Zonaanbidders op het Herikhuizerveld

Op zaterdag 24 maart 2012 was ik al vroeg wakker. De zon scheen al mooi buiten, dus het leek een goeie dag om reptielen te gaan kijken ergens op een heideveld.

De keuze ging naar het Herikhuizerveld, gelegen op de Veluwezoom. Om 9:00 pakte ik de trein naar Rheden om vervolgens vanuit daar naar het Herikhuizerveld te gaan lopen. Onderweg werd ik verwelkomt door het melodieuze geluid van veel vogels; Koolmees, Heggenmus, Groene Specht, Zanglijster, Roodborst en Merel lieten luidkeels van zich horen. Toen ik door het eerste gedeelte bos liep riepen de Zwarte Specht en Boomklever.

Als ik de heide op loop, duurt het niet lang of ik zie het eerste reptiel; een fraaie Levendbarende Hagedis. Het beestje is niet gek, en besluit al gauw weg te ritselen tussen het gebladerte. Even later zie ik de eerste Zandhagedis. Gelukkig zijn Zandhagedissen een stuk minder schuw als Levendbarende, en laten ze zich vaak mooi bekijken. Zo ook dit exemplaar, die zich ook nog even liet fotograferen. Helaas zorgt een idiote brommerrijder nogal voor wat geluidsoverlast, maar rijdt gelukkig wel snel door. Op een gegeven moment kom ik bij een paadje dat leidt door Gaspeldoorns, erg leuk. Ook hier zijn regelmatig Zandhagedissen te zien, maar een foto maken blijkt toch lastig. Als ik even stilsta om rustig open plekjes af te zoeken naar reptielen, zie ik een slang liggen. Het zal toch niet? Toch wel…! Mijn eerste Gladde Slang voor 2012 is een feit. Het dier ligt half verscholen tussen Pijpenstrootje zich op te warmen in de zon. Wanneer ik probeer voorzichtig dichterbij te komen voor een foto, gaat ie er plots vandoor, jammer… Ik blijf nog even wachten, maar de Gladde Slang houdt het voor gezien. Desalniettemin mag dit de pret niet drukken.

Ik besluit rustig verder te lopen en kom uiteindelijk uit bij de Posbank. Dit is een uitzichtpunt op de heide, vanwaar men een grandioos mooi uitzicht heeft over de heide. Het gezang van Roodborsttapuit, Boomleeuwerik, Veldleeuwerik, Graspieper en Geelgors maken het allemaal nog veel mooier. Hoog in de lucht zweven een aantal Buizerds en een Havik. Zelfs een Torenvalk laat van zich horen en zien. In de verte hoor ik 2 Raven roepen en even later zie ik ze vliegen. Ik besluit verder te gaan zoeken naar reptielen, maar kom vrijwel alleen nog Zandhagedissen tegen. Ik moet er wel meer als 50 in totaal gezien hebben. Het was dan ook de één van de eerste zonnige lentedagen van het jaar. Om 12:30 vindt ik het welletjes, en besluit terug te lopen naar Rheden. Een zeer geslaagde ochtend wordt afgesloten met een frisse slok water


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: