Op zaterdag 15 oktober 2011 werd op de Vinkenbaan te Castricum een Blauwstaart gevangen, geringd en weer losgelaten. Een paar dagen later, op de 19e werd dezelfde vogel weer teruggevangen. De 20e gebeurde dan het moment waar menig vogelliefhebber, waaronder ik, op hoopte. De vogel werd ter plaatse terug gevonden! Nadat een poosje geleden bij Den Haag een “niet-twitchbare” vogel tegen een raam was gevlogen en een vogel op Schiermonnikoog zag ik dit keer mijn kans schoon om een Blauwstaart in Nederland te zien te krijgen. Immers, vanaf Velp helemaal naar Schiermonnikoog ging me iets te ver…

Vrijdag de 21e ging ik uit school gauw naar huis om mijn spullen te pakken, om vervolgens richting Friesland via het westen om te reizen via Castricum/Alkmaar. Rond 13:30 kom ik al aan in Castricum vanwaaruit ik een fiets huur op het station. En dan als een bezetene snel fietsen naar het Hoefijzermeer in het Noordhollands Duinreservaat. Aangezien ik momenteel zonder GPS-systeem op mijn telefoon zit, raak ik enigszins de weg kwijt in het bosgebied met haar vele kleine weggetjes- en paadjes, maar na een paar mensen de weg gevraagd te hebben, kan ik na een halfuurtje flink doortrappen toch aanschuiven bij de al aanwezige menigte. Helaas blijkt de vogel al bijna een uur uit beeld. Uiteindelijk krijg ik de vogel, in zo’n 2,5 uur tijd 4 keer kort maar mooi te zien. Na deze 2,5 uur vindt ik het mooi geweest en zie ik in, dat de vogel ’s ochtends toch beter te zien lijkt, en keer ik terug naar Castricum om de trein naar Alkmaar te pakken en vandaaruit weer de bus naar het Leeuwarden. Ik had ‘m graag wat langer onafgebroken vrij zittend willen zien, maar het blijft een klein vogeltje die zich goed verborgen kan houden… Toch een lekkere spannende- en succesvolle twitch!

Omdat ik de waarneming van 21-10 nogal matig vond, ben ik een week later op de 28e nogmaals heen gegaan, op de hoop de vogel nu mooier te kunnen zien. Dit keer ging ik met Michiel Poolman heen. De lange wandeling vanaf station Castricum naar het Hoefijzermeer werd al gauw beloont; de Blauwstaart liet zich dit keer wel erg mooi bekijken, tot op enkele meters afstand. Ook was de vogel regelmatig te zien op de grond of op een paaltje. Alle typische kenmerken zoals de witte keel, lichte oogring, oranje flankjes en niet te vergeten de helderblauwe staart, waren fantastisch te zien; een leuke show maakte de vogel er van. Na deze mooie waarneming zijn we nog even een ommetje gaan maken door Amsterdam, aangezien we nog genoeg tijd over hadden, en in Amsterdam altijd wel wat te zien is.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: