Hele trip door Noord-Nederland, een hele reeks aan zeldzaamheden

Wat begon als een rustig dagje vogelen in het Lauwersmeer…

Zaterdagochtend 5 mei sta ik al vroeg op station Groningen, vanwaar ik wordt opgepikt door Folkert Jan Hoogstra. Plan is om deze dag samen met Gijs Baller en Theo van Veenendaal in Friesland te gaan vogelen.

Dipje…

Om 08:00 vertrekken we vanuit Groningen naar het Lauwersmeergebied om daar de dag te beginnen. Een dik halfuur later arriveren we bij het Jaap Deensgat. Onderweg naar de kijkhut zingen Rietgors en Rietzanger ons al om de oren. Snel wordt ook duidelijk dat er veel vogels verblijven in het Jaap Deensgat. Eerste doel is om de op vrijdag ontdekte Blauwvleugeltaling terug te vinden. Helaas is de vogel spoorloos, wel zijn soorten als KrakeendWintertalingZomertalingKuifeend en Pijlstaart aanwezig. Ondanks intensief zoekwerk door meerdere vogelaars wordt de Blauwvleugeltaling ook de rest van de dag niet gevonden. Jammer, maar echt een megazeldzaamheid betreft het gelukkig niet… deze soort komt vanzelf. Folkert Jan had overigens de vogel al wel gezien op de dag van ontdekking. Wel leuk is een volwassen Zeearend welke door te cirkelen steeds meer hoogte wint. We vogelen nog even verder en we zien nog TapuitBaardmannetjesGele Kwikstaarten en Bruine Kiekendief. Het Roodkeelplasje is op een enkele Meerkoet na, nagenoeg leeg.

We zetten onze vogeltrip door naar het Ballastplaatbos. Van tevoren stoppen we even bij de Zuidelijke Ballastplaat. Hier zitten tientallen Bergeenden en een Gele Kwikstaart. Verderop zien we een Slechtvalk landden, op zoek naar een ontbijtje?

Éénmaal gearriveerd bij het Ballastplaatbos horen we vrijwel gelijk onze eerste Wielewaal voor dit jaar zingen, een prachtige melodie! Verder laten algemenere zangvogels zoals BoompieperKoolmeesFitisTjiftjafKoekoekBoomkruiper en Zanglijster van zich horen. Aangekomen bij het aangrenzende plasje bij het bos, horen we RietzangerGrote Bonte Specht en Tuinfluiter. Vervolgens speuren we Achter de Zwarten af; er zitten ook al 3 andere vogelaars bij het kijkheuveltje. Achter ons roept ver weg maar duidelijk een Koekoek, ik probeer de vogel te lokken met mijn “imitatie-koekoekroep”, wat de andere vogelaars op het verkeerde been zet, zij denken met een echte van doen te hebben. Achter de Zwarten zit zoals bijna altijd vol met pleisterende vogels. Leuke soorten waarvan we genieten zijn een vrij grote groep BontbekplevierenGroenpootruiterZwarte Ruiter, enkele Kleine StrandlopersLepelaar en een overvliegende Bruine Kiekendief en Koekoek. Terug onderweg naar de auto horen we onze eerste Grauwe Vliegenvanger voor 2012, ook laat de vogel zich even leuk bekijken. Folkert Jan fotografeert ‘m.

Een echte ‘skulker’ 

Inmiddels is het alweer bijna 10:30, en besluiten we een korte stop te houden in Lauwersoog om een Draaihals te zoeken. Voor het zoeken splitsen we ons op in 2 groepen. Tijdens het zoeken zingen verscheidene vogels zoals Gekraagde RoodstaartNachtegaalBraamsluiperHeggenmusGrasmus en Bonte Vliegenvanger. Plots zie ik een groepje vogelaars staan, zij blijken een Draaihals in het vizier te hebben. Folkert Jan haalt snel Gijs en Theo op. Dankzij duidelijke aanwijzingen van vogelaars, heb ik zelf de vogel tweemaal kort gezien, hij laat zich zeer lastig bekijken in de bosjes (‘skulker’). De rest mist de vogel helaas… Het is alweer de 4e Draaihals voor mij dit jaar. Op vrijdagavond 4 mei ontdekte ik zelf een Draaihals in Den Oever (Noord-Holland).

Tijdens het wachten tot de Draaihals zich weer laat zien (Wat niet gebeurt), komt er een melding van Kleine Geelpootruiter via Dutch Bird Alerts binnen op Texel (Voor drie van ons nog een nieuwe soort). We besluiten langzaam richting het westen rijden om onderweg nog wat gebiedjes mee te pakken. We stoppen nog op de waddendijk t.h.v. het Lauwersmeer, maar het is hoog water, wat vrijwel geen steltlopers oplevert.   Verderop staan wel op een HVP (Hoogwatervluchtplaats) een naar schatting dikke 150 Rosse Grutto’s te rusten. Hierna besluiten we de bollenveldjes bij Anjum af te speuren op de hoop om Morinelplevieren te ontdekken, maar geen vogel te bekennen. Enkel een Gele Kwikstaart en een Tapuit. De laatste stop in het Lauwersmeergebied is de Ezumakeeg-Noord, hier laat een Blauwborst zich gelijk bij aankomst mooi zien. Er vindt ook een vogelexcursie plaats, en iedereen geniet met volle teugen smakelijk van de mooie Blauwborst. De Ezumakeeg is qua steltlopers op een enkele Oeverloper na, zo goed als leeg. Alleen eenden en ganzen zijn goed vertegenwoordigd.

Alvorens we naar Texel vertrekken, stoppen we nog in Zuidwest-Friesland Abbega/Pykesyl (Bij IJlst) om Steltkluut te zoeken. In het plasdrasgebied wemelt het van de vogels; steltlopers, eenden, ganzen en zwaluwen zitten er volop. Leukste soorten hier zijn; Kemphaan, Groenpootruiter, Zwarte Ruiter, Regenwulp, Kluut en Bontbekplevier. Er is echter geen Steltkluut in velden of wegen te bekennen, ondanks recente meldingen.

Het is 13:30 wanneer we vertrekken naar het westen als plots een melding van een Baardgrasmus in Den Helder binnenkomt. Dat zou voor ieder van ons behalve Folkert Jan nog een nieuwe soort betekenen! Ik had deze soort al wel gehad kunnen hebben, als ik in het najaar van 2012 met Folkert Jan en Robert Pater mee was gegaan naar Texel.

“Rare vogels in een volkstuincomplex”

Al snel hebben we de Afsluitdijk weer gehad en besluiten eerst de nog steeds aanwezige Roodkopklauwier mee te pakken (Voor mij de 2e keer binnen 2 dagen). Deze laat zich langdurig van dichtbij bekijken. Aanwezige fotograferen staan er zowat bij te ‘kwijlen’. Na deze makkelijke intikker rijden we snel naar Den Helder. Via Dutch Bird Alerts krijgen we te horen dat de Baardgrasmus al een poosje niet is gezien… op hoop van zege dan maar. We willen de boot van 15:30 halen, dus hebben we zo’n 20 minuten om te zoeken naar de Baardgrasmus.

Bij aankomst in de volkstuintjes in Den Helder-Zuid, blijkt de vogel inderdaad uit beeld. In de volkstuintjes verspreiden we ons een beetje om de vogel te zoeken. Mensen die bezig zijn in de volkstuintjes lopen raar te kijken naar de mensen met hun verrekijker en telescoop + fotocamera, en terecht, hoe vaak komen er nou vogelaars op bezoek bij een volkstuincomplex?

Plots komen 2 vogelaars aangelopen die te vogel net hebben gezien, juist achterin de bosjes waar wij net naar staan te kijken. We zoeken hoopvol de bosjes en bomen af; dan heeft één van de 2 vogelaars te vogel in beeld, en na even zoeken heeft iedereen de Baardgrasmus prachtig in beeld, de vogel laat zich werkelijk van zijn mooiste kant bekijken…

Even later arriveren steeds meer vogelaars die mooi kunnen aanschuiven bij de “acte de presence” van het beestje. Na 10 minuten vertrekken wij weer met zijn vieren na heerlijk genoten te hebben van deze Zuid-Europese dwaalgast. De werklui van de volkstuintjes zullen wellicht gedacht hebben; “wat moeten al die rare vogels hier”?

We halen nog ruim de boot naar Texel van 15:30. De berichten zijn goedgezind; Kleine Geelpootruiter is zeer recent nog gezien (rond 15:00).

Om ongeveer 16:00 arriveren in de kijkhut van Dijkmanshuizen, de ook aanwezige zeldzame Poelruiter wordt snel gevonden, staand en foeragerend tussen Kemphaan en Tureluur. 3 algemene soorten ruiters, namelijk BosruiterZwarte Ruiter en Groenpootruiter zijn ook present. Dan is na een korte scan ook de 5e ruitersoort gevonden; de Kleine Geelpootruiter foeragerend meer achterin het gebied solitair op een slikrandje, wat de 2e nieuwe soort op één dag betreft, het kan dus nog steeds…

De Kleine Geelpootruiter is al vaker op Texel waargenomen, het betreft een zeer zeldzame dwaalgast uit Noord-Amerika. Nog leuker wordt het wanneer zowel de Poelruiter als de Kleine Geelpootruiter samen in één kijkerbeeld gezien worden.

Tot tweemaal toe geen Roodstuitzwaluw, wel ander leuks…

Na deze 2e megaknaller rijden we richting De Cocksdorp op de hoop een Roodstuitzwaluw te zien, helaas, de vogel is gevlogen. Er vliegen slechts enkele Boerenzwaluwen rond boven de Roggesloot. Ook een latere melding van een Roodstuitzwaluw boven Dijkmanshuizen (zelfde plek Kleine Geelpootruiter) levert voor ons wederom niks op.

We besluiten de al een tijdje aanwezige Morinelplevieren te twitchen in het Eierland. Na lang zoeken lukt het ons jammerlijk niet om ze te traceren. We besluiten eerst Theo op te halen bij natuurgebied Utopia, hij wou persoonlijk naar Krombekstrandloper gaan zoeken. Vervolgens rijden we nog een keer naar het Eierland als we plots de 2 Morinelplevieren zeer dichtbij in beeld hebben, erg mooi! Zo dichtbij hadden we ze nog nooit…

We besluiten de al een hele poos aanwezige Zwarte Zeekoet te twitchen, en dit is zoals verwacht een inkoppertje. De vogel is mooi aan het dobberen dicht langs de kant. Folkert Jan schiet een plaatje. 4 Steenlopers vliegen roepend op.

Dan is het tijd voor de laatste soort, de Brilzee-eend. Deze Noord-Amerikaanse dwaalgast verblijft net als 2009 en 2010 al een hele tijd op het eiland; hij wordt het meest gezien in de Mokbaai, waar hij optrekt met enkele Eiders. We besluiten eerst de Horsmeertjes af te zoeken, maar hier zit de vogel niet. Wel vliegen er vele zwaluwen boven het water, vliegen er verscheidene Lepelaars over en zingen NachtegaalKleine KarekietBraamsluiper en Rietzanger. Een Roerdomp laat één keer van zich horen.

Voordat we de boot terug naar de vaste wel nemen, chekken we de Mokbaai, en hebben we snel de Brilzee-eend alsnog in beeld, voor mij persoonlijk alweer de 4e keer dit jaar. In 2010 had ik de vogel 3 keer. De Brilzee-eend duikt regelmatig met een vrouwtje Eider onder water, maar is leuk te zien.

Dan nemen we de boot van 19:30 en eten we in Den Helder nog wat. We kunnen het niet laten om een melding van een Kleinst Waterhoen nog even te chekken voordat we weer de afsluitdijk oversteken. Na een poos te hebben gewacht, horen we niks roepen.

Maar dat mag ook wel, met zoveel zeldzaamheden op één dag…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: