Bairds Strandloper, Deventer

De maandagochtend van 14 mei 2012 houdt ik terwijl ik onderweg ben in de trein van Leeuwarden naar Zwolle, angstvallig Dutch Bird Alerts in de gaten. ‘Wat zou het geweldig zijn als ie er nog zou zitten’, denk ik bij mezelf. 

Wat is het geval; op zondag 13 mei werd er bij een plas tegen Deventer aan, een adulte Bairds Strandloper ontdekt. Het betrof hier pas de 6e waarneming van Nederland, en het eerste voorjaarsgeval. Afgelopen najaar werd er ook nog een Bairds Strandloper ontdekt, iets ten noorden van Rotterdam. Helaas werd deze vogel pas ’s avonds laat ontdekt, en was ie de volgende ochtend al snel opgevlogen als gevolg van verstoring door werkende kraanmachines. Ik baalde toen wel een beetje, want ja, het betrof immers pas de 5e waarneming van deze soort in Nederland. Het betrof hier dan ook een vrij unieke ontdekking, want 2 van deze Noord-Amerikaanse dwaalgasten in zo’n korte tijd is toch wel frappant, helemaal zo in het voorjaar…

En zo wacht ik gespannen af, terwijl ik onderweg ben naar Velp. Ondanks dat het al een tijdje licht is, en er wellicht al mensen aan het zoeken zijn, komt er rond 07:00 nog geen melding van de Bairds binnen.

Dan zie ik t.h.v. Steenwijk de verlossende melding staan, de Bairds Strandloper zit er nog, en is mooi te bekijken. Opgelucht haal ik adem en kan ik het presteren om ontspannen de metro te lezen.

Aangekomen op station Deventer stap ik uit en moet ik een klein stukje met de stadsbus. Ik besluit een halte eerder uit te stappen, aangezien het lekker weer is om te wandelen, en het erop lijkt dat de vogel wel blijft zitten. Dit is ook het geval. Wel blijkt bij aankomst dat de vogel ver weg zit, erg ver. Ik besluit een heel stuk om de plas heen te lopen, op de hoop de vogel leuk te zien te krijgen. Er staan in ieder geval 2 vogelaars geconcentreerd met telescoop naar iets te kijken. Ik kan het niet laten om alvast een kijkje te nemen, en zie nog net ondanks de verre afstand een steltlopers langs de plas zitten, dat kan haast niet missen zou je zeggen.

Ondanks dat ik stiekem wel bij mezelf weet dat het de Bairds is, loop ik toch nog even door met vrij zware bagage aan m’n linkerhand. Dan blijken de 2 vogelaars bekenden te zijn; het zijn namelijk Michel Veldt en zijn vriendin Brenda. Gelijk mag ik een kijkje nemen door hun telescoop, en heb ik de vogel prachtig in beeld! Het bleek zoals verwacht inderdaad de Bairds Strandloper te zijn. Enkele minuten later vliegt de vogel op, om vervolgens aan de andere kant van de plas weer te landen. We besluiten weer om te lopen.

Aan de andere kant hebben we de vogel nog iets dichterbij, hoe mooi kan het zijn?

Er staan zo’n 20 vogelaars uitvoerig de vogel te bekijken en te fotograferen, de vogel foerageert en loopt een beetje, vergezeld met enkele Bontbekplevieren.

Na zo’n 3 kwartier te hebben genoten van deze zeldzame steltloper, keer ik voldaan terug naar de bushalte! Wat heerlijk als je al in de goeie richting bent, en zo’n zeldzaamheid kan meepakken. Het is een prima goedmaker, aangezien de vogel van afgelopen najaar voor mij niet was weggelegd. Weer een mooie soort erbij, voor mij de 353e vogelsoort in Nederland.


Eén reactie op “Bairds Strandloper, Deventer”

  1. Een bewogen vogelweekend: Euro Birdwatch, Lauwersmeer en Texel | NATUURVERSLAVING Avatar

    […] fraai. Mijn 2e waarneming van deze soort, na de soort in 2012 bij Deventer te hebben gezien, zie: Bairds Strandloper bij Deventer. Andere aanwezige vogelaars worden op de hoogte gesteld en kunnen na wat aanwijzingen ook genieten […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: