prachtig weer! Dan ga ik vanavond wel verder loop ik tegen mezelf te mompelen.

Wat wordt het? blijf ik dicht bij huis of ga ik verder weg? “Alde Feanen bij Earnewoude is ook wel aantrekkelijk, maar De Houtwiel bij Damwoude ben ik ook lang niet geweest”; een keuze maken blijkt moeilijker dan gedacht, en dan zit er nog maar één ding op…dan maar mijn hart ophalen bij De Leijen. De laatste keer zaten de omringende weilanden vol met Grutto’sKievitenTureluurs en Scholeksters. Ik besluit dit keer in één keer door te fietsen naar de vogelkijkhut aan de westzijde van het gebied.Hier aangekomen blijkt het weer een drukte van jewelste met Kokmeeuwen en Visdieven. Al snel zie ik ook enkele Zwarte Sterns vliegen tussen alle drukte. Om mij heen zingen Kleine KarekietSnorRietgors en Rietzanger in grote getale. Ik vestig even mij aandacht op Blauwborst, maar of deze houdt gewoon zijn snavel vandaag, of hij komt niet boven al het andere vogelgrut uit. Een hoempende Roerdomp maakt het weer goed. De vogel moet dichtbij zitten, maar vindt ‘m maar eens… dat is vrijwel zoeken naar een speld in een hooiberg. Ik besluit alvorens ik vertrek, nog een laatste blik te werpen over het waterrijke gebied. De groep Visdieven nader bekijken kan in deze tijd van het jaar nooit kwaad, gezien de aanwezige kans er een zeldzamere sternsoort zoals een Witwangstern of Witvleugelstern tussen vliegt. Mijn vermoedens blijken nog te kloppen ook; want ik zie van zeer dichtbij een stern met donkere onderzijde die sterk contrasteert met een witte wang. Een ondiep gevorkte staart en grijze stuit en een geheel rode snavel maken het helemaal af… Witwangstern! Voor ik het weet zie ik zelfs een 2e vogel ter tonele verschijnen, erg leuk! De vogels vliegen tussen de tientallen Visdieven. Het is pas de 2e keer dat ik Witwangsterns waarneem in Nederland, en dan ook nog zelf ontdekt, heerlijk! Ik besluit te kijken of er nog meer exemplaren rondvliegen, maar het blijft bij 2. Toch zou het zomaar kunnen dat elders in De Leijen nog meer van deze mooie vogels rond fladderen, immers zijn er de laatste weken al vele groepjes gezien. In sommige gebieden komen ze misschien zelfs tot broeden, wat maar zelden voorkomt in Nederland.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: