2 vliegen in 1 klap; Kleine Klapekster + Amerikaanse Smient op Walcheren

Op maandag 24 oktober heb ik besloten mijn slag te slaan in het verre Zeeland, aangezien daar 2 zeldzaamheden vlakbij elkaar zitten. Een week eerder werd namelijk bij Middelburg een zeldzame eend ontdekt, een Amerikaanse Smient. Terwijl ik zaterdag de 22e vertoef op Vlieland, wordt er ook nog eens een zeldzame Kleine Klapekster ontdekt, en nog wel vlakbij waar de Amerikaanse Smient zit, een soort waar ik graag heel het land voor doorreis.

Omdat ik de bewuste maandag nog helemaal vanuit Friesland moet komen, belooft het een lange dag te worden. Maar desondanks zit ik wanneer de wekker om 5:00 gaat, vol motivatie en energie. Met een slaperige kop sta ik op en ga ik rustig naar beneden. 2 bakken koffie doen me goed terwijl ik mijn lunch gereed maak. Drie kwartier later zit ik de bus naar Leeuwarden, weer even later in de trein naar Zwolle-Zutphen en hou ik een pitstop in Velp, om mijn bagagetas daar achter te laten. Een  halfuur later begin ik de lange rit naar Middelburg. Helaas duurt de rit langer dan normaal, aangezien tussen Oss- en Nijmegen werkzaamheden op het spoor plaats vinden. Dus dat wordt omreizen via Utrecht/Rotterdam, zoals 9292ov aangeeft. Maar de stemming blijft goed, helemaal als bij Utrecht de melding via waarneming.nl binnenkort, dat de Kleine Klapekster nog aanwezig is. De Amerikaanse Smient is nog niet gemeld, maar daar maak ik me eigenlijk geen zorgen over. Met een glimlach op mijn gezicht zet ik mijn reis voort. Uiteindelijk kom ik tussen de middag aan op station Middelburg. Ik heb een perfecte aansluiting op de bus, en binnen een kwartier vanaf het station kom ik aan bij het dorpje Koudekerke, waar de Kleine Klapekster zich in een veld langs een drukke weg bevindt. Enthousiast stap ik de bus uit en loop ik naar de plek. Eerst denk ik; ‘waar ben ik nou weer belandt?’, maar dan zie ik al gauw een paar mensen met telescoop langs de kant van de weg staan, dat kan niet missen. Wanneer ik aanschuif kan het genieten beginnen. Daar zit ie dan, redelijk ver weg in een luzerneveld. De vogel is aardig actief en verplaatst zich regelmatig, ook biddend. Een paar keer vliegt de vogel over ons heen en gaat aan de andere kant van de weg in een Meidoorn zitten. Toch keert de vogel steeds weer terug naar zijn vaste stekje. Het wordt helemaal leuk wanneer de vogel lekker dichtbij komt zitten op paaltjes en stroomdraad. Pas nu valt toch wel op dat het in tegenstelling tot een normale Klapekster een relatief vrij klein beestje is. Inmiddels komen er nog meer gehaaste vogelaars snel toegereden, maar ze kunnen het rustig aan doen, de vogel blijft mooi op de paaltjes en vangt regelmatig een insect. Ik besluit na zo’n 45 minuten een bezoek te brengen aan de Amerikaanse Smient, en dus pak ik de bus terug naar station Middelburg vanwaar ik besluit te lopen naar de plek van de Amerikaanse Smient.

Na eerst zo’n 5 km. verkeerd te zijn gelopen, moet ik weer een stuk terug lopen (wat wil je, geen navigatie tot mijn beschikking!). Later komt het toch goed en loop ik de Zandvoortseweg even ten NW van Middelburg in, waar ik een oude bekende tegen kom, het is Jaap Liefting. Jaap was ik al vaker tegengekomen zoals bij de Baltimoretroepiaal in Alkmaar- en de Steppekievit begin dit voorjaar in het Lauwersmeergebied. Jaap verteld me dat hij uren lang heeft gewacht tot de Amerikaanse Smient zich liet zien, hij zat nogal veel met de kop in de veren tussen vele normale Smienten, en ook nog eens tussen vrij hoog gras. Toch wordt me verteld dat de vogel 10 minuten geleden goed te zien was. Na nog even gepraat te hebben loop ik snel verder. Ik zie dat er nog één vogelaar met telescoop staat te kijken. Ik bedenk mezelf: “met een beetje geluk heeft hij de vogel in beeld, en wordt het een inkoppertje”. Maar de vogelaar is nog maar net gearriveerd en is nog aan het zoeken. “Ja hij zit er nog”, en de vogel is ondanks een beetje tegenlicht leuk te zien, vooraan een grote groep Smienten. Ik bedank de beste man dat ik even door zijn telescoop mocht kijken, en vertrek weer, ik vindt het namelijk wel goed zo. Op naar de trein. Een lange, enigszins slopende dag, doch erg geslaagd.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: